義工

1-3歲奶粉專區 今日: 3|主題: 12841

因代謝病而被幼稚園宛轉拒收

洋房

國民生產總值:91

我女出世幾日就驗有代謝病, 但一路都KEEP住覆診, 都沒事, 但沒諗過因為代謝病因由而被幼稚園拒收, 真係好嬲

王國熱話
全新「家庭理財」平台登陸親子王國!即...
你嘅小朋友幾歲開始有「話事權」可以自...
你有冇同另一半分房瞓?
財政預算案應否派錢?

大宅

國民生產總值:1912

2018勳章

回覆 fifima927 的帖子

因什麼理由?代謝病是那種?

洋房

中鏈脂肪酸去氫酵素缺乏症, 因果間係得全日制, 平日要吃3次藥水, 佢建議我囡去讀半日制學校, 加上我囡言語發展比較遲, 就來25個月仲係單字發音.

大宅

國民生產總值:2838

fifima927 發表於 18-1-17 16:15
中鏈脂肪酸去氫酵素缺乏症, 因果間係得全日制, 平日要吃3次藥水, 佢建議我囡去讀半日制學校, 加上我囡言語 ...

學校如何宛拒?
可能學校想避免依時提小朋友飲藥水/忘記提食少左次呢類既責任 .... 其實都好難怪學校擔心。
其實,咁樣算唔算歧視

大宅

國民生產總值:1912

2018勳章

回覆 fifima927 的帖子

只是食藥, 有沒有其他食物要介口?

洋房

特別任何野要介口, 淨係食返果隻藥水補充就OK

洋房

回覆 NatalieTY 的帖子

有講過收左都有機會要我囡轉去特殊學校讀, 但問題係果間學校網頁有寫"兼收弱能兒童服務"咁即係宛轉唔收啦

複式洋房

國民生產總值:460

fifima927 發表於 18-1-17 17:25
回覆 NatalieTY 的帖子

有講過收左都有機會要我囡轉去特殊學校讀, 但問題係果間學校網頁有寫"兼收弱能兒童 ...

兼收服務係有人數限制的,即係俗稱i位,排另外一條隊的,如果小朋友已去健康院做評估,又確實有特殊需要,醫生就會視乎情況安排你排i位定s位。
至於拒收, 姑勿論個原因係乜,幼稚園的確有權揀學生,如果唔係都唔使面試啦。講真, 如果間幼稚園配合唔到, 小朋友入去讀都會好辛苦,所以 ,佢唔收你 可能都唔係一件壞事。

洋房

回覆 emmmacyk 的帖子

健康院評估, 又未去到要轉介的情況, 所以當聽到呢個消息有點接受唔到JA, 再加上佢有兼收服務, 學校一定會特別有愛心, 同耐性, 但由一個副校長的口中聽到果堆說話, 當下對間學校有點失望, 我都知學校有權選擇學生, 能力不如其他小朋友我會認, 但因為有點歧視的眼光, 我係唔接受囉

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.