自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我女都中四!佢9月開始都有返part time!教游水同教琴!我覺得呢啲工又唔雜!所以我都支持佢做!但首先要唔影響成績!咁見佢成個上學期成績都好好!所以佢可以繼續

水晶宮

回覆樓主

會比。但最好份工係低危險性
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

回覆樓主

其實15/16歲的女仔追款真的好正常,自己都年輕過
我以前都比較「物質」,結婚做了媽媽之後才明白媽媽當初的艱難
我唸我明白你女兒的想法⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主:

好過問你攞錢, 最起碼懂得賺錢自己花, 好懂事了!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

16歲就追求物質,小心行差踏錯。中四好快就考dse,應該放心機在學業上,為將來打算,成績麻麻,仲為追求物質心思思出去揾錢,價值觀有問題完全唔睇好。

早前就有人分享過有個 17歲嘅女仔去M記做 part-time,後來分店話請佢做全職比佢做經理,個女仔就連學都唔返去做經理啦
講真掛個名比你做經理,人工得果一萬就放棄學業,年青人眼光咁短,將來一定後悔。

男爵府

木土土 發表於 18-1-13 14:02
若佢成績偏差,怕佢物質化目光短淺,識到班人,以為每月hea hea 搵幾千蚊已好好洗,可以買自己喜歡的東西 ...

我識一個女仔,都幾聰明嘅,但F1至F4成績一向麻麻,F4開始做餐廳part time,嗰時講明讀完F6就吾會再讀書要去做sales,点知F5時突然非常努力讀書,結果DSE成續剛剛夠入大學,繼續讀書吾做sales。

子爵府

winwinkaty 發表於 18-1-13 15:02
就係話做麥記囉,因有同學做緊呢啲,就換咗x,我女成績麻麻,佢想將來畫畫,因佢依家都讀緊關於畫畫,我一向 ...

琥珀宮

回覆樓主:

我阿女都係讀中四。佢用梗Sugar, 2千零蚊,舊年我買俾佢,嚟梗佢會執佢阿哥部舊i5。

我女暑假會好忙,佢自己搵哂補習,佢好驚DSE, 知道自己不足。如果阿女成績係掂,會俾佢做,只限暑假。佢嘅目標似乎太短期,未有長遠計劃,呢方面反而需要引導佢思考吓。

男爵府

若佢成績偏差,怕佢物質化目光短淺,識到班人,以為每月hea hea 搵幾千蚊已好好洗,可以買自己喜歡的東西 ...

同意!見過唔少係咁。我中學時的friend本來成績好好,做part time後識了壞人,中四輟學!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

姸媽 發表於 18-1-13 18:42
我女都中四!佢9月開始都有返part time!教游水同教琴!我覺得呢啲工又唔雜!所以我都支持佢做!但首先要唔 ...
游水同教琴呢 d 冇咁雜 ,比我都會支持

如果女仔做 m 記我唔會比 ,
怕被人追咗去或者學壞就大獲

伯爵府

回覆樓主:

俾,但要話你知做咩同邊度返工。

子爵府

回覆樓主

我一定唔會
自己已經係人版

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

比, 佢想換電話可以自己賺錢

珍珠宮

我 fd 個仔就係咁
覺得返工無讀書咁大壓力, 又有錢使
於是唔再讀書

琥珀宮

洛婷 發表於 18-1-13 20:00
教游水同教琴呢 d 冇咁雜 ,比我都會支持

教游水同教琴呢,唔會群到一班後生同事,學壞既risk低好多

珍珠宮

winwinkaty 發表於 18-1-13 13:46
話想返暑期工,因為想換手機,依定已用緊i6,如你地,比唔比佢返?

佢想換 ipx ???

子爵府

回覆樓主:

算乖,都諗住自己賺
俾佢經驗吓

子爵府

回覆樓主:

女我唔會比,一陣比人呃埋
我情願要佢去成績我比$換電話
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

侯爵府

至愛朱古力 發表於 18-1-13 13:55
中四用 i6已夠喇,我唔會贊成因做暑期工就要換部新電話。無咁既需要。遲啲出黎打工,只會慣左買,買,買。
...

因為呢個原因的話,我傾向No

首頁

尾頁

跳至