義工
請問在醫院有補奶粉的媽媽,出院後上奶ok嗎?

大宅

國民生產總值:1384

2018勳章

出院後想全人奶做唔做到?
全埋身定用奶樽?

Bb有冇奶樽乳頭混淆?

同埋應該幾時開始用奶泵呀?

謝謝~

王國熱話
cuisinart 蒸焗爐
pc狗包包
迷你冬瓜盅手
蒜香牛油雞翼

大宅

國民生產總值:1236

2018勳章

回覆 rabbit_b 的帖子

睇你上奶上得好唔好..

我因為上奶上得唔好..而且阿仔黃疸問題..所以泵出嚟俾佢+補奶粉..

搞到佢食慣奶樽..唔肯埋身..

不過我諗返左工都冇得埋身..所以都俾佢繼續用奶樽食..

別墅

國民生產總值:662

rabbit_b 發表於 18-1-17 10:22
全埋身定用奶樽?

如果阿b唔識啜,越早用泵越好。

我在醫院都是補奶粉,第一個月多粉少奶,我阿b都是有混淆,頭一個月啜得唔好,我放棄埋身。

第二個月又試下埋身,佢開始啜好左,半泵半埋

現在我覺得阿b自己都分到幾時奶咀,幾時媽媽。

加油。。。。

公爵府

國民生產總值:26315

rabbit_b 發表於 18-1-17 10:22
全埋身定用奶樽?

兩胎都喺醫院有補過奶。大女應該補過兩三餐,細女只補過一安。大女出院後有買奶粉,補過幾餐晚上嘅諗住佢會瞓耐啲但發覺冇用後就冇補,之後全人奶,基本上全埋身(除非我自己出街玩又泵唔夠奶,屋企人就畀奶粉)。細女而家三個月,冇買過奶粉,基本上全埋身,除咗間中一兩餐畀其他人餵樽。兩個都唔覺有乳頭混淆。
我係全職媽媽,第二胎未開泵,so far只係有需要時靠接奶神器儲奶。

別墅

國民生產總值:695

tellreason 發表於 18-1-17 11:15
回覆 rabbit_b 的帖子

睇你上奶上得好唔好..

我同你一模一樣經歷⋯但是樽喂真係好浪費時間同精力

大宅

國民生產總值:1236

2018勳章

回覆 beanbeta 的帖子

奶樽都有好處既,其他人可以代替你不過出街就煩啲囉,要帶好多野。同埋阿b肚餓時要佢等,佢會喊到入晒風

大宅

國民生產總值:4210

回覆樓主

其實無問題。
我第一胎係同醫院講餵人奶,點知醫院真係一d奶粉都唔比。未上奶,阿b餓左幾日。雖然話幾日無飲奶係無問題,但見到佢無得飲,好慘。
第二胎,我醒了。我同醫院講餵奶粉,好好的餐餐有得飲。回左家先飲人奶。

複式洋房

國民生產總值:319

回覆樓主:

我順產都累死同埋人奶無甘快上,所以開頭醫院奶粉為主但都有埋身餵試下。視乎個人奶量多與少,全人奶辛苦少少媽媽少左休息時間。要休息夠食飽飽多飲炒米茶湯水先多奶水。我自己半人奶半奶粉,so far BB 無 nipple confusion(奶樽用chuchu)埋身ok.幾時用奶bump我自己係睇距離bb下一餐係幾時,如果下一餐前已經石頭胸就要bump,唔系會乳腺堵塞。

別墅

國民生產總值:938

回覆樓主

如果想全埋身全職湊其實唔需要泵的,泵奶會影響奶入面既營養成分,我bb宜家就黎5個月,我一直都冇泵的,都係同你一樣係醫院有俾奶粉,因為當時損左

別墅

國民生產總值:788

回覆樓主

在醫院飲奶粉,唔影響上奶。 我2個都係在醫院全奶粉,之後回家上奶後就人奶 + 奶粉,滿月後已經可以全人奶。

埋身餵對上奶好有幫助,起初bb 唔識啜、啜得唔啱位都有整損我nipple, 咁就唯有用泵,但泵得極少。所以nipple 一好返d, 我就照餵,bb 識得啜就冇再整損我了。

如果覺得bb 啜得唔好,就快d 約健康院母乳姑娘幫手,佢地教得好好,幫你執返正確姿勢,bb 吸啜好好多。

別墅

國民生產總值:788

Kerrywws 發表於 18-1-31 04:33
在醫院飲奶粉,唔影響上奶。 我2個都係在醫院全奶粉,之後回家上奶後就人奶 + 奶粉,滿月後已經可以全人奶 ...

補充:我補粉係用 chu chu 母乳咀,bb 冇混淆

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.