義工

自由講場 今日: 4359|主題: 977492

跳至
有冇人自己湊孖B

水晶宮

國民生產總值:52936

好媽媽勳章 大廚勳章

而家三個月大,細仔由朝喊到黑扭,大仔好D,身心俱疲,一個氹唔到二個,想比一個社區姨姨湊,但朋友話其實比人湊未必對佢好,重要比錢,自己湊由佢喊下咪算
其實我真係好想自己湊二個辛苦D冇所謂,但細仔好扭成日喊到癲曬

老公搵萬零蚊冇錢請工人
想問下有冇自己湊孖B既媽媽分享下

公爵府

國民生產總值:25862

2018勳章 熱血金章

回覆樓主:

我當年都係自己湊人奶孖b,仲要有兩位狗仔添。
一個乖已經好好,兩個喊包仲煩呀!
老二咩事成日喊?過多一個月可以坐學行車,又會另一境況。佢地訓教,你要爭取時間一齊訓。bb大得好快,三個月都過左,你得架,加油!

wcpcelia    發表於 18-1-16 15:53
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

國民生產總值:4223

回覆 meko~ 的帖子

我只湊過10星期,有家人幫手,阿大百日哭,阿細好d,勁辛苦,唔使訓,你有冇家人幫下手,我試過搵過2個社區保姆上門幫手2個月,一個就好好,一個唔掂,睇好唔好彩。

珍珠宮

國民生產總值:37903

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我當時1對1都好想死,你仲要1對2,真係屙屎都唔得閒。搵人幫一幫,抖番2,3個鐘都好過冇。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

toffeetong 發表於 18-1-16 10:04
我當年都係自己湊人奶孖b,仲要有兩位狗仔添。
一個乖已經好好,兩個喊包仲煩呀!
老二咩事成日喊?過多一 ...

坐學行車會冇甘喊嘛?
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

充裕 發表於 18-1-16 10:11

我只湊過10星期,有家人幫手,阿大百日哭,阿細好d,勁辛苦,唔使訓,你有冇家人幫下手 ...

要帶比人湊$18/一小時

男爵府

國民生產總值:6880

meko~ 發表於 18-1-16 09:41
而家三個月大,細仔由朝喊到黑扭,大仔好D,身心俱疲,一個氹唔到二個,想比一個社區姨姨湊,但朋友話其實 ...
鄧你辛苦呀
不過, 社區保母唔係話有就有, 係咪要排?了解下先

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

seaman1982 發表於 18-1-16 10:21
我當時1對1都好想死,你仲要1對2,真係屙屎都唔得閒。搵人幫一幫,抖番2,3個鐘都好過冇。
...

好彩而家夜晚佢地訓得ok,我都有三小時以上訓,不過下午2隻轟炸機甘囉,唔知扭乜,細喊大有時聴到忍不住又喊

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

金魚媽 發表於 18-1-16 10:25
鄧你辛苦呀
不過, 社區保母唔係話有就有, 係咪要排?了解下先

如果父母有工作就可申請,我冇返工但孖B當特別case,填表等配對,但好難,我先生有時收夜更,冇ee肯湊夜晚7點後,我焗自己老公收工前推住一個去接

大宅

國民生產總值:4223

我果時搵到上我屋企幫手湊3個鍾的,但係佢地成日都有事唔黎,上人地屋企湊,搵到好的還好,唔好就bb食唔食飽都唔知,但係社區保姆可睇人工減免收費,你上綱睇下,我之後工人到左,就冇用呢個服務喇。

珍珠宮

國民生產總值:30154

回覆樓主

我囉,因為有大女,都要阿媽幫手,我送返學果陣幫手睇下,我2個又無咩點扭,放床識自己玩,間房全部舖晒墊,行開行埋都唔會整親

大宅

國民生產總值:1515

meko~ 發表於 18-1-16 09:41
而家三個月大,細仔由朝喊到黑扭,大仔好D,身心俱疲,一個氹唔到二個,想比一個社區姨姨湊,但朋友話其實 ...

有!我呀媽囉!除咗要湊我對孖b細佬外仲要湊埋我同我個妹,一湊四仲要冇人幫所以我覺得我亞媽好叻!我對孖b細佬出世果陣我只係得3歲咋!

公爵府

國民生產總值:25862

2018勳章 熱血金章

meko~ 發表於 18-1-16 10:24
坐學行車會冇甘喊嘛?

會架,可以自己多角度去睇野,分散注意力。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

公爵府

國民生產總值:26797

回覆樓主

我細孖又係黏到暈,試過去廁所,沖涼都要開門,否則細孖會不停拍門
老人家話細孖冇安全感,所以我有比奶嘴,被仔,公仔,佢由早到晚都會攬住呢’3寶‘,真係會好啲,缺一真係會喊到癲!
到而家差不多12歳,佢張被仔,公仔,一樣陪佢瞓,去旅行一定要帶埋。

大宅

國民生產總值:2290

makilaw 發表於 18-1-16 10:50
有!我呀媽囉!除咗要湊我對孖b細佬外仲要湊埋我同我個妹,一湊四仲要冇人幫所以我覺得我亞媽好叻!我對孖 ...

你媽媽勁呀 ,我都覺得我媽媽係 Superwoman

大宅

國民生產總值:1472

meko~ 發表於 18-1-16 10:24
坐學行車會冇甘喊嘛?

你響邊頭呀。我之前響呢度買左架二手學行車。(冇音樂)。我仔仔唔肯坐。依家都識行。 你要的話我送比你。但要響黃大仙地鐵站。因為依家擺左響我媽度

男爵府

國民生產總值:9106

回覆樓主

我媽咪都係!
有孖b細佬時我得5歲,記憶中我幫唔到啲咩。
當年我地仲住唐5樓,上上落落媽咪自己攪掂,好勁!大少少仲有閒情帶住兩個去沙灘,好堅!
只要做事有條理,無話攪唔掂!

子爵府

國民生產總值:10972

seaman1982 發表於 18-1-16 10:21
...

我湊阿女一個已經痾屎都唔得閒,幾乎24小時抱住,一放底就喊。

樓主搵人幫下手都好,唔好令自己壓力爆登。

琥珀宮

國民生產總值:192924

2018勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

同事呀媽幫佢湊對龍鳯B, 真心佩服!
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

國民生產總值:12424

回覆樓主:

樓主,多謝你之前寄lucky 紅d比我阿!
我上兩個月小產完,
依家已經bingo返啦~

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.