0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔28日大,好多鼻水鼻屎,夜晚好難呼吸,食奶嘅時候仲成日換唔到氣濁親,點算好?😖膽心。各位媽媽可否分享吓經驗🙏🏻

大宅

回覆樓主

用綿花濕少少熟水,捏成條狀,輕力了一了個鼻帶咗佢出來,如果出唔到就由得佢啦

大宅

CherryWu19 發表於 18-1-17 13:22
阿仔28日大,好多鼻水鼻屎,夜晚好難呼吸,食奶嘅時候仲成日換唔到氣濁親,點算好?😖膽心。各位媽 ...

用吸鼻器,吸出來

珍珠宮

回覆樓主

用熱毛巾敷下,軟化D鼻屎等佢無咁辛苦。

回覆 CherryWu19 的帖子

HelloCherryWu19
媽媽, 明白你嘅擔心呀~ BB好多時接觸到外界刺激例如:塵蟎、 新衣物料、 花粉、 冷空氣等, 鼻腔內粘膜就會增多分泌物, 形成鼻水鼻屎˳ 建議媽媽可以臨瞓前同BB沖個暖水涼, 借助熱水蒸氣軟化鼻垢, 輕輕按摩BB 鼻仔清除鼻垢減少鼻塞˳ BB食奶個陣多留意BB面部/咀仔顏色, 如果紅潤, BB又精靈嘅話, 都唔洗太擔心~ BB會唔會係食得好急呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

試下幫佢清潔下,睇下系咪有鼻屎

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

試下幫佢清潔下,睇下系咪有鼻屎

洋房

我等佢訓左之後,用棉花棒幫佢清潔。

男爵府

回覆樓主

如果bb因為流鼻水而多鼻屎,可以用艾草煲水沖涼,可以止鼻水

洋房

回覆樓主

我個女24日人仔,尋日都係咁,之前健康院醫生話會自己打乞次噴返出黎,今朝老公忍唔住同佢去睇醫生,醫生用生理鹽水同佢洗鼻,勁多鼻屎,依家通哂。

大宅

回覆樓主

醫生教滴完生理鹽水,搵棉花棒快手轉入去再拉出黎,唔洗怕會太入整親bb, 因為鼻道個位係好長。當然唔係成支入晒去,好似平時我地用手了鼻屎咁上下入,。
我個陣練多幾次就熟手,依家每2日就幫bb清一清啲鼻涕/鼻屎,次次都好大pat拉出黎。

複式洋房

我仔之前都係咁, 佢唔識自己打黑次噴出黎, 但好多鼻涕同鼻屎係入面, 冇流出黎的. 我初時係用咀吸個種吸鼻器吸, 因為成日要幫佢吸, 吸到我自己感冒.= =可能因為咀吸的關係吸到細菌, 之後我就換左個電動的吸鼻器, 先滴2滴生理鹽水入佢鼻仔,之後等10秒就用電動的幫佢吸, 通常吸2次就會吸到一大舊出黎...我仲帶左佢去睇醫生, 醫生話佢係鼻炎..= ="

別墅

回覆 馮馬恩恩 的帖子

請問醫生點幫bb洗鼻?健康院醫生叫我唔洗理佢,bb會自己好喎😞

洋房

CherryWu19 發表於 18-1-26 02:46
回覆 馮馬恩恩 的帖子

請問醫生點幫bb洗鼻?健康院醫生叫我唔洗理佢,bb會自己好喎😞

健康院醫生都叫我唔駛理,但我個女塞到訓得唔好,去到診所個醫生話健康院醫生係唔會幫BB整

診所醫生將BB趴喺佢大脾,一隻手包住一塊毛巾托住BB下巴,另一隻手拎住個吱吱樽吱D鹽水入鼻孔

不過我同奶奶之後試過都fail,BB喊到好淒涼

大宅

回覆樓主

可以搵下呢枝神器買!好好用!

禁止訪問

別墅

回覆 szeue 的帖子

我買嚟試吓,謝謝分享!

禁止訪問

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-1-17 17:08
回覆 CherryWu19 的帖子

HelloCherryWu19

我想問,咁有鼻水有咩辨法收呀

珍珠宮

要睇醫生食點藥先行,訓覺之前可以熱敷,用噴鼻劑。

首頁

尾頁

跳至