嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友快兩歲,沖涼前睇過背部冇問題但沖完涼就背部紅曬,好似敏感咁,有時有粒粒,有時冇,唔知咩事
我先生話太乾燥,用完熱水之後會係咁,因為佢都係,
咁我用佢查野,查完之後一陣又真係退曬D紅
但都想知道點解會咁,同埋可以查D咩,因為次次都紅曬
唔知大家小朋友有冇咁?

男爵府

回覆樓主

我細仔21m都係咁 好煩惱 用左cream痕 唔用又乾又痕到甩皮 R損晒睇見都心痛 今日買左AI cream試下
回覆 cammykwong 的帖子

Hello cammykwong 如果BB 沖完涼後背部就出粒粒, 可以留意下會唔會係小朋友對洗頭水、淋浴露敏感, 或者係水太熱。盡量使用不含香料色素嘅產品,減低刺激。亦要留意沖涼水溫唔好過熱,可以改用毛巾濕暖水輕抹背部,有需要時分開洗頭同沖涼,咁就可以減少熱水刺激到背部皮膚時間。沖完涼幾分鐘趁皮膚仲有水份時,立即塗上無色無味潤膚膏保濕,打圈按摩幫助吸收!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

洋房

睇你咁講都似應該係乾燥姐~快啲同bb搽返啲防敏感cream等佢舒緩返啦~因為乾燥唔理佢,都好容易會引發其他敏感。如果純粹天氣乾燥就搽cream都可以,但如果一路都唔好,就可能係食物敏感/身體毒素令皮膚易發炎同難好返。。。到時要check吓。

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主

你試下唔用任何清潔液 只用清水洗一次睇下有無岀粒粒先
我平時寧願開暖爐都怕用太熱嘅水同bb沖涼 佢哋皮膚薄 受唔住㗎

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

我估水太熱。建議沖住涼度水温,我囡那時都試過,結果攞番個水温計出黎用就無事。
而家我直情用個有水温識別的花洒。

首頁

尾頁

跳至