興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想買部單鏡機,請問那部機好呢?還有那部容易用呢?因我未用過單鏡機的,有沒有價錢可供參考?謝謝!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 deyond 於 09-3-5 10:50 發表
我想買部單鏡機,請問那部機好呢?還有那部容易用呢?因我未用過單鏡機的,有沒有價錢可供參考?謝謝!!

450d 同 D90 比, D90 就好D (兩者都有少許級別之分, D90 係高少少)

450D KIT SET (跟 18-55 鏡) 都係 $5,500 樓下
D90 KIT SET (跟 18-105) 就八千到尾
淨機 D90 就六千頭

複式洋房

原帖由 chloepapa 於 09-3-5 11:57 發表

450d 同 D90 比, D90 就好D (兩者都有少許級別之分, D90 係高少少)

450D KIT SET (跟 18-55 鏡) 都係 $5,500 樓下
D90 KIT SET (跟 18-105) 就八千到尾
淨機 D90 就六千頭 ...

謝謝你的意見..想再問,那部機比較容易用?

複式洋房

[quote]原帖由 deyond 於 09-3-5 12:25 發表

謝謝你的意見..想再問,那部機比較容易用?因我未用過單鏡機..450D容易控制嗎?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

新一代DSLR 唔會好難用, 你不如你睇吓身邊有冇朋友用開大機, 佢哋又用咩嘢牌子, 大家用埋相同牌子, 可以交換吓配件用. 有問題亦可以問吓.

原帖由 deyond 於 09-3-5 12:29 發表
[quote]原帖由 deyond 於 09-3-5 12:25 發表

謝謝你的意見..想再問,那部機比較容易用?因我未用過單鏡機..450D容易控制嗎? ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

最大分別 -

D90 有 movie, 跟機鏡頭有5.8倍 zoom (約8千多)

450D 冇 movie, 跟機鏡頭有3倍 zoom (約5480)or 11倍 zoom (約8-9千)

原帖由 clpapa 於 09-3-5 12:47 發表
新一代DSLR 唔會好難用, 你不如你睇吓身邊有冇朋友用開大機, 佢哋又用咩嘢牌子, 大家用埋相同牌子, 可以交換吓配件用. 有問題亦可以問吓.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

複式洋房

原帖由 Simar 於 09-3-5 14:29 發表
最大分別 -

D90 有 movie, 跟機鏡頭有5.8倍 zoom (約8千多)

450D 冇 movie, 跟機鏡頭有3倍 zoom (約5480)or 11倍 zoom (約8-9千)

多謝晒你既意見呀!,請問對於一個新仔黎講係咪用450d容易D上手呢?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

對新手來講, 兩部都一樣容易上手.

原帖由 deyond 於 09-3-5 14:36 發表

多謝晒你既意見呀!,請問對於一個新仔黎講係咪用450d容易D上手呢?

男爵府

新手用兩部都得, 初時未熟習可以用住全auto或者情景mode先, 邊玩邊學, 如果有朋友用開最好問佢地借黎試o下, 咁會易揀d, 去CS或者相機店試都得.

複式洋房

原帖由 嘿嘿 於 09-3-6 05:37 發表

新手用兩部都得, 初時未熟習可以用住全auto或者情景mode先, 邊玩邊學, 如果有朋友用開最好問佢地借黎試o下, 咁會易揀d, 去CS或者相機店試都得.

好..唔該晒...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實你心目中有一部機想買定真係想知分別??

俾我, 我會買d90, zoom 得遠d, 又可以拍 movie, 又新d你可以睇下有個版友 sweetmemory o既 comment (in d90 試影了), 佢之前唔見左部450d, 宜家買左部d90, 不知玩得幾開心...

不過你鍾意用 canon o既話, 就唔使考慮啦.

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

複式洋房

原帖由 Simar 於 09-3-6 11:57 發表
其實你心目中有一部機想買定真係想知分別??

俾我, 我會買d90, zoom 得遠d, 又可以拍 movie, 又新d你可以睇下有個版友 sweetmemory o既 comment (in d90 試影了), 佢之前唔見左部450d, 宜家買左部d90, 不知玩得幾開 ...

其實我無諗住會買邊一款機?因為我係新仔,驚如果買左D太複雜既機會唔識用,到時就浪費左啦...所以我想問下各位D90 or 450d邊部容易控制D囉....謝各位幫幫忙...唔該晒....

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 deyond 於 09-3-6 12:08 發表

其實我無諗住會買邊一款機?因為我係新仔,驚如果買左D太複雜既機會唔識用,到時就浪費左啦...所以我想問下各位D90 or 450d邊部容易控制D囉....謝各位幫幫忙...唔該晒.... ...

兩部一樣好易用

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

最簡單o既方法係去兇擇親自攞上手比較一下,

我用過 350d又用過同期o既 d80

操控上 d80 直接好多, 好多setting 唔使入 menu.

由期 set 對焦點, 我用350d 時, 幾乎唔想轉對焦點, 畫面變化比較有限制.

不過講用冇用一你可以親身去比較下當你要轉 iso, +/-ev, 光圈, 快門等等常用 setting, 你就知邊部機比較易控制.

原帖由 deyond 於 09-3-6 12:08 發表

其實我無諗住會買邊一款機?因為我係新仔,驚如果買左D太複雜既機會唔識用,到時就浪費左啦...所以我想問下各位D90 or 450d邊部容易控制D囉....謝各位幫幫忙...唔該晒.... ...

大宅

我已經有一部canon 400d body + A16. 見到nikon d90 影出嚟啲相比400d真係sharp好多! 攪到我心郁郁想買d90 tim! A16可唔可以襯d90 body 呢? 效果會唔會無kit set咁靚呢? 期實我經驗好淺咋, 請各位大師比dd意見我, thanks a lot!! by the way, 可唔可以講多d d90嘅funtion我知呢 Thanks!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你支a16應該係 Canon mount, 係唔可以用o係 d90上面, 不過你可以2手放出去, 呢支a16好多人都想買, 應該唔太難賣.

d90, 有11點對焦, 有人面對焦系統, 有得拍 movie, 仲可以用內置photo editing 整魚眼效果... 好得意架...

原帖由 政軒媽媽 於 09-3-12 12:09 發表
我已經有一部canon 400d body + A16. 見到nikon d90 影出嚟啲相比400d真係sharp好多! 攪到我心郁郁想買d90 tim! A16可唔可以襯d90 body 呢? 效果會唔會無kit set咁靚呢? 期實我經驗好淺咋, 請各位大師比dd意見我, t ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

sorry, duplicated post

我已經有一部canon 400d body + A16. 見到nikon d90 影出嚟啲相比400d真係sharp好多! 攪到我心郁郁想買d90 tim! A16可唔可以襯d90 body 呢? 效果會唔會無kit set咁靚呢? 期實我經驗好淺咋, 請各位大師比dd意見我, t ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

D90 我就未用過, 我用開 Canon 既機, 之前都有用過 400D, 我覺得 400D 都可以影到好 sharp 既相喎, 點解你覺得唔 sharp 呢, 有冇相可以 post 出黎睇下?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

duplicate again.... what a bk system

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

仲多個 duplicate...

不過我又用過 Canon, 又用過 Nikon.....

最後... 唔知, 不過宜家用緊 Nikon....

首頁

尾頁

跳至