自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

rean_chau 發表於 18-1-13 13:04
我仔小五,一直都有學習問題,能力唔夠我都知,所以上年開始全職湊自己跟功課。成績不過不失,最叻同最差果 ...

錯。去到初中仲可以幫。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

rean_chau 發表於 18-1-13 13:24
英文無理,中文佢有讀寫障,默書範圍太多時都會幫下。作文太差睇唔落去都會教。閱讀理解差,會教。數學唔 ...

唔識教佢咁都叫involve太多, 中學都要外去補習喇
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔小五,一直都有學習問題,能力唔夠我都知,所以上年開始全職湊自己跟功課。成績不過不失,最叻同最差果 ...

唔洗理佢,d老師有時都唔知自己做緊咩。你清楚自己做緊既野就得,要有信心。加油

珍珠宮

谷到入間好o既,真係唔掂,要向下走,一定容易過而家放手,到時入o左間你不能接受,想再搵番間好 d o既向上走

別墅

回覆樓主

咩叫唔似佢能力
你最多都係幫佢勤溫D 又唔係幫佢考
進步佐唔鼓勵仲咁講野
老師問題大D

子爵府

rean_chau 發表於 18-1-13 15:20
佢睇成績表分數然後嘩左一細聲,話:唔似佢能力喎!咁我咪約略講下情況,然後佢佢又問下我又答下咁羅!
...

考試係你個仔自己考的,有好成績係佢叻!亦可見你嘅involve好有用!不用理老師!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

男仔好多都掛住玩,真係有幾多個冇家長幫手溫書架?考頭幾名果d 都會去補習啦,完全唔幫我諗好少家長睇得過眼

公爵府

smiletigger 發表於 18-1-13 16:00
其實唔需要太聽老師咁講。
不過,都要睇自己点陪小朋友讀。已經小五,要訓練佢自己睇題目,自己做。大人就 ...

多謝心得。
咁大個肯定係自己做曬,唔識做錯先教。雖則話FTM,但接放學返黎安頓之後我都要煮飯做家務,佢自己做功課架啦!只係check派返黎既功課錯左既題目,點增潤,多啲心機去作針對性既講解同做下合適既習作。

珍珠宮

真係要睇你平日所謂involve有幾多,老師唔係錯得哂。我識嘅,有人幼稚園已緊貼,日日陪做功課温習,上到小學就阿媽不在身邊就唔温唔做。亦有同事幫到上Band 1中學,仔女開始青春期唔再肯父母貼身跟或幫,但靠本身能力及自制力又跟唔到。

當然小學不能完全放手,但"involve"的拿捏真係要得宜。我估老師都係提示注意鬆緊啫。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呈分唔插手幾時插手? 唔好理啦! 考上中學先慢慢放手

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我呢,學識老師嘅説話,啱就入耳,否則就當無聽過。
我自己一直全職跟小朋友學業,所以亦好了解小朋友進度同適合嘅温習方式。上年小三,我仔頭5...老師話叫我放手比小朋友發揮,講真,真係無咩可能測驗考試放手,連我仔都認同話要成績好,真係要keep住練習。

珍珠宮

回覆樓主:

起碼幫到升到間比較理想嘅中學先

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 rean_chau 的帖子

唔駛理佢, 邊個家長小五小六, 唔幫小朋友溫書或補習???? 又唔係要谷佢上Band 1!!!!

男爵府

rean_chau 發表於 18-1-13 15:20
佢睇成績表分數然後嘩左一細聲,話:唔似佢能力喎!咁我咪約略講下情況,然後佢佢又問下我又答下咁羅!
...

即係佢由始至終都無留意過啊仔啦!此刻才知佢進步咗,咁嘅老師,借過啦!佢食緊葡萄?

珍珠宮

2024年龍年勳章

月見草 發表於 18-1-13 13:17
有時老師的要求都好自相矛盾,又要小朋友獨立,家長參與優化干涉太多,唔參與又話唔負責任。
...

非常認同,我都試過,放手又話你,唔放手都會話你,自相矛盾

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 18-1-13 17:30
我呢,學識老師嘅説話,啱就入耳,否則就當無聽過。
我自己一直全職跟小朋友學業,所以亦好了解小朋友進度 ...

我比你更怪獸,我女小一到DSE,考試期間都有放假倍佢,去到高年級雖然幫吾到咩,但倍吓佢當支持,另一種親子時刻,何妨!

男爵府

回覆樓主

D老師有時太理想化,而家最重要係呈分,上左中學就唔到你唔放手啦,同佢努力埋呢2年先喇!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

入在band 2先放啦。你自行兩間可報band 2中,尾都得架。

侯爵府

BREADWING 發表於 18-1-13 13:10
點解阿老師講野咁奇怪既,有進步係好事呀~仲要一沉百踩,咁老師係咪擔保到其他同學唔好話中學,第日可以個 ...

個老師有問題

大宅

回覆樓主:

樓主,你決心自己湊就係想幫個仔,你放手甘辭職嚟做咩?
小五~中一,我覺得可以陪住佢一齊過渡同成長
哩段時間佢哋壓力好大,唔好以為佢哋唔在乎,由其男仔,心智仲係好幼稚
我會係哩段時間佢須要我時幫到就幫

首頁

尾頁

跳至