跳至

首頁

尾頁

大宅

有 d 想放棄餵人奶 , 因為最近成日身體都好多毛病 , 但係又唔敢食藥睇醫生 ... 好唔開心呀 !! 再加上阿仔唔太生肉 , 我都唔知點好 ....

大宅

唔好咁喇, 我近排都病咗, 有去睇醫生, 同醫生講叫佢開D餵緊人奶都食得的藥, 冇問題的.
其實依家BB都10個月大喇, 差兩個月就滿一歲, 餵人奶餵到一歲都好OK架~~! 加油呀~~!

大宅

我無餵啦, 不過我餵既時候每個幾月都病, 我次次都有睇醫生的, 同佢講餵人奶就得架喇. '
你餵左咁耐真係好叻呀!
至於生唔生肉, 其實健康就得啦. 我覺得太肥反而仲唔好. bardo 唔算太廋丫, 好fit wor>

禁止訪問

大宅

Hi dear wantan & all breastfeeding mom,

Sometimes I feel so tired and wanna give up, too. My son also doesn't gain much weight, he's only 18lbs at 10 months, but his birth weight is 7.3lbs. So my hubby is worrying if I still have enough supply of breastmilk for him. (I feed him on breast at nite before he sleeps and in the morning before I set off for work.) I pump twice daily to leave a bottle of milk for helper to feed during the day. My hubby is asking if we should supplement some milk powder. I haven't decided yet how to phase out. My original goal is all-breastmilk until 1 y.o. but dunno if I can make it.

Add oil and dun put too much pressure on yourself. Last time when I was sick, I ate medicine that could also be taken by baby.

All the best!

大宅

好多謝大家既支持同鼓勵 , 既然大家都有去過睇醫生同食藥 , 睇黎係我自己太過擔心 , 我都係聽日就去睇醫生 , 費時一路都痛 , 攪到個咩 mood 都冇晒

大宅

原帖由 dormom 於 09-3-5 17:17 發表
我無餵啦, 不過我餵既時候每個幾月都病, 我次次都有睇醫生的, 同佢講餵人奶就得架喇. '
你餵左咁耐真係好叻呀!
至於生唔生肉, 其實健康就得啦. 我覺得太肥反而仲唔好. bardo 唔算太廋丫, 好fit wor> ...

Mrs.Hamster 同 dormon
我成日都覺得 bardo 瘦係因為阿 ee 成日都同我講 bardo 比起其他 bb , 佢食量真係好多 , 所以係阿 ee 話佢唔生肉 , 令我好懷疑自己 d 奶奶既 quality 係未唔夠好 lor

別墅

偉大嘅媽咪隨心吧!!!最緊要自己開心同應付到就可以啦!!!
我好努力餵到6個月停左,其實仲想餵但都唔多夠,我奶奶同老公成日叫我停怕我辛苦同見囝囝只高唔多長肉,為此我都曾經耿耿於懷但好多人安慰話餵到番工or餵到盡就得,,你自己最清楚自己身體仲係咪適合餵,如果有d唔想餵就唔好頂啦,你已經好好 !
有病都唔怕睇醫生同食藥,醫生識就您開啱嘅藥....
食奶粉唔一定肥d。我個仔都係停左2-3個月無咩重,宜家都係18-19lb,但不停長高咗所以都好似瘦咗咁,(我個保安姨姨最近呢個月都話佢高咗瘦左 ....最近都唔鍾意食奶,我回想就算有人奶比佢都浪費,餐餐食唔哂倒奶)不過唔係太瘦就ok,最緊要健康,大家做媽咪就明白同想比最好個bb!!!!!!!!!!!!!!
盡左力就得啦!!!

禁止訪問

大宅

wantan,妳餵到依家已經好叻,仲有兩個月就一歲喇!我相信妳都會頂得住嘅!
不過,餵人奶係好,但妳有病都要理下自己,因為媽媽除左餵奶,仲要陪BB成長,唔好因為掛住餵奶而攪壞身體!
我無餵都差唔多一個多月,之前餵嘅時候都有病過,我係完全無食藥,只係飲vitamin C。不過,我知只要同醫生講,佢就會開d好mild嘅藥俾妳,但我陀仔時試過食依d所謂好mild嘅藥,對康復嘅進度來講,同唔食真係無咩分別!
但我就唔覺得,因為驚Bardo無咩重而唔餵囉!Bardo雖然係食得多,但憑上次去Mrs.Hamster屋企所見,我覺得佢活動量好大,所以消耗多就自然會重得慢左喇!
總而言之,隨心喇!加油!

大宅

我都有咁既問題呀,不過因為我病到連聲都無埋,所以一定要睇醫生食藥,一邊食抗生素一邊餵奶都試過,無辦法啦,因為bb唔飲奶粉,只好同醫生講要餵人奶等佢食開d無咁大影響既藥。

不過除左自己病左唔咁食藥,又或者bb食左唔生肉之外,我最沮喪既係黎m既時候,d奶少到bump極都係得果100ml (兩邊加埋),都唔夠bb食一餐。我都有諗過橫掂都係不如塑性放棄唔餵啦,結果都係唔捨得。

而家d奶量只係岩岩好,想多d都唔得,希望可以捱到bb1歲大就同佢戒人奶啦。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我之前都試過病, 我都只飲/食多d維他命c既食物咁咋 ! 我係全泵型, 而我都唔多夠 (只可供應兩餐) 奶比我個囡, 但我一路都努力唔放棄 ! 就算之前比我整爛咗兩個手動泵, 我都希望可以繼續餵......直到無奶為止 ! 因我覺得呀囡咁耐都好健康 ( 其實我個囡都唔係肥個隻, 只係高咋, 我覺得只要健康就可以啦 ) ! 我都覺泵奶浪費好多時間同個人好疲倦, 但我都希望可以堅持到 ! 希望妳都努力啦 ! 不過記住千萬不要強迫自己比壓力自己 ! 妳己好叻啦 !

