義工

湊B百科 今日: 2|主題: 2941

跳至
樓主: cheungyeeta2016
帶bb去日本

大宅

國民生產總值:2840

布甸狗BB 發表於 18-1-26 20:52
嚟緊3月我都會帶9個月大BB去東京玩,我都諗住帶蒸餾水去,因都怕水肚不服,但唔知帶幾多好(去5日4夜)。
...

我黎緊下個月都會帶5歲既仔仔去北海道,而我也在懷孕中...

洋房

國民生產總值:94

食飯跟大人食都得啦~ 最緊要帶夠尿片~
我會揀住 air bnb
夠大又有洗衣機

大宅

國民生產總值:1107

回覆 cheungyeeta2016 的帖子

我之前都帶過16個月大ge女女去日本~~其實首先可以放心ge係日本ge育嬰設備非常好~~我女當時仲細,去旅行我會自己租apartment, 每朝早自己煲定飯仔出門比佢當lunch~晚餐就有時比佢食d清清地ge麵食~ 有時就會坐熱食由香港帶過去ge即食bb飯仔~

至於平安藥,我當時都有問過醫生想拿~~但當時醫生ge建議係家長唔好胡亂替咁細個小朋友私自斷症餵藥,所以我會事先做定當地診所ge research~ 同埋search定一堆 發燒、咳嗽 etc etc ge日文字,in case 醫生唔識外語。

大宅

國民生產總值:1602

hil_hy_c211 發表於 18-2-2 15:28

我之前都帶過16個月大ge女女去日本~~其實首先可以放心ge係日本ge育嬰設備非 ...

我都book左民宿,同埋租左車,會方便啲~
不過係怕飲食方面
請問你有自己帶個細煲仔去煲飯仔比bb嗎?
同埋煮粥都係用當地水定係蒸溜水??
謝謝你呀 ^^

大宅

leefun123 發表於 18-1-29 00:18
我黎緊下個月都會帶5歲既仔仔去北海道,而我也在懷孕中...

2月北海道可能會落雪架喔~要小心啲呀~

大宅

國民生產總值:1107

我有帶個自己ge煲仔~~用當地樽裝水~

我知有好多媽媽都主張要帶水去旅行,但我自己從來唔會帶水~~原因我有係另一個post回覆過~~主要係覺得水同水土不服無關~~("我個人覺得所謂水土不服其實應該指人去到外地腸胃唔適應當地飲食習慣/食物不潔而引發腸胃不適~~~同你帶唔帶水過去無咩關系~~如果小朋友過到去外地,飲食上沒甚麼突然ge改變就沒問題~~")

不過純粹個人意見比你參考~~最重要都係注意飲食衛生~

大宅

國民生產總值:2840

cheungyeeta2016 發表於 18-2-2 16:36
2月北海道可能會落雪架喔~要小心啲呀~

係呀!應該會落雪!行路都要好小心(emoji)又怕凍

大宅

leefun123 發表於 18-2-2 16:50
係呀!應該會落雪!行路都要好小心(emoji)又怕凍

我一月頭都去完北梅道,係夜晚凍啲
點都要著件打底暖衣,同打底褲,會好啲呀~

大宅

hil_hy_c211 發表於 18-2-2 16:39

我有帶個自己ge煲仔~~用當地樽裝水~

謝謝你意見呀^^
我第一次帶bb去 咩都唔知haha

大宅

RubyYu07 發表於 18-1-16 14:55
1歲半其實都好湊好多了,食飯可以跟大人食,當然,生冷嘢要戒。驚水土不服,就帶定 D水過去兩溝,帶定平安 ...

謝謝意見呀^^

大宅

sunshine_paris 發表於 18-1-16 10:34

我之前帶左一歲兩個月囝去日本,今次已經無帶水,用完自己朝早出發煲定的水就 ...

我諗住奶樽都係煲滾啲水之後浸一浸淥下佢,我諗應該都不大問題~

珍珠宮

國民生產總值:31498

cheungyeeta2016 發表於 18-2-2 18:10
謝謝意見呀^^

唔使客氣,祝旅途愉快!

