自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友送左隻貓俾我, 貓看過醫生有皮膚病,有藥食, 但我發覺養左一星期全家人開始生d 粒粒... 阿女同我都好d, 我媽媽生到成面都有! 看醫生只開了類固醇。
想問下初初養貓的人有試過甘嗎? 會自己退嗎? 因為我都唔知是因為敏感,還是因為貓有皮膚病引起。

子爵府

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 10:09
朋友送左隻貓俾我, 貓看過醫生有皮膚病,有藥食, 但我發覺養左一星期全家人開始生d 粒粒... 阿女同我都好 ...

金錢癬要睇醫生唔係會愈生愈多,屬於真菌類, 放心搽咗藥膏好快好

wcpcelia    發表於 18-1-17 11:05

子爵府

回覆樓主

唔洗緊張,我有朋友係咁,佢話貓蘚黎,話茶下藥膏就無咩事

子爵府

回覆樓主:

你朋友真係 金錢癬皮膚病,人類貓同狗大家都可以互相傳染要注意清潔 ,令到貓嘅抵抗力好啲咁佢都會快啲好

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 eggplantyanyan 的帖子

金錢癬無咁快好架 要食類固醇藥同茶類固醇藥膏

大宅

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 10:09
朋友送左隻貓俾我, 貓看過醫生有皮膚病,有藥食, 但我發覺養左一星期全家人開始生d 粒粒... 阿女同我都好 ...

似係金錢"鮮"....
快點去睇醫生⋯比貓感染的⋯
我之前試過在寵物店買了有皮膚病的貓,我和家人都感染了⋯大人同貓同時都要睇醫生呀⋯⋯

男爵府

人同貓都要睇醫生, 會好番的(唔好因為咁就放棄貓貓呀)
注意衛生就得了, 貓喵未好番晒時就唔好哄佢喇

大宅

catsister 發表於 18-1-17 10:24
人同貓都要睇醫生, 會好番的(唔好因為咁就放棄貓貓呀)
注意衛生就得了, 貓喵未好番晒時就唔好哄佢喇 ...

無想過放棄貓貓,因為個個都當她係寶~~ 不過感覺被朋友騙了.. 她說不會傳染人只會傳貓,她屋企有4 隻貓,這皮膚病貓一直被隔離雜物房養,我覺得好可憐就答應接手。

大宅

katetang122 發表於 18-1-17 10:16
似係金錢"鮮"....
快點去睇醫生⋯比貓感染的⋯
我之前試過在寵物店買了有皮膚病的貓,我和家人都感染了⋯ ...

你看醫生係咪查類固醇? 要唔要食類固醇? 最麻煩係我小朋友得4 歲... 盡量我已叫她加強清潔.

大宅

回覆樓主

不好意思,我真的不記得,你最好快d帶埋小朋友去睇醫生⋯但金錢鮮及早治療就可以,注意家居清潔好快冇事其實病症本身不難醫治,不要擔心:)

另外,我真心比個讃(emoji)(emoji)⋯⋯好討厭d人郁d叫人棄貓⋯sorry 離題了,我由大肚開始就聽到人地包括6299叫我棄貓,就算我隻惡貓我冇諗過放棄⋯多得隻貓,我我個仔就可以慢慢教佢愛護小動物

子爵府

回覆樓主

我老公每逢冬天就有, 醫生話係屋企有寵物, 我有養貓, 不過隻貓check 過無事, 唯有每逢一起揸藥膏, 已經維持咗10年(emoji)

男爵府

回覆 eggplantyanyan 的帖子

你真係好有愛心, 讚!朋友明知都唔話你知就真係唔係好啱.
呢個時侯要同貓喵保持距離, 唔好哄面, 唔好俾佢上床, 摸完佢要洗手, 做好清潔就得
趁未到回南天要快醫好, 一轉天氣就煩了

男爵府

我早幾個月經歷,
千其不可以搽類固醇
醫生講咗. 越搽越差,
你要轉醫生了, 佢開類固醇FOR 金錢癬係錯的.

貓要食葯+搽葯膏, 每晚同佢搽葯膏前, 用粉紅色消毒葯水抹, 大力少少, 要抺甩啲皮屑
然後屋企所有地方要消毒, 買可以殺真菌既清潔液.
大人小朋友每次掂完貓貓都一定要洗手.

我女當時肚有一撻, 只搽葯膏, 唔使食葯, 但千奇你要教佢唔好R, 亦唔好R完週身摸

珍珠宮

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 10:52
無想過放棄貓貓,因為個個都當她係寶~~ 不過感覺被朋友騙了.. 她說不會傳染人只會傳貓,她屋企有4 隻貓 ...

你真係好有愛心 ,我自己睇開徐建平皮膚科醫生,希望你地快快好返

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

金錢癬黎, 要搽專門醫真菌既藥膏,另外可試用白醋或蘋果醋1:1開水,貓同人都用黎抹身,特別係有癬既地方,會快D好.毛孩有金錢癬好平常,唔駛擔心

大宅

sue_ki 發表於 18-1-17 12:01
我早幾個月經歷,
千其不可以搽類固醇
醫生講咗. 越搽越差,

殺真菌既清潔液有邊隻介紹?

男爵府

eggplantyanyan 發表於 18-1-17 13:38
殺真菌既清潔液有邊隻介紹?
我喺寵物店買的, 買過兩款都可以. 一款係TH4消毒清潔液, 獸醫診所都用佢的.
另一款係. F118消毒殺菌

其實總之寫明殺真菌而又對動物無害既都OK

提提你, 之前我自己就同2個女講, 貓貓未好返前, 唔好抱貓貓...
而我地大人, 抱完之後, 一係就即刻噴消毒噴霧, 一係就換出黎洗.

其實癬都係要靠抵抗力, 我有蒸新鮮雞肉, 同埋乾糧加營養膏俾貓貓.

大宅

lauretta 發表於 18-1-17 13:16
金錢癬黎, 要搽專門醫真菌既藥膏,另外可試用白醋或蘋果醋1:1開水,貓同人都用黎抹身,特別係有癬既地方,會快D ...

謝謝你!! 白醋用來抹埋用品/ 地下又有無作用呢?

大宅

我囡都係新養貓被傳染了,睇左三次醫生,又返發攪左成2個月
先要帶貓咪睇醫生處理好

大宅

sue_ki 發表於 18-1-17 14:45
我喺寵物店買的, 買過兩款都可以. 一款係TH4消毒清潔液, 獸醫診所都用佢的.
另一款係. F118消毒殺菌

我接手後加左幼貓糧,營養高D,她唔鐘意食~~但未有時間留意食其他營養supplement.

首頁

尾頁

跳至