婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我62近排病到7彩,仲病左好耐,佢已經成功傳染左我(大肚婆),我老公,同我個仔,工人姐姐。我同我老公已經好返,我個仔俾佢傳染左3次,一次比一次嚴重。最新戰績係連我奶奶都俾佢傳染埋,仲要失聲添。我地暗示明示左好多次叫佢戴返個口罩,但佢就話我地有病唔關佢事,因為病徵唔同喎。而家就算6299一齊病,都一齊唔戴口罩。重點係佢地幫手湊呀仔,所以我唔知呀仔仲要食幾多次藥。我真心想問,要佢地戴口罩真係咁難咩?

子爵府

回覆樓主

老人家個個都勁硬頸!唯有係自己戴口罩避佢

複式洋房

佢地見到個孫病得咁辛苦都可以咁,我真係唔明白。我就可以戴口罩...但我個仔未識。

男爵府

回覆樓主:

樓主,我一萬個明白你,佢地成日話敏感咳,冇菌

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我媽都係咁,我好直接叫佢戴,佢唔鍾意黑我面我都無計,好過野病我地
愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

回覆樓主

係架,我媽都唔肯帶,不停重複傳染,但平時又真係勁錫個孫⋯

子爵府

CKBB2015 發表於 18-1-17 16:35
我62近排病到7彩,仲病左好耐,佢已經成功傳染左我(大肚婆),我老公,同我個仔,工人姐姐。我同我老公已經 ...

老人家點會聽你講系屋企帶mask呀?
掉轉代入你6299,我比屋你地住,我病左唔關心我不特止,重厭棄我傳病,客家佔地主咁,個道系自己屋企都要咁唔自在要帶mask,佢地梗係唔睬你啦

子爵府

虎到金來勳章

唔好話老人家, 我個同事上星期咳到今日都冇戴口罩, 而家我都係自己戴黎避佢咋

複式洋房

breadcheung 發表於 18-1-18 11:45
老人家點會聽你講系屋企帶mask呀?
掉轉代入你6299,我比屋你地住,我病左唔關心我不特止,重厭棄我傳病, ...

如果我有病,而個仔又喺度,再加埋有大肚婆,我就算喺自己屋企都會戴口罩囉。我唔會自己做唔到而要求人地去做既人黎。就係代入唔到先呻下姐。佢地好錫個孫,見佢又嘔又唔舒服,唔通唔心痛咩?

子爵府

CKBB2015 發表於 18-1-18 18:57
如果我有病,而個仔又喺度,再加埋有大肚婆,我就算喺自己屋企都會戴口罩囉。我唔會自己做唔到而要求人地 ...

帶口罩只係感覺上好似衛生d,其實病同唔病既人困系幾百尺地方點都會傳染架啦。最有效方法都係原全隔離,一係你地暫時搬離,一係你6299

複式洋房

breadcheung 發表於 18-1-18 22:45
帶口罩只係感覺上好似衛生d,其實病同唔病既人困系幾百尺地方點都會傳染架啦。最有效方法都係原全隔離,一 ...

好多謝你令我明白點解啲人死都唔肯戴口罩喎。原來有咁多借口。咁下次睇醫生,醫生叫我地要戴口罩唔好傳到個細既時候我一定會用返你呢句囉。唔怪得而家要無病既人自己戴口罩保護自己啦。

大宅

回覆樓主:

唔好話6299,自己老豆老母都唔會帶!

大宅

回覆樓主:

有bb口罩 , 我仔經常出入醫院。, 9個月大開始已經戴 。

男爵府

CKBB2015 發表於 18-1-17 16:35
我62近排病到7彩,仲病左好耐,佢已經成功傳染左我(大肚婆),我老公,同我個仔,工人姐姐。我同我老公已經 ...

想阿仔好,學森美話齋,無病的人帶口罩黎防d有病的人啦

子爵府

答案好明顯:係

根本佢地果輩都無戴口罩既意識/文化,都唔講有d會周圍吐痰/用手呻鼻涕再四圍揩...

洋房

老人家好硬頸 隔離下同用空氣清新機

別墅

ilovecafe 發表於 18-1-19 20:47
想阿仔好,學森美話齋,無病的人帶口罩黎防d有病的人啦

消極但有效嘅辦法
我啱啱大肚未夠3個月,公司有人病係咁咳,HR已經叫佢帶口罩 但佢話少少咳啫(之後病到SL),HR又唔可以話佢知我有左。唯有我同佢兩個自己帶黎防佢囉。
之後夠3個月可以公佈,個同事勁唔好意思走黎講對唔住,唔知我有左易病。

子爵府

衛生意識真係好多人都無,唔止老人家
剛生完bb係產後房,對面床媽媽發燒,佢bb留係兒科,果位媽媽全日包雲吞,到第二日先有姑娘先開聲叫佢戴返個口罩,產房咁多初生bb

珍珠宮

回覆 breadcheung 的帖子

關心同老人家帶口罩無衝突。可同時進行。如果講地位問題。佢地係6299,咁永遠都無得要求佢地。大家都係為個細。包括個大肚婆。大家自覺啲比較好。

首頁

尾頁

跳至