禁止訪問

國民生產總值:192

大宅

國民生產總值:1156

布甸狗BB 發表於 18-1-26 20:52
嚟緊3月我都會帶9個月大BB去東京玩,我都諗住帶蒸餾水去,因都怕水肚不服,但唔知帶幾多好(去5日4夜)。
...

我的小朋友未夠一歲我都唔帶佢地去旅行,最早都係15個月,去大阪沖繩。東京就大啲先2,3歲 咁身邊都有朋友,1歲帶小朋友去東京。

大宅

國民生產總值:1603

回覆樓主:

我仔去大阪果陣都係歲半啊
我地帶左1個水煲去 冇帶水
上左飛機叫個飛機餐比佢
到左當地 去7仔買樽裝水黎沖奶
好多地方都有嬰兒用品買
換片設施又多 好方便
超市有幼兒飲品賣
固體果2餐就跟大人食

大宅

國民生產總值:1069

cheungyeeta2016 發表於 18-1-13 10:20
bb一歲半,黎緊帶佢去旅行,有咩要準備呢?
水又可以點呢??自己帶去再煲定兩溝??
仲有咩特別要帶同預備啊?? ...
我果個得六個月就去左沙巴同KL
返來寫左啲經驗分享,可能都岩你,可以參考下

————-

1. 買機票最好買全票 (如果價錢相差不太多) – 雖然大部份時間都手抱著, 但有個位和沒個位差別很大, 首先她的腳已經伸到另一座位上, 另外她還有奶瓶毛巾奶咀玩具口水巾亂七八糟的東西要找地方放, 所以還是別省那一點錢。

2. 訂酒店要選家庭酒店的家庭酒店一般可以提供BB基本所需的用品, 例如:奶瓶蒸氣機(Bottle sterilizer)、洗澡盆(Bath tub)、暖奶器(Bottle warmer), 小編所訂的還有很多意想不到的, 如嬰兒沐浴露和洗澡玩具, 不難想像若沒有這些工具得多麻煩; 另外最好選擇有泳池的酒店, 要不然沒甚麼可做的。

3. 旅行可折疊熱水壺酒店的熱水壺大人用可能沒甚麼, 帶阿B還是小心為著。這個還有保暖功能, 剛巧酒店的暖奶器壞了, 還是自備方便很多。

4. 旅行用的大毛巾這條大毛巾的作用可大了, 首先, B每天都去游泳, 游泳回去再洗澡, 等於每天需要兩條大毛巾, 當其他毛巾都沒乾透時, 它早就乾了, 所以至少要準備一條易乾的大毛巾。

5. 嬰兒日常用品防曬霜, 防蚊膏, PATPAT, 濕紙巾(因為太重又不環保只帶很少), 四方綿和膠盒, 洗奶樽液和清洗工具, 洗衣液, 小吊架(發覺很好用, 方便吊住阿B的衣服), 尿片(太佔空間, 只帶三日用的份量, 在當地買)

6. 嬰兒藥物 -萬用膏(蚊釘蟲咬都有用, PENATEN), 感冒油(後悔帶太少, 幸好沒甚麼, PENATEN), 退燒藥, 退熱貼, 體溫計。

7. 衣物床物前後八天的旅行帶了5套睡覺的5套出外的, 每天手洗所夠用。還帶了兩張小被子(幸好有帶, 因為一到酒店第一天就發現有床螨, 咬得她滿臉通紅, 小編也沒睡好覺, 還好有那小被子鋪在床上蓋在阿B身上, 真沒想到五星級酒店竟然會這樣, 後來小編投訴了, 酒店也換了好一點的房間和小補償, 所以這裡不公開, 希望他們好好改善, 😭
B的爸爸超開心的接受他們的好意,不過如果可以選擇小編還是寧願那兩個晚上能好好睡而不是所謂的補償) 另外最最最重要的還有小泳衣和防水泳褲 (雖然感覺用處不大, 要拉尿拉屎的話也阻止不了呀!)

