自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

請教下各位,感激不盡。
本人同媽媽2人一直一齊住係公屋(2人單位),媽媽係户主,我亦都有户藉。
後來結左婚,幾個月前同丈夫搬左出來住,未有立即向房署申報已婚。因為怕刪除我既名,媽媽要搬去1人單位 。
-----------------------------------
現時既難處係:
我地兩夫婦想申請2人公屋(丈夫無任何公屋户藉),但礙於我本身有户藉,一申請公屋就會知我未有即時申報更改左婚姻狀況。
---------------------------------------------
我係單親家庭,婚後搬走已經陪伴媽媽少左,如果仲因為結婚要除名,而令佢要搬去更細既單位,我明係政策係規矩,但個心都極吾舒服。
----------------------------------
問題1:
如果去房署申報返已婚,並剔走我名,我媽媽由2人轉1人單位機會大不大?
問題2:
如果去房署申報返已婚,但話我同丈夫分開住,我依舊住係公屋,可吾可行?
問題3:
如果去房署申報返已婚,正式加埋我丈夫户藉,即共3人。會否由1-2人單位轉至3-4人單位?如果轉會幾耐左右?
問題4:
如果去房署申報返已婚,想正式加埋我丈夫户藉,但會吾會因為遲左幾個月申報而不批準,甚至立即剔除我户藉?
-------------------------------
麻煩晒各位啊!

男爵府

回覆樓主

我之前結婚 問左屋邨既房署 問:「我地結左婚了 亦都遞左紙排公屋,咁我老公本身同父母住既戶籍幾時要取消?」佢地話 到時即時或排到屋先取消都得。

侯爵府

回覆樓主:

睇下你媽咪幾大,記得有個政策,長者超過某個年齡就算屋企情況有變,都唔會要佢搬。

侯爵府

smiletigger 發表於 18-1-17 02:05
睇下你媽咪幾大,記得有個政策,長者超過某個年齡就算屋企情況有變,都唔會要佢搬。
...

我朋友都係同媽媽住,兩個人住4人單位,因為有長者,所以唔駛搬,直到長者走了

子爵府

回覆樓主

你媽媽60歲以上的話就不會要搬,以下就難講
但2人同1人是不同單位的嗎?

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我都有問題3呢個煩惱

男爵府

620_ 發表於 18-1-17 01:44
請教下各位,感激不盡。
本人同媽媽2人一直一齊住係公屋(2人單位),媽媽係户主,我亦都有户藉。
後來結左 ...

樓主,你媽夠60歲未?如果夠,即使你刪除戶籍,你媽唔使搬去1人公屋。我好肯定。
你婚後要刪除戶籍,同老公一起申請就會減少排隊輪後時間。
即使你刪除戶籍,你都可以同你媽一起住(唔好比房署知就得)
房署萬一查到,你就話返娘家探親暫住幾日。

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

1)如果得你一個子女,已婚不用除名,可留名

2)可以排到屋先分房籍

3)係咪 60歲就唔知,但你唔可以世襲亦有可能搬1人單位

4)可唔可調遷係睇人均面積,唔係3人住2人就一定得

男爵府

小軒軒 發表於 18-1-17 07:58
1)如果得你一個子女,已婚不用除名,可留名

2)可以排到屋先分房籍

話不可以世襲,我記得是指要重新做入息審查,而不是迫你搬走。過到審查好似就可以住落去。

侯爵府

請教下各位,感激不盡。
後來結左 ...

一: 你媽過60 未? 二:而家住緊個單位幾大?有無over 30 平方?

2:不可、房署吾承認已婚但分開住、除非有入境原因如另一半是外地/大陸居民未能到港。

3:轉大單位要有密度7 以下才可申請改善空間調遷、如21平方三個人住就可申請, 但今年起每年得1000 個單位推出比、無5.5 或以下都難同人爭,因為好多人只有3 至4.x 密度

4:咁我唸又吾會既,同埋其實公屋戶可加一個仔女既配偶及家庭成員名、不一定要除名。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

請教下各位,感激不盡。
後來結左 ...

如現在是1,2人單位,你除名你媽咪都唔洗搬。如確定真係1,2人單位,你老公又同你媽咪夾到,提意加你老公名申請擠迫戶調遷。

Candy_CHUNG_LAU    發表於 18-1-17 12:08

寶石宮

2023年兔年勳章

請教下各位,感激不盡。
後來結左 ...

有殘障或年屆 70 歲或以上家庭成員的租戶,會從寬敞戶名單中剔除;而有 60 至 69 歲長者成員的寬敞戶則會被安排在寬敞戶調遷名單最後的位置,他們於三年內無須調遷,直至有關政策於實施三年後再行檢討。

Candy_CHUNG_LAU    發表於 18-1-17 12:09

珍珠宮

請教下各位,感激不盡。
後來結左 ...

問題1:
如果去房署申報返已婚,並剔走我名,我媽媽由2人轉1人單位機會大不大?
even below Age 60 yrs
機會都不大, 本身住緊1-2人單位, 即約十多個平方米吧
未算係嚴重寬敞戶

問題2:
如果去房署申報返已婚,但話我同丈夫分開住,我依舊住係公屋,可吾可行?
可以繼續住, 但想同hus一齊申請公屋時或會有阻礙

問題3:
如果去房署申報返已婚,正式加埋我丈夫户藉,即共3人。會否由1-2人單位轉至3-4人單位?如果轉會幾耐左右?
可以加名, 但需通過收入&資產審查

調遷方面可參看
http://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/transfer/index.html

問題4:
如果去房署申報返已婚,想正式加埋我丈夫户藉,但會吾會因為遲左幾個月申報而不批準,甚至立即剔除我户藉?
一定唔會

珍珠宮

dxf920 發表於 18-1-17 07:57
樓主,你媽夠60歲未?如果夠,即使你刪除戶籍,你媽唔使搬去1人公屋。我好肯定。
你婚後要刪除戶籍,同老 ...
好似係所有家庭成員都來自公屋戶先要凍結一年

樓主的HUS 不是來自公屋戶
有需要凍結一年申請嗎

象牙宮

回覆樓主:

過左65歲就可以唔使搬啦! 咁咪自己兩公婆掛囉,預5年

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

請教下各位,感激不盡。
後來結左 ...

其實加入你老公名仲好,點都快過兩人從頭開始排公屋。

民房

回覆 heather1106 的帖子

但你同老公都係兩個人搬左出去住嗎? 你地結婚後你老公係咪有即時向房署申報返?因為我無即刻申報,驚佢覺得我不誠實,再正式申請公屋會特別難:(

民房

回覆 Candy_CHUNG_LAU 的帖子

吾該晒啊!!!

男爵府

620_ 發表於 18-1-17 20:35
回覆 heather1106 的帖子

但你同老公都係兩個人搬左出去住嗎? 你地結婚後你老公係咪有即時向房署申報返? ...

冇搬呀⋯⋯果時一直同佢屋企人住。都冇特別去報上房署。我地排公屋都就咁填表。

伯爵府

回覆樓主

樓上有d人講60歲千奇唔好信呀
我因岩岩真係除左名,就即寄信黎叫我媽搬細
但打返去話番家中有人傷殘先唔駛咋

首頁

尾頁

跳至