親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

LoveFamily 發表於 18-1-17 16:39
諗住仔女放假,11/2趁未做春節假收費,6人去
二日-夜
有冇人去過?

係咪匯景 ?? 去過兩次,一次 399 兩個人,一次 399 一人包小費,兩次都係住龍府井,聽團友話如果住藍月亮 D 房會差好多,匯景鐵泉個行程最正係第二日中午喺鐵泉食埋先走,11 點 9 先退房 ,擺左行李上車就行去餐廳食中午,夠輕鬆

果個黃金湯池我兩次都冇浸,可能太出名,個池人多,其他有一兩個池冇水,又有一兩個池竟然夜晚先黎放水,即係個池未放滿又係滾水,去兩次都係咁,我係平日去唔知關唔關事 ?? 我覺得佢好似專登唔比人浸咁,唔知佢咁做係乜原因

酒店門口有土產店有宵夜,好近,我夜晚浸完就咁著住浴袍就行出去買宵夜返房,宵夜唔貴,我買果間 15 蚊個炒河粉,串燒就好細串,不過大多都係 2/3/4 蚊串,我兩個人炒個河粉加幾串串燒,已經覺得好滿足

wcpcelia    發表於 18-1-20 17:17

禁止訪問

公爵府

LoveFamily 發表於 18-1-18 01:14
係呀!多謝告知!因全家6人又5想太貴,老人家想浸温泉,打麻雀;年青人想玩樂園、卡拉ok;剛好這團有齊重 ...

美食同匯景全線都係純玩,冇去果 D 茅人寺土產店,導遊唔會喺車 sell 土產 sell 雞

如果早報攞到佢有私家池房重正,我冇住過私家池房,第一次房有張電動麻雀枱,不過租要 150 蚊 ,第二次房有蒸氣浴室,免費 ~

我喺酒店門口既土產店買過青梅酒同糯米酒,15 蚊支,佢企得好硬減佢唔到 ,其實佢唔算貴,我跟團去過另一地方買過要 18 蚊支 ~

第二日有個報德祠景點,有幾個土產街檔,果度有 D 米黃色圓形叫爆谷餅幾好食,你可以試食下,啱食買 D,香港未見過,買十蚊都已經幾多下

禁止訪問

大宅

畀面勳章

MiuMiuLi 發表於 18-1-18 02:07
美食同匯景全線都係純玩,冇去果 D 茅人寺土產店,導遊唔會喺車 sell 土產 sell 雞

如果早報攞到佢有私家 ...

多口一問,
請問在你第二天,去完報德詞回程深圳灣的車程當中,導遊有否因為這團是全包小費價,而在車上說了一些説話?之後提出給打賞?

大宅

畀面勳章

LoveFamily 發表於 18-1-17 16:39
諗住仔女放假,11/2趁未做春節假收費,6人去
二日-夜
有冇人去過?

我今天剛回來,滙x 499全包小費團 。

第一天9時半福田集合,
12時到了惠洲吃午飯,我那枱是12人 , 組合是2+3+3+4 。
之後1時上車去了行超市,
( 因科技館2時才開 )所以改行超市,行完超市2時開車出發去鐵泉,
4時半到達,4時45分上了房,
那間房很舊,好像有d潮濕味道,酒店wifi完全冇料到!
廁所抽氣和沖涼完全唔掂!
d浴巾唔吸水,浴室地下超濕,已經放了浴廉沖涼都濕……
我是3成人同房的,但房內得兩套浴巾及浴袍,同導遊講,佢叫我房內電話㩒4字同酒店講,咁我同酒店講,酒店話要多套浴巾要比錢,話洗毛巾都要錢,我話我地3個人已經比咗成人團費,點解要再比錢,之後佢竟然叫我同導遊講,唔好同佢講!
咁我又再找導遊講,導遊又話酒店一定會比,叫我再打去酒店問多次,我話唔問喇,酒店話你地冇比錢,仲點様問!早餐卷又欠—張,匙牌又得兩張,咁我地3個點様—齊去浸温泉呀?
又唔話比d團友知在那裡吃晚餐,好彩當中有團友第二次來過給我們講解!
晚餐6時半吃,之後去浸温泉……

第二天早上吃過早餐,再去浸温泉,早餐唔多掂,特別係咖啡,像水—様的咖啡……
11時45分退房吃午飯,
1時開車去廣州,2時半到達報德詞,那裡有一檔鮮搾蔗汁,5元一支仔,是我最欣賞的,之後3時15分上車返深圳灣,5時半到了深圳灣!

總結
温泉好正,水夠熱,浸完皮膚好滑,成個人鬆弛咗,濕蒸房都好正,不過蒸完出來個人超凍……玩沖浪池好開心,雖然是凍水,但都好多人玩,可惜沒有大喇叭和冲天迴旋玩,冬季維護,冇得玩……
頭一天圍餐好正,呢様真係估唔到,成枱團友都讚!
第二天圍餐就一般啦!

酒店房真係唔好有其望,還有房內沒雪櫃沒夾萬的,去浸温泉入口大堂有鎖櫃,交100元按金有條匙比你,之後將貴重嘢放入去,要你條匙和工作員條匙一齊才可開,之後還匙取回100元,
這點我覺得很好!

至於導遊……
我比30分……
我第一次跟滙x , 亦是第一次跟全包小費圑,如果導遊不是這樣的話,會開心d !

