懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB防敏心得分享勳章

想問下有經驗係私家生既媽媽,若果bb出世後有野要跟進,例如有黃要照燈,是否可以返政府醫院度跟進?

請分享經驗,因為我仲係心大心細係私家定政府生。thx

別墅

littlemuimui 發表於 18-1-17 09:40
想問下有經驗係私家生既媽媽,若果bb出世後有野要跟進,例如有黃要照燈,是否可以返政府醫院度跟進?

請分 ...

如果出世即時要照就一定要係私家照......出院後自己打去健康院登記....健康院睇黃!

大宅

littlemuimui 發表於 18-1-17 09:40

請分 ...

我係私家生 bb一出世就要照燈,除左餵奶其他時間都照燈 幾日就好了。我朋友出院自己去健康院睇,前前後後用左半個月 因為政府無可能比bb照甘耐

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆樓主:

要睇下bb幾時開始黃先知係邊照燈,我仔私家開刀,出院先黃都係去政府同健康院,不過冇照燈,只係紮界。

別墅

回覆樓主:

我私家生,仔出世第三日黃,在私家照燈,出院日指數ok可以一齊出院,出院後番私家兒科覆診,健康院都有睇,兩邊再check指數正常番就冇再跟進,不過我因為同仔去私家打針,而且阿仔有g6pd, 所以每次番去醫生都有再幫佢睇

別墅

Evenyw 發表於 18-1-17 11:44
我係私家生 bb一出世就要照燈,除左餵奶其他時間都照燈 幾日就好了。我朋友出院自己去健康院睇,前前後後 ...

絕對唔係政府照得冇咁耐,我相信你朋友嘅bb度數比較高同反覆先會咁。我仔出世第三日黃,私家醫院照,之後出院,因為度數仍然高,入咗幾次醫院,政府醫院係可以唔畀bb飲奶咁不斷照,當然可能只係一餐。
黃的話一定政府支援好,但如果未出院就黃,私家醫院當然會幫你,輕微嘅照一日就可退。

大宅

veshmoon 發表於 18-1-19 19:45
絕對唔係政府照得冇咁耐,我相信你朋友嘅bb度數比較高同反覆先會咁。我仔出世第三日黃,私家醫院照,之後 ...

嗯,政府的支援一定好過私家,因為我個女黃得好嚴重,醫生話指數太高需要照兩盞燈,一日除左飲奶其餘時間都照燈,照左兩日退曬。如果係政府應該都係一日照幾個鐘 唔知要來來回回幾日先會退。

首頁

尾頁

跳至