8. 食物八天份量奶粉一罐再加四格方便在外沖的, 副食有米糊和果蓉五包, 奶瓶六個, 碗匙一套, 熱水壺。

9. 嬰兒手推車最好是可上飛機的, 小編用的是YOYO, 直接可以上飛機。如果沒有的話, FACEBOOK上有一家可以租, 或許用其他可以折疊很小的也可以, 就算是太大要拖運, 也是免費拖運的, 在香港機場裹也有提供嬰兒推車。

看到這裡, 大概已經猜到阿B的東西已經至少有二十公斤, 由於我們坐的是廉航不包寄倉, 加上三個大人的行李, 早就超過每人手提7公斤的限額, 不過, 不用怕, 雖然沒有明文規定, 帶著嬰兒還是比較寬鬆的, 幾乎沒有查過我們的行李, 連帶著一壺熱水, 一瓶冷水都無阻通關。而且還有優先上機, 保證有位放行李。

擔心阿B會不適應飛機上的氣壓而哭鬧嗎? 很簡單, 只需要先沖好一瓶奶就可以, 在飛機上升和下降時讓阿B喝就可以, 通常嬰兒在飛機上幾乎都在睡眠中渡過, 由於小編是分開兩次訂的機票, 所以小編和阿B的爸爸嫲嫲分開坐, 可是也一點不困難, 反正小編抱著阿B手睡成豬一樣, 到降落前半小時才醒, 醒來旁邊的姐姐阿姨都爭相跟阿B, 小編也讓她們幫忙抱, 三程飛機就這麼輕鬆地渡過。

有些人會說, 那麼小帶阿B出去, 她又不記得, 留在哪裡都一樣。可是, 她出去一個星期, 感覺就長大了很多, 從一開始害怕水, 到每天習慣游泳, 享受游泳, 在香港很少曬太陽, 在外面曬得只有大腿折起部份比較白。見識了好多人, 而且是不同皮膚的人, 不管是香港機場的德國阿姨, 到在吉隆坡酒店裹的黑人叔叔, 她都跟他們玩得很開心。對於小編來說, 整個旅程就像進了一趟軍營受訓一樣, 特別是頭兩個晚上的意外, 特別累, 然而, 還是覺得很值得, 很滿足, 很犯賤的呀! 本來作為媽媽就是這樣, 有哪個媽媽不辛苦? 還是有那麼多人喜歡當媽媽, 享受當媽媽。

啊啊啊.....是的, 小編澈底又忘了一件事, 因為做媽媽要考慮的事實在太多, 自己記性又不好, 就是完全忘了旅遊保險, 到了當地才記起, 實在沒辦法, 所以越洋托了個保險朋友捱義氣又出錢又出力幫我們四個買了個安心, 出門在外, 太多不能預計的事, 旅保少不了。後來回港後一個星期我才記得要還錢給那朋友 ><" 心裡真過意不去...

複式洋房

國民生產總值:112

cheungyeeta2016 發表於 18-1-13 10:20
bb一歲半,黎緊帶佢去旅行,有咩要準備呢?
水又可以點呢??自己帶去再煲定兩溝??
仲有咩特別要帶同預備啊?? ...
一歲半方便好多...我今年年頭(囡囡差唔多一歳)都帶咗囡囡去東京玩,本身囡囡响香港係飲開電解水機嘅淨水(BB專用),去日本前專登係香港嘅12蚊店買咗幾個透明大水袋,裝滿幾大袋水放响行李箱帶去日本(搵咗d衫包住d水袋完全無漏水嘅情況)!至於BB上機帶嘅水,如果唔係太過誇張...正常1或2支(奶樽)嘅水係都可以帶上機去日本&#127471;&#127477;記得一定要幫BB買埋旅遊保險,因為年頭呢次去日本我個囡囡就咁啱病咗2日..入咗2日醫院睇醫生

大宅

回覆樓主:

大家既資訊非常有用 感謝大家
我上個月已同仔仔去完日本返黎
完全冇問題。
自己買左2大支蒸餾水,頭兩日飲,第3日溝當地煲滾既水都冇問題。
不過5月去可能有時早晚都涼 頭兩日有啲流鼻水,不過有平安藥食左就冇事,仲十分精神
全程都攰,但好開心
有時自己煲粥,但多數都跟我地出去街外食野
返黎係機上差唔多訓到落機 爸媽好爽呀

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.