跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

大家好,我搞左好耐終於今個月可以入紙申請去英國啦~打算5月搞好哂所有野到英國。希望可以係英國見到大家啦~我就打算去Sheffield

大宅

龍蝦媽 發表於 18-3-15 13:59
大家好,我搞左好耐終於今個月可以入紙申請去英國啦~打算5月搞好哂所有野到英國。希望可以係英國見到大家 ...

你用那種方式申請呢?祝你審批成功一切順利

複式洋房

回覆 FiFi618 的帖子

我申請spouse Visa, 希望成功可以盡快過去~

複式洋房

janmy1230 發表於 18-1-22 04:10
非常同意!我2017年9月一家移民英國,喺Manchester 北少少Bolton. E 邊D樓又平DD喎

我下月先收 ...

請問樓主Bolton好住嗎?是否non-muslin 的好學校附近也是白人社區為主?

大宅

FiFi618 發表於 18-3-14 19:17
我3月尾過嚟曼城啦,你嗰時係咪買單程機票平D架?

係呀!好似4~5K
你有上天堂的把握嗎?

大宅

seashell 發表於 18-3-21 16:03
請問樓主Bolton好住嗎?是否non-muslin 的好學校附近也是白人社區為主?

Bolton 也有好區如Horwich, 有錢人區! Bolton 自己有一個Bolton Town Hall, 有 Bolton central library, 亦都有魚市場, 開車又可以去一個好大嘅middlebrook retail Park, 我住落覺得唔錯, 幾方便!

我覺得附近都係白人為主, 個別學校真係比較多muslim, 揀學校嗰陣可以上學校網頁睇清楚 Engkish language speaking 佔多少%.

我而家細仔讀緊間學校屬於ofsted outstanding小學, Church of England, muslim比較多數, 我反而覺得好, 因為老師關顧及適應上都較容易明白學生。

大仔中學Ofsted Outstanding, Church of England大多數白人為主, 各有好處!

複式洋房

janmy1230 發表於 18-3-22 20:40

Bolton 也有好區如Horwich, 有錢人區! Bolton 自己有一個 ...

Bolton downtown 的確挺方便,有很多大型商店。

謝謝分享!原來學校網頁會提供有關英語系學生比例。因為我見muslin school ranking 也很好, 擔心會不小心誤入非英語主流學校。

知不知道Church of England 和 Roman Church School 有什麼分別?

男爵府

FiFi618 發表於 18-3-14 19:17
我3月尾過嚟曼城啦,你嗰時係咪買單程機票平D架?

我地4月頭都飛英國兩星期睇幾個城市呀,而家仲設緊stay邊個城市呀⋯⋯

大宅

seashell 發表於 18-3-23 23:05
Bolton downtown 的確挺方便,有很多大型商店。

謝謝分享!原來學校網頁會提供有關英語系學生比例。因為 ...

Church of England (COFE) 係英國傳統基督教學校
Roman Catholic (RC) 係天主教學校

可上學校網頁留意收生要求,這些學校部份收生要有教會證明穩定出席率才收生!
你有上天堂的把握嗎?

複式洋房

janmy1230 發表於 18-3-26 05:25
Church of England (COFE) 係英國傳統基督教學校
Roman Catholic (RC) 係天主教學校

明白,謝謝!

大宅

回覆樓主

我到埗曼城啦,第一件事係買車,因為租車費用連保險費每日成$500蚊㗎,少數怕長計。買二手車去返大廠買最安全,即寶馬去返寶馬廠,Audi去返Audi廠買,每間都有成一百幾拾架揀,行到腳軟,最好去前鎖定目標先,未俾錢已可以試車,唔似香港二手車場要落訂先有得試揸,但一般需要預約的,及某些廠要UK牌先可以親自揸車,每間廠有少少唔同規矩。買完有一或兩年原廠人工連零件的保養期㗎。我呢D初到貴境,唔識車房都係買原廠保養的車好減少煩惱。

複式洋房

FiFi618 發表於 18-3-26 18:58
我到埗曼城啦,第一件事係買車,因為租車費用連保險費每日成$500蚊㗎,少數怕長計。買二手車去返大廠買最安 ...

請問大約是什麼價錢?保險自己另外quote?
試好幾耐可以揸走?

大宅

FiFi618 發表於 18-3-26 18:58
我到埗曼城啦,第一件事係買車,因為租車費用連保險費每日成$500蚊㗎,少數怕長計。買二手車去返大廠買最安 ...

記得帶埋香港NCB證明,買保險嗰陣時平好多...( 記得買保險嗰陣要講價)
我哋嗰架二手車Bentz都係喺bentz廠買,仲送咗一年免費洗車服務

基本上買咗車之後過幾日,保險搞掂你就可以揸走... 其實佢仲可以送你幾日保險添!
你有上天堂的把握嗎?

複式洋房

janmy1230 發表於 18-3-28 19:42
記得帶埋香港NCB證明,買保險嗰陣時平好多...( 記得買保險嗰陣要講價)
我哋嗰架二手車Bentz都係喺bentz廠買 ...

可以帶埋NCB, good!
謝謝分享!

別墅

回覆 FiFi618 的帖子

我都好心急, 不過HK好多野未搞掂未走得住, 希望年尾申請

大宅

janmy1230 發表於 18-3-28 19:42
我哋嗰架二手車Bentz都係喺bentz廠買 ...

你就好啦可以用香港NCB,唔知係咪我哋未轉得切英國牌,唔用得。全保好貴呀

大宅

seashell 發表於 18-3-27 16:06
請問大約是什麼價錢?保險自己另外quote?
試好幾耐可以揸走?

你係問車定係問保險咩價錢?同款車大約平香港3-40%,視乎咩牌子同級數,一場去到歐洲我就唔會出日本車了,係咪好衰
一年車Benz的B仔大約£16000

複式洋房

FiFi618 發表於 18-4-8 06:10

你係問車定係問保險咩價錢?同款車大約平香港3-40%,視乎咩 ...

平30-40% , 很好啊!
老公也鍾情揸歐洲車,搞好申請文件之後一定好好資料搜集一下。

洋房

大家好呀,好開心原來咁多人係Manchester ><我黎梗下年就過黎Manchester定居啦~
而家準備梗材料申請Spouse VISA~
希望順順利利啦~

我而家都仲諗梗住邊區好,
心水地方係Bolton 同 Wigan

大家有無係曼城搵過工喔?
難吾難搵工?
我是平面設計師~

大宅

Sakichi 發表於 18-4-18 14:50
大家好呀,好開心原來咁多人係Manchester ><我黎梗下年就過黎Manchester定居啦~
而家準備梗材料申請Spou ...

我個人認為Bolton比較好住

我老公半年內都搵到一份工, 不過千祈唔好介意唔係搵番自己嘅專業, 我哋都係預咗做一份簡單嘅工作...夠食就得……

首頁
12345...6

尾頁

跳至