論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人九月初黎,上個約六月尾完,完左返菲律賓結婚,九月黎之前响菲律賓驗身,來到香港亦驗過,冇懷孕。今日五點幾佢whatsapp我話佢11月26日睇醫生知道懷孕,佢話I am pregnant at the time I come at your home ,一路唔敢講我地知。我一陣返家會見到佢同佢傾,想問下處理工人懷孕有乜注意地方?

子爵府

BK Milk勳章

viwa29 發表於 18-1-14 19:26
工人九月初黎,上個約六月尾完,完左返菲律賓結婚,九月黎之前响菲律賓驗身,來到香港亦驗過,冇懷孕。今日 ...

勸佢辭職回家鄉好好休息,咁樣BB會健康d。

大宅

ada_fung 發表於 18-1-14 19:39

勸佢辭職回家鄉好好休息,咁樣BB會健康d。

咁樣佢會唔告我因為佢懷孕迫佢走?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

工人九月初黎,上個約六月尾完,完左返菲律賓結婚,九月黎之前响菲律賓驗身,來到香港亦驗過,冇懷孕。今日 ...

如果真的懷孕,你不能炒她,只可勸她自己辭職,回鄉待產。當然你們也私下作補償解決。

大宅

shirley_chiang 發表於 18-1-14 19:51
如果真的懷孕,你不能炒她,只可勸她自己辭職,回鄉待產。當然你們也私下作補償解決。
...

我係怕佢之後抽後腳告我,所以想知點處理保障自己

水晶宮

咁即係咪個Bb唔係佢老公架? 如果係咁, 佢更加唔會返鄉下生BB啦
天空之城, 快樂之地

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

揾Agent 同佢傾啦

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

viwa29 發表於 18-1-14 19:54
我係怕佢之後抽後腳告我,所以想知點處理保障自己

如果她願意達成雙方協議,找Agent 作見證,簽收補償金、她的辭職信和單程機票,你會較有保障。

大宅

shirley_chiang 發表於 18-1-14 20:28
如果她願意達成雙方協議,找Agent 作見證,簽收補償金、她的辭職信和單程機票,你會較有保障。
...

當初我地自己揾工人,最後d文件野至找agent,今晚知道佢有左,我地未搵到agent,亦唔知個agent會不會跟。

即係我可勸佢交辭職信,自己傾點補償,但最後找agent見證比機票走?

伯爵府

viwa29 發表於 18-1-14 20:49
當初我地自己揾工人,最後d文件野至找agent,今晚知道佢有左,我地未搵到agent,亦唔知個agent會不會跟。
...

你問一問Agent 會否肯跟,如果肯跟,會否收費?
不過你都係最好搞清楚,她是否真的懷孕!

子爵府

BK Milk勳章

viwa29 發表於 18-1-14 19:48
咁樣佢會唔告我因為佢懷孕迫佢走?

你勸佢,唔係迫佢。
講晒回鄉生既好處,叫佢諗下,決定回去就叫佢寫辭職信,你可以免佢一個月通知期 (讓佢快d離開),仲封封利是比bb

大宅

shirley_chiang 發表於 18-1-14 21:06
你問一問Agent 會否肯跟,如果肯跟,會否收費?
不過你都係最好搞清楚,她是否真的懷孕!
...

啱啱同佢傾左,佢比左張醫生證明,而家成19 week

大宅

ada_fung 發表於 18-1-14 22:06
你勸佢,唔係迫佢。
講晒回鄉生既好處,叫佢諗下,決定回去就叫佢寫辭職信,你可以免佢一個月通知期 (讓佢 ...

佢話唔resign,想返去菲律賓生完再返來繼續做

水晶宮

viwa29 發表於 18-1-14 22:18
佢話唔resign,想返去菲律賓生完再返來繼續做

咁佢放前4至返家鄉生?
天空之城, 快樂之地

伯爵府

viwa29 發表於 18-1-14 22:17
啱啱同佢傾左,佢比左張醫生證明,而家成19 week

她現在19 week 定11月26日個日19 Week ?是否未到你家時已懷孕?因為勞工發例,做滿40 Week 由返工至預產期,先享有10星期受薪產假。如果唔夠,只可放冇薪產假。

珊瑚宮

小心假稱有左。骗你補錢比佢走
玩具萬歲!

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-14 22:31
咁佢放前4至返家鄉生?

佢做左剛四個月冇有薪產假

大宅

shirley_chiang 發表於 18-1-14 22:34
她現在19 week 定11月26日個日19 Week ?是否未到你家時已懷孕?因為勞工發例,做滿40 Week 由返工至預產期 ...

而家19 week,佢11月26日check到有,一直唔同我地講,佢last m八月尾,佢9月11到我家,去check過冇,可能果時太早check唔出

伯爵府

viwa29 發表於 18-1-14 22:51
而家19 week,佢11月26日check到有,一直唔同我地講,佢last m八月尾,佢9月11到我家,去check過冇,可能 ...

已計了,她工作不夠40個星期,應該沒有10星期有薪產假。

水晶宮

viwa29 發表於 18-1-14 22:49
佢做左剛四個月冇有薪產假

咁佢知道放產假係無薪未? 咁佢打算幾時返菲/印? 要留意大肚婆幾多個月唔可以上機, 即可能更加早返家鄉, 拎無薪假期。 咁機票又點計呢? 都好多問題考慮喎。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至