論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

1. 你地會唔會提供日用品俾工人姐姐 (如衛生巾, 牙膏...)?

2. 你地會唔會提供零食俾工人姐姐 (如餅乾)?

大宅

1. 你地會唔會提供日用品俾工人姐姐 (如衛生巾, 牙膏...)?
一般既我都會買比佢, 不過, 衛生巾好似太personal, 所以我冇.

有, 因為我地要成8點先食飯, 唔好餓親佢, 我連小食/汽水都有預埋佢.

別墅

(1) 衛生巾唔會提供, 因為太個人, 但洗頭水, 沖涼液, 牙膏, 我都會提供, 亦覺冇所謂, 因為唔想keep咁多樽野響浴室.

(2) 我放響廚房既食物, 工人都可以隨便取來吃, 可能因為已經講到明可以任食, 佢又唔多食喎.

子爵府

我個姐姐next monday 就o黎la, o甘應唔應該買定d 衫比佢呀? 上次見佢件衫好短o家, 唔知係o米件件都係o甘, 拖地果時 1/3 條底底都打o左出o黎呀.....

大宅

原帖由 binbin仔 於 09-3-5 17:04 發表
我個姐姐next monday 就o黎la, o甘應唔應該買定d 衫比佢呀? 上次見佢件衫好短o家, 唔知係o米件件都係o甘, 拖地果時 1/3 條底底都打o左出o黎呀.....
你唔駛特登去買比佢 , 攞自己或者屋企人D舊衫比佢咪得囉 , 我個工人岩岩係一月黎 , 見佢D衫又薄對手又涷 , 成日震震下 , 我搵左幾件衫同褸比佢 (其實好新 , 因為我成日買完D衫唔著) ,佢不知幾開心 !!!!
重有你要同佢講明唔可以著D暴露既衫褲同背心 , 如果唔係佢清潔果陣露呢度露果度比老公或者屋企人見倒都唔係咁好!!!
你係咪第一次請工人???其實我都係!!!初初成日煩駛唔駛咁咁咁......咁咁咁 , 但上得黎呢度多 , 睇得多聽得多 , 最終得到既結論係......最初一定唔可以對佢地咁好 , 唔可以放鬆佢地 , 如果唔係樣樣都變成理所當然 , 老馮咁.......好彩我都算托賴 , 第一次請呢個工人暫時都好滿意佢既表現 , 祝你好運啦!!!

大宅

我只會每月買定幾款印尼面,蛋糕,咖啡比佢,有時如果唔駛佢煮飯,我又出街食,都會買牛南面,雲吞面,米線等比佢食下嘅,等佢無咁悶,其它嘢佢要自負傢,除咗係佢初嚟,我買過幾件夏天同冬天衫同褲比佢之外,無其它啦.

大宅

我工人喺香港做左兩年幾,佢還哂錢架啦~所以所有野佢自己買返;不過有時我買左生果會叫佢食(佢買左生果又會叫我食^^)
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

複式洋房

其實第一次來工作既工人姐姐都會自備個人日常日品(如衛生巾, 牙膏, 毛巾...etc)..之後都係佢自己負責買.

至於衣著. 我會準備定一d T-shirt&運動褲比佢. 方便佢工作或保暖.

至於食物. 我都係買定d印尼麵. 米粉..間中買都包比佢吃.
不過, 我姐姐都好乖. 如晚餐有吃剩既送. 佢都會留在第二日作午餐呢~

零食佢就會自己買.

原帖由 mycman 於 09-3-5 16:29 發表

:-)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

浄係買牙膏 + 牙擦

廚房有咩食物, 我都準佢食
(例如 : 餅乾, 汽水, 雪糕, 生果等)

子爵府

我比左一個月通知的bun姐, 昨天夠膽死食左我個日本烏冬呀,我買左好多面比佢,佢都唔食, 把明玩野,

我昨晚去開惠康咪買左牛排比佢囉, 點知番屋企,我問佢點解又話無肉,只得雞亦, 我頂呀, 還有6-7片豬排, 我問佢, 你無食咩, c bun 答我話我都唔係豬排, 我再問佢, 咁你平時係屋企煮咩野食, 佢話雞亦或炒飯, 好.........我即刻同佢講, d 牛排留番比亞sir食啦,

原帖由 beepaul2007 於 09-3-6 16:09 發表
我只會每月買定幾款印尼面,蛋糕,咖啡比佢,有時如果唔駛佢煮飯,我又出街食,都會買牛南面,雲吞面,米線等比佢食下嘅,等佢無咁悶,其它嘢佢要自負傢,除咗係佢初嚟,我買過幾件夏天同冬天衫同褲比佢之外,無其它啦. ...

