自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

我仔小五,一直都有學習問題,能力唔夠我都知,所以上年開始全職湊自己跟功課。成績不過不失,最叻同最差果十個都無佢份。學期初時同老師傾過,老師都話佢能力弱過其他同學,叫我留意。咁我咪跟緊啲,兩母子一齊努力。今次考試成績出左,真係見到成效,唔算好好,keep返係中游(上次測驗唔理想)。今朝家長日見老師,老師竟然話我involve得太多,話我幫得到佢小學幫唔到佢中學,我咁樣幫只會令佢更依賴我,獨立唔到。而且咁樣谷個成績出黎比佢考到好既中學都未必有能力跟得到。叫我要放手比佢自己黎。

我聽完個心真係好沉,唔識形容。老師講得好似唔係無道理,但按佢咁講,我要點做先係適當?我目標唔係band1,只係band2,校風好啲無咁易學壞,咁都係奢望?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

老土講,緊係keep住成績,入到中學穩定左至慢慢放手啦
除左天賦過人,邊個小5、6生唔靠外力?家長、老師、補習,正常都有做

esmehouse    發表於 18-1-14 00:11
wcpcelia    發表於 18-1-13 20:29
emt1314    發表於 18-1-13 19:19
學會放下    發表於 18-1-13 15:21
學會放下    發表於 18-1-13 15:21

子爵府

回覆樓主

你點幫佢?幫佢考埋試?定tip題?

我覺得幫小朋友溫書,補習好正常不過wor 。

珍珠宮

回覆樓主:

點解阿老師講野咁奇怪既,有進步係好事呀~仲要一沉百踩,咁老師係咪擔保到其他同學唔好話中學,第日可以個個做醫生做教授?我覺得你做法好丫,肯去用心教就得,小朋友除左讀書都要開心既

丫雅    發表於 18-1-13 13:51

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔信其他同學,個個都獨立,大把人補習,重好勁 tim
總有離別的時候

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-1-13 13:08
老土講,緊係keep住成績,入到中學穩定左至慢慢放手啦
除左天賦過人,邊個小5、6生唔靠外力?家長、老師、 ...

同意,我諗住第日會跟埋中一,等適應左中學先放手。

珍珠宮

回覆樓主:

講真,小五你點幫到佢?

幫佢默書,你讀佢寫?
考試,你圈範圍,出題考佢??

如果答係,我覺得要放手
小五六可以自行處理功課,考試同默書

如果因爲你幫助佢先有好成績,佢對你真係会依赖

水晶宮

P.5, 要呈分為考中學, 應該9成的家長都係幫小朋友溫習.

到中學, 阿媽想唔放手都唔得啦, 中學生會有自己一套;兼且, 中學的功課唔係話家長出手就攪得掂.

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

唔使理,大把人咪一樣為左升中補習! 當年老師夠話我仔入唔到band 1中學,叫我揀D差野,最後我仔都派到呀!

公爵府

回覆樓主:

小5小6點都幫d....佢自己温左. 家長問下書, 同佢默下字。 話佢知邊d重點一定要記。

上到中學, 自然就會放手, 小孩自然會自己來, 就算我想提下都無份

珍珠宮

回覆樓主

梗係上到中學再算,上到心儀中學重要d,陣間撻Q咪死

水晶宮

回覆樓主

小朋友能力水平性格你自己你最清楚,有些小朋友自發性較高,你可早一點逐步放手讓他自己來。有些是需要有人鎊一鎊才發到力,不可一概而論。如果你知道自己小朋友是後者,我是你寧願佢「依賴」我到考了一間對佢較有利的中學,到中學先放手。

老師的說話聽了便算,不用太在意。

公爵府

rean_chau 發表於 18-1-13 13:04
我仔小五,一直都有學習問題,能力唔夠我都知,所以上年開始全職湊自己跟功課。成績不過不失,最叻同最差果 ...

唔駛理老師,現在係非常時間,你做到就盡做,過咗呢關先慢慢諗辦法放手。如果你呢刻放手,大把家長多謝你!

BTW,你係咪有嘢踩到老師條尾?照計佢冇咁得閒理啲家長放唔放手喎,除非你嘅出現加添咗佢麻煩。

公爵府

回覆樓主:

果咗呢關先。加油!!
遲d到中學大個d至再睇情況。

公爵府

BIGPAT 發表於 18-1-13 13:12
講真,小五你點幫到佢?

幫佢默書,你讀佢寫?

英文無理,中文佢有讀寫障,默書範圍太多時都會幫下。作文太差睇唔落去都會教。閱讀理解差,會教。數學唔識,會教。係咪太多involve?

琥珀宮

我仔小五,一直都有學習問題,能力唔夠我都知,所以上年開始全職湊自己跟功課。成績不過不失,最叻同最差果 ...

你做咗乜野,係老師知道而令佢話你involve 太多?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

老師有道理,但我唸要佢站隱腳,才可放手。謝謝老師意見,自己繼續乒行險著。
就好似小鳥學飛,佢遲早都要自己飛出去,問題係現在、還是將來。
鳥媽媽、就係推小鳥出去的那一位,但幾時推,就要自己決定,早左,就會跌落去,遲左,就一世都學唔識飛。

子爵府

回覆樓主

Keep成績,上左中學先
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

琥珀宮

rean_chau 發表於 18-1-13 13:24
英文無理,中文佢有讀寫障,默書範圍太多時都會幫下。作文太差睇唔落去都會教。閱讀理解差,會教。數學唔 ...

Involve 多有無問題,主要係睇點involve ,你train up佢能力去應付,還是佢一唔識就直接話佢知點做

首頁
12345...6

尾頁

跳至