大宅

對於仍然在餵人奶的媽咪, 我覺得你地真係好偉大呀! 我係返工前的一個星期剛剛病左, 所以要食藥, 咁我就決定改餵奶粉。其實今時今日只要BB沒有對奶粉過敏, 我覺得唔需要太執著, 世衛對1號奶粉的要求非常嚴, 仲唔准賣廣告, 所以間間奶粉廠都以造到最貼近人奶為目的, 所以我當時只係掙扎左一陣間就決定用奶粉, 最重要係餵同食的都開開心心, 所以唔好有壓力啊! 返而現在囝囝已經轉左2號, 我正在煩緊係咪要改番一號, 皆因佢食1號的時候長肉好多。

子爵府

原帖由 wantan 於 09-3-5 21:03 發表

Mrs.Hamster 同 dormon
我成日都覺得 bardo 瘦係因為阿 ee 成日都同我講 bardo 比起其他 bb , 佢食量真係好多 , 所以係阿 ee 話佢唔生肉 , 令我好懷疑自己 d 奶奶既 quality 係未唔夠好 lor ...

呈b都係咁,
d老人家話佢唔識生肉,
但佢都算食得唔少,
奶奶任食,一日兩餐粥仔,
各1碗-碗半
但佢18.8lbs已經個半月冇變過,
同埋呢個月數運動量比較大
我又唔覺得佢有咩唔好,
至少健康好ok,
我打算餵到佢兩嵗,但奶量好似好少咁,
所以隨心喇~可以餵到幾耐都冇所謂,
都堅持左成10個月咁耐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

wantan,

叫醫生開 D 餵人奶都食得既藥俾你啦, 最緊要你係咪仲想堅持, 肥同瘦都唔關人奶事, 係 BB 本身體質問題, 我餵人奶餵到個女 5 個半月大, 好多人都話個女瘦(我自己都覺得), 初時都以為人奶唔夠營養, 之後轉左奶粉咁好營養個女都係瘦, 但佢好健康咁耐以嚟托賴只係病過一次, 所以你唔好理其他人點講, 總之你覺得 BB 健康就得架啦.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

別墅

我覺得你餵人奶可以餵到咁耐,已經好好。

有時太辛苦自已,令到自已太緊張同唔開心,倒不如放開一點,會比較好!BB 既快樂係好受父母感染!不要因為太勉自已而令自已唔快樂!

相信 BB 都希望自已父母快樂!這反而更加重要!加油!

大宅

hi swan12,

my situation is same as yours!!! my milk supply suddenly decreased one day when bb was around 9 months, then my m came. I was so unprepared and hope it won't come next month ... but now my m resumed for 2 months already ...

原帖由 Swan12 於 09-3-5 22:59 發表
我都有咁既問題呀,不過因為我病到連聲都無埋,所以一定要睇醫生食藥,一邊食抗生素一邊餵奶都試過,無辦法啦,因為bb唔飲奶粉,只好同醫生講要餵人奶等佢食開d無咁大影響既藥。

不過除左自己病左唔咁食藥,又或者bb食左唔生肉之 ...

別墅

Dear all breastfeeding mama,

You all are so great!真的, 你們很叻呀!
其實我估大家都知人奶同奶粉唔會令bb磅數有太大差異, 當然見到囡囡囝囝好似無人地咁好肉就會恆心+信心動搖. 記住你地所給bb的唔係用磅數衡量呀!
我餵了兩個月就放棄, 阿囡出世有8.7磅, 而家9個幾月都係19磅, 唔算肥但就手長腳長...但唔緊要啦, 總之食得瞓痌得就得啦!

大家加油啊!
http://hk.myblog.yahoo.com/elsa-manfred

大宅

Wantan,

有病當然要睇醫生啦, 你要有健康o既身體先可以照顧Bardo 呀! 我自己本人就睇中醫多, 中醫就會教我食葯前喂人奶, 食左葯2個鐘內唔好喂奶, 下次再喂之前先用手擠少少出o黎先至喂人奶, 不過, 西葯同中葯又未必同, 唔知呢個方法對西葯有無用呢?

你喂到依家真係好犀利ka la. 雖然我依家都有喂, 但只係早晚埋身食下, 都唔多, 有時都想放棄, 但又想喂到一歲, 加上有時佢一扭計, 俾佢埋身食下又好快平靜返, 覺得好方便, 所以先繼續.

究竟繼唔繼續喂, 真係睇下自己情況, 唔駛太勉強ka, 學 Elsa 講, 食得瞓得痌得就得, 我中醫都係成日咁講!

別墅

我係BB六個月果時就停咗LU, 因為果次都係因為病, 初初又係唔想食藥, 跟住病得再重D, 結果搞到自己好辛苦, 連BB都無咩點抱, 我覺得咁樣仲令大家都唔好, 所以果陣就停咗, 其實初時都好唔甘心, 我記得仲偷偷喊咗幾次, 不過之後見BB都肯食奶粉, 而且又開始食糊仔, 我就同自己講, 其實初時我都係想餵三個月JE, 而家都過咗target, 好好架, 同埋, 都係果句, 最緊要bb健康

首頁

尾頁

跳至