跳至

首頁

尾頁

大宅

mycoconutbaby 發表於 18-8-12 13:54
我終於都考完IELTS 啦希望出年可以去到英國啦

恭喜你mycoconutbaby!一步一步行近了,祝你早日過嚟英國新生活(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

回覆 FiFi618 的帖子

謝謝你, 而家努力search 住屋同學校資料, 希望出年頭入表申請, 而家已經開始心情緊張

大宅

mycoconutbaby 發表於 18-8-14 13:38
回覆 FiFi618 的帖子

謝謝你, 而家努力search 住屋同學校資料, 希望出年頭入表申請, 而家已經開始心情緊張 ...

我都係揀咗學校先,再揀住的地方,我有睇心儀學校的網站,有時會有open day的,飛開過去就順便睇埋。睇完你會好想快D移民

大宅

FiFi618 發表於 18-8-13 17:08
對不起在英國的full time Mami實在極度繁忙,重要現在係暑假又要照顧兩位寶貝又要煮三餐,重要做清潔忙到 ...

我絕對認同,亦身同感受。尤其之前用慣工人姐姐……

你有上天堂的把握嗎?

大宅

maggie_star 發表於 18-8-12 00:05
大家好!我係一個諗住移民manchester嘅媽媽,我係BC申請spouse visa,囡囡7個月大,打算明年3月租樓,四月申 ...

我住Bolton, 出入town center 好方便,有Fish market, library, leisure center
我老公都係放棄工作先至嚟搵嘢做, 最後半年內都搵到一份需要識中文嘅工作, 我覺得在曼城, 比較容易搵工做, 尤其我哋識英文,廣東話及普通話, 上一輩移民的很多都是開外賣店,做廚房的,所以我覺得找工機會不難! 不過當然要有最壞打算, 如果移民過來打算賣掉香港層樓,有錢E邊買不用供樓,這邊生活費比較便宜,一份人工慳慳地應該可以應付生活基本開支。
我是到步後才租六個月樓, 我的情況有點不同,孩子申請的中學不看地區收生,所以待孩子學校收生後我才開始找屋租,住慣了才買樓的,時間剛好住了四個月便着手搬入新屋了!
你有上天堂的把握嗎?

別墅

回覆 janmy1230 的帖子

想請教, 一般學校距離住宅區遠嗎? 我好怕揸車, 而家擔心點樣安排返學, 點樣去商業區返工

大宅

mycoconutbaby 發表於 18-8-18 20:56

應該是這樣的…… 除非你讀私校, 或學校不按地區收生,否則,Local authority 派孩子的學校一定是離家不遠。
我也很怕揸車,但漸漸每天開車接送孩子上學似乎是避不了的, 車牌最好在香港考了過來換UK Driving license 較容易.
我老公都在city返工,早上開車返公會塞車,所以我們選擇住近火車站,方便上班, 及考慮將來孩子自己出入方便一些!
你有上天堂的把握嗎?

別墅

是的, 應該住車站附近方便D.

大宅

janmy1230 發表於 18-8-18 22:29
應該是這樣的…… 除非你讀私校, 或學校不按地區收生,否則,Local authority 派孩子的學校一定是離家不 ...

冇錯揸車送仔返學真的避不了,近近地我哋揸5-10分鐘,但孩子大到中學可選擇踩單車返學,我見同區好多學生一齊踩好開心咁。但冬天我就一定會送囉。慈母

複式洋房

FiFi618 發表於 18-1-14 19:03
除咗倫敦,我見都好多人揀Manchester生活,不如開返個媽媽JM交流區

除咗照顧小朋友,悶悶地吹下水⋯⋯:cal ...

本人現係Manchester 亦計劃用tier 1 企業身份移民,請問難嗎?

大宅

joey.nicolette 發表於 18-11-12 20:09
本人現係Manchester 亦計劃用tier 1 企業身份移民,請問難嗎?

其實視乎你的工作背景,我又覺得唔係好難,淨係呢個月我都識咗3-4個香港移民過來的家庭了。

複式洋房

FiFi618 發表於 18-11-14 05:43
其實視乎你的工作背景,我又覺得唔係好難,淨係呢個月我都識咗3-4個香港移民過來的家庭了。
...

題外話,大家點handle 自己父母係香港依個問題?老公唔係好想咁(emoji) 佢又話驚自己接受唔到飲食文化等

大宅

joey.nicolette 發表於 18-11-16 07:45
題外話,大家點handle 自己父母係香港依個問題?老公唔係好想咁(emoji) 佢又話驚自己接受唔到飲食文化等
...

這個問題好難答,你不是獨生子女吧?我同老公都有兄弟姊妹可分擔探望,每星期都會有多次視像傾計關心他們,他們亦有過來英國,我們亦多次回港,只能說科技拉近了距離。

大宅

我都入左申請,希望12月可以land.

大宅

Dundybaby 發表於 19-9-18 11:23
我都入左申請,希望12月可以land.

希望一切順利,會打算那裡落腳生活?

大宅

FiFi618 發表於 19-9-18 17:23
希望一切順利,會打算那裡落腳生活?

Thank you!
打算Manchester或Warrington

大宅

Stepbystep1214 發表於 18-7-13 16:29
Hi ,everyone
here’s Stephanie :)
Warrington生活大約兩年,住Grappenhall Heys,有一個仔仔依家一歲半

我見town centre有好幾間nail salon都成日排長龍。

男爵府

想生BB熱投

請問在Bolton Breightmet 治安如何

大宅

Dundybaby 發表於 20-1-6 13:49
我見town centre有好幾間nail salon都成日排長龍。

我睇緊Warrington d屋,想請問邊區會新d
我係rightmove睇,new home好多都係樓花
唔知WA4 WA5好唔好呢

大宅

FiFi618 發表於 18-1-14 19:03
除咗倫敦,我見都好多人揀Manchester生活,不如開返個媽媽JM交流區

除咗照顧小朋友,悶悶地吹下水⋯⋯:cal ...

請教大家有無曼城華人律師和accountant 介紹呀?想買二手樓

首頁

尾頁

跳至