自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

阿仔下個月就5歲,兩個證件都要換,請問辦理邊個證先,網上預約唔到啱既時間,即日要幾點去排籌,謝謝大家!事隔5年完全唔記得以前點搞了。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

bb21314 發表於 18-1-17 10:10
阿仔下個月就5歲,兩個證件都要換,請問辦理邊個證先,網上預約唔到啱既時間,即日要幾點去排籌,謝謝大家 ...

要先拎回港證,因為你要有回港證先可以拎到回鄉證, 如果唔上網約時間,你要一早去排,起碼5點左右要睇地區

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

有無特區護照?有就唔駛申請回港証,慳d錢

大宅

2018復活節勳章

回覆 bb21314 的帖子

申請特區護照好過回港證. 特區護照可以出國或回大陸, 回港證就只可以用來去澳門或返大陸.

大宅

bb21314 發表於 18-1-17 10:10
阿仔下個月就5歲,兩個證件都要換,請問辦理邊個證先,網上預約唔到啱既時間,即日要幾點去排籌,謝謝大家 ...

如果平時有去開旅行就護照好,護照for用身份證出入境香港,但要整好護照先可以整回鄉證

大宅

BK Milk勳章

即本身有護照只需要換領回鄉卡就OK?
因仔仔的回鄉卡就過期~
回港証一早就過哂期~

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

魔怪媽媽 發表於 18-1-17 10:16
要先拎回港證,因為你要有回港證先可以拎到回鄉證, 如果唔上網約時間,你要一早去排,起碼5點左右要睇地 ...

我地2月11翻內地一個星期,但回港證2頭就到期,回鄉證就2月底先到期,我可以先換回港證嗎?回鄉證未到期,一次過換兩個證好麻煩,唸住翻來先換

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-1-17 10:18
有無特區護照?有就唔駛申請回港証,慳d錢

無特區護照

大宅

wkyeungcuhk 發表於 18-1-17 10:21
回覆 bb21314 的帖子

申請特區護照好過回港證. 特區護照可以出國或回大陸, 回港證就只可以用來去澳門或返 ...

有唸過,但申請護照要申請身分證先嗎?因為阿仔無身分證

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

bb21314 發表於 18-1-18 09:44
我地2月11翻內地一個星期,但回港證2頭就到期,回鄉證就2月底先到期,我可以先換回港證嗎?回鄉證未到期, ...

可以, 回鄉證一日未到期都可以出境, 但唔好過左期先返來

翡翠宮

我地2月11翻內地一個星期,但回港證2頭就到期,回鄉證就2月底先到期,我可以先換回港證嗎?回鄉證未到期, ...

回港證即日可以拎

珍珠宮

bb21314 發表於 18-1-18 09:46

第一次申請護照時會同時申請埋身份證

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

先整回港証先! 回鄉咭下轉再返先整都唔遲
放下自在

大宅

虎到金來勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你申請特區護照時會同時幫你申請埋身分證

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

11歲以下小童,申請護照時會一齊做埋身分證(無相),唔係申請身分證先~
你如果暫時無計劃會同仔仔出國玩,可以做左回港證先,回鄉證到期前一日都可以用,咁你可以選擇遲D先搞。

大宅

魔怪媽媽 發表於 18-1-18 09:50
可以, 回鄉證一日未到期都可以出境, 但唔好過左期先返來

明白,thx!

首頁

尾頁

跳至