別墅

我對現姐姐都唔錯嫁, 我唔怕整到佢恃寵而驕, 因為我對 EX-工人就係好多疑心, 攪到自己唔開心時, 工人又做得辛苦.

所以到呢個工人, 我對佢好, 佢亦對我全家都好好, 湊B又落力. 總之, 佢唔會試低線, 因為佢都怕冇左我呢份工.

我比好大空間工人嫁. 可能我又唔洗返工, 我都響屋企, 頂多我聽到佢電話響, 我都會比佢聽.

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

日用品:我個姐姐好有要求,所以佢會自己俾錢買
零食:我屋企所有開咗而又食得嘅野,佢都可以食,包括生果,飲品(酒精飲品除外)
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

我都係第一次請工人,我家姐姐來了半年,她是第一次來香港,她到步時,我問她要唔要買日常用品,她說自己已經帶來香港,唔駛買,之後,我冇再問她.
至於,家中的食物(如餅乾).我同佢講你可以食,但食剩少量時,要同我講,唔可以唔出聲.等我可再買回來,因為我囡囡要帶小食回學校.
我都冇特別買衫俾佢,早排好凍時,我只是俾左件舊羽絨,我仲同佢講件衫係舊,唔係新買的,佢都好開心.

我家姐姐暫時都很自律,希望可以保持住.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 傻BB 於 09-3-7 15:44 發表
工人所有個人用品, 如衛生巾, 牙膏, 牙刷... 全部唔會供應, 要佢自己買, 僱主責任只係俾佢三餐一宿, 供應太多, 工人無節制咁用, 到頭來僱主又話佢浪費, 又要同工人計, o徒氣!

食物, 如餅乾, 麵包, 麵 ... 要放喺佢 ...

好鐘意你呢句, "好似監犯咁分食物比佢地就得啦", 我都覺得佢地呢班人絕對得寸進尺, 家要有家規, 不用比都要比佢食, 仲要係任食, 我唔覺得佢地會用努力工作來多謝你對佢既好意, 只會食下食下SUN 都拎埋出去比佢地FD 食, 到時, 僱主又會發現同COMPLAIN 點解買番來既野食咁快無曬既.

我家對上一個BUN 姐要飲COFFEE, 問我有無, 我話SORRY 我唔飲呢D 野, 我家無的, 你要飲你自己去買, 好在咋, 後來, 我見佢飲COFFEE 好似當水飲咁架,一日4杯, 如我真係FREE比佢飲, 我諗我條氣會幾唔順.

複式洋房

我會提供日用品(衛生巾除外),不過有時佢都會自己買自己鐘意既野用.
有時我會讚下佢做野,做得好,俾佢一塊面膜佢用.
小食!佢想食可以自己攞,不過佢通常唔多食.
生果!同我地一樣飯後食.
我教D仔女,有野食都要請姐姐食,唔好多,小小都要,所以姐姐買左零食都會請D佢地食.

公爵府

完全同意..我都係咁對我工人~

原帖由 傻BB 於 09-3-7 15:44 發表
工人所有個人用品, 如衛生巾, 牙膏, 牙刷... 全部唔會供應, 要佢自己買, 僱主責任只係俾佢三餐一宿, 供應太多, 工人無節制咁用, 到頭來僱主又話佢浪費, 又要同工人計, o徒氣!

食物, 如餅乾, 麵包, 麵 ... 要放喺佢 ...

珍珠宮

初黎報到, 我會送佢一舊soap, 洗頭水, 護髮素各一大支, 新毛巾兩條, 新牙刷一支~ 用完以後自己買~

除左三餐, 多舊魚既野我係唔會做既~~

複式洋房

當佢老細對待囉......我地d僱主出去打工揾錢比姐姐使...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-3-7 21:33 發表
初黎報到, 我會送佢一舊soap, 洗頭水, 護髮素各一大支, 新毛巾兩條, 新牙刷一支~ 用完以後自己買~

除左三餐, ...

我都係咁話, 比多舊魚既野我都唔會做.

首頁

尾頁

跳至