自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說13年買落單位自住,當初睇咗好多個盤,心水都係宜家住緊嘅單位,主要睇業主亦正正常常,兩夫妻自住,好似兩位都係地產經理,話想要小朋友所以放盤換大單位。
點知接手後不斷收到前業主信件,無限退信,奇怪啲人竟然唔轉地址,都算!
約半年後竟有債務公司嘅人上黎攝封信係門口,即刻向管理處投訴!直到現時已經4年多,仲不停收到醫管局啊,稅啊,電話公司(此處無限想爆粗!!!)
最離譜最近又又又又收到一封大字信,因無回郵地址,信面只有地址無收件人拆開「雞乸咁大個英文名,債務問題速致電xxxxxx。」無辦法唯有打過去,對方竟話明明顯示佢就住lee個地址(報上地址),我本能反應就問「你點查到架?」

好崩潰啊,對方話上手業主聲稱自己就住lee個單位。點算,好無安全感!!我應該點做!!
兩條粉皮好似掙落好多街數,而又報我住址,好嘢正撲街仔!!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

卡樂CHRIS 發表於 18-1-13 18:48
話說13年買落單位自主,當初睇咗好多個盤,心水都係宜家住緊嘅單位,主要睇業主亦正正常常,兩夫妻自主,好 ...

咪同佢講單位已轉手, 唔好再so擾! 否則報警
放下自在

子爵府

回覆樓主

簡單點講句
上有業主係一直仲用緊你地址黎做所有事

其實你可以用小小錢幾百蚊,去田土廳出個證明。。其實一check就知已轉名。。。俾番間收數公司

大宅

katieng116 發表於 18-1-13 18:54
簡單點講句

咁請問我可以點做?????我覺得咁樣好無安全感。齋收信我都已經好受困擾 佢哋仲好似唔信我講嘢,又話你有無辦法聯絡佢,你係咪佢親戚啊,幾時轉手架

大宅

簡單點講句

係咪一出證明,嗰啲追數公司都會check到???咁佢咪知道我哋個名?!

大宅

cattz288 發表於 18-1-13 18:51
咪同佢講單位已轉手, 唔好再so擾! 否則報警

我都想問報警有無用,齋收信都已經覺得好煩好無辜

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

卡樂CHRIS 發表於 18-1-13 19:04
係咪一出證明,嗰啲追數公司都會check到???咁佢咪知道我哋個名?!

田土廳出了証明,你將自己名其中兩個字油佐佢,例如上手業主姓王同姓葉,而你叫陳大文,你油了大文, show俾佢睇,話佢知層樓已轉了手。咁樣應該足以証明卦。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

係呀!差餉信都得

寶石宮

2023年兔年勳章

田土廳紀錄係公開 不過財仔懶得去
樓主做土地查册 跟手俾佢哋 證明已轉手
財仔應該會收手 因為追都無用

琥珀宮

簡單點講句

住客唔一定係業主

琥珀宮

卡樂CHRIS 發表於 18-1-13 19:05
我都想問報警有無用,齋收信都已經覺得好煩好無辜

若債主可提供証明前業主在物業轉手後用你地址作假去借貸,咁你報警話地址被盜用作欺詐行為可以嗎?

禁止訪問

大宅

Poyau 發表於 18-1-13 21:12
田土廳紀錄係公開 不過財仔懶得去
樓主做土地查册 跟手俾佢哋 證明已轉手
財仔應該會收手 因為追都無用

好無奈!其實佢哋借錢可以咁樣亂報住址。啲大佬唔會check清楚,?點解仲話查到佢住此地址,我覺得好奇怪

大宅

木土土 發表於 18-1-13 21:24

若債主可提供証明前業主在物業轉手後用你地址作假去借貸,咁 ...

啲債主都應該唔會係善男信女,唔知佢肯唔肯幫我咁做。

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

卡樂CHRIS 發表於 18-1-13 21:26
好無奈!其實佢哋借錢可以咁樣亂報住址。啲大佬唔會check清楚,?點解仲話查到佢住此地址,我覺得好奇怪
...

仲用緊舊信借錢??
放下自在

寶石宮

2023年兔年勳章

...

可能係賣樓之前借

琥珀宮

...

人地點check?客人出到住址證明就接受架啦。

前業主可能有銀行/電訊公司既eStatement用緊你地址,佢就可以提供住址證明

大宅

cinda72. 發表於 18-1-13 21:31
我管咁多單位呢,呢 d信9唔9都會收到
通常照打去,表明租務管理公司身份,此租客已停止租賃,出埋公司信, ...

請問通常你會提供啲咩資料畀財務公司??我感覺佢唔淨止借一間

大宅

cattz288 發表於 18-1-13 21:33
仲用緊舊信借錢??

啲大哥話佢用緊我住址借錢,又話咩查到佢仍住我嘅單位。好奇怪啊!佢點查架

首頁

尾頁

跳至