公爵府

諗唔到 發表於 18-1-22 03:26
我今天剛回來,滙x 499全包小費團 。

第一天9時半福田集合,

我兩次住龍府井,你係咪住藍月亮 ?? 我聽團友講藍月亮房係差好多

溫泉酒店房唔一定有雪櫃,夾萬就更少,沖涼熱水鐵泉真係勁耐 ,佢個牌直頭寫等 25 分鐘 ,一般 10 分內或左右會出到熱水,不過多數之後熱水就會快 D,D 人入晒房開始用熱水,水管入面 D 凍水開始放走晒 ~

但係你個導遊真係好差 ,比你第一次跟匯景就撞中個差既 ,導遊要每間房查房,毛巾浴袍唔夠,酒店唔比佢竟然可以唔處理 ,重有早餐券同匙卡佢有冇比返你 !?

呢 D 導遊可以投訴下 ,聽講匯景導遊比人投訴或電話回訪時團友比分數低(好似低過 60 分??),會暫停佢出團一段時間 ,時間長短我估睇嚴重性啩 !? 有 95 分或以上就有額外獎金

行程就完,送團果陣個別導遊會言語間話可以打賞 ,又會幫司機講幾句,不過多數輕輕帶過就算,大家工作都係為錢,額外打賞呢 D 說話輕輕帶過又冇令大家尷尬既我會接受 ,其實佢除非好差,就算佢講唔講我都會比多 10 蚊

我住既係呢邊,早餐團友話以前好 D,不過我覺得已經唔差,因為我試過差過佢既

大宅

畀面勳章

MiuMiuLi 發表於 18-1-22 11:17
我兩次住龍府井,你係咪住藍月亮 ?? 我聽團友講藍月亮房係差好多

溫泉酒店房唔一定有雪櫃,夾萬就更少, ...

我就是住你圖中的,第一張相那間屋,是1號屋,204號房,導遊在巴士上已向各團員派匙咭,內含早餐卷,我發現每樣得兩張,已即時同佢講,佢話到時幫我買,咁我話晚上後會浸温泉,晚上前會有嗎?佢話有……
結果佢都買咗一張早餐卷和一張可浸多次的温泉卷比我,至於毛巾浴袍那方面,導遊話酒店要收多60元,咁我比咗團費嘛,我冇可能比,我一定要多件浴袍,之後在晚飯前,房務員給了我。

到去深圳灣的車程中,導遊説,
我們這團是包小費的,她和司機是沒小費收的,又話公司唔會安排到購物地方,已經對我地好好,冇迫我地買嘢,又説冇要求我地買雞,又說在報德詞已經自由給我們圑友喜歡去邊檔買嘢就去邊檔買,又話佢其實可以帶我地去其中一檔買,之後收回佣,每個收幾元已經好多,又話平時就算有得收小費,公司只會分返一個人頭10元……
所以希望我地下車的時候,和司機握握手給打賞,就算是10元或20元也沒所謂。
結果在下車的時候,司機和導遊站在一起,望着每名下車的團友……
我認我老土,直行直過,一蚊也沒比……
我唔敢打去滙x講,因我之前報團是報了兩個的 ,還有—個是初一出發,我擔心到時嚟個更差的

公爵府

諗唔到 發表於 18-1-22 12:20
我就是住你圖中的,第一張相那間屋,是1號屋,204號房,導遊在巴士上已向各團員派匙咭,內含早餐卷,我發 ...

點會老土,貼士唔係老馮要比佢,不過我平日團費係平 D ,所以導遊唔差會比 10 蚊導遊賺,其實即係有 D 導遊講,佢地既團係由開始上車至送團落車,大家除團費外一毫子都可以唔洗比

早餐浴袍入溫泉 D 問題都有處理到,不過處理得差 ,根本必須要比人既野,佢就拖拖拉拉,令人反感

你果個導遊或者係佢地講既外街,即係唔夠人手就 call 黎開工果 D,大時大節重勁,只要有導遊證都拉黎開工 ,聽團友話廣東話未攪得掂晒照黎帶團,全程普通話同廣東話交替咁講野都試過

我平日出發,導遊知團入面好多好大機會係熟客,sell 雞帶人去買野導遊會比公司罰錢 ,就算行程入面好似報德祠咁,帶人行去某一兩檔買野一樣唔得,喺車上面建議團友邊 D 貨值得買邊 D 貨唔值得買就可以,所以好少講得咁串 ,冇購物冇回佣好似好偉大,益左你咁

其實依家大部份人都知,果 D 所謂每日導遊小費根本係團費,係睇下報團果陣比定送團果陣比,不過包小費即係報團比埋,冇左導遊送團收小費既過程,變左佢地收貼士既機會應該係少左

大宅

畀面勳章

MiuMiuLi 發表於 18-1-22 13:43
點會老土,貼士唔係老馮要比佢,不過我平日團費係平 D ,所以導遊唔差會比 10 蚊導遊賺,其實即 ...

係呀!
我呢個導遊又係唔咸唔淡廣東話,通別係在車上用咪説酒店wifi密碼時,全團人都唔知佢講嘜! 大家都叫佢寫在房咭紙套上……
導遊還說她因家中有事,所以休息了半年,係滙x打比佢,叫佢快些回來幫手,因為唔夠人手,這團是她服出的第一團,所以會好好招呼我地呢團……
真係果然好招呼……
原來滙x係唔比導遊sell嘢及回佣,呢層我真係唔知,我以為全包小費團係咁,導遊會比説話人聽,要求打賞……
希望初一那導遊不是外判啦,我諗唔會連續黑仔兩次掛

公爵府

諗唔到 發表於 18-1-22 14:05
係呀!
我呢個導遊又係唔咸唔淡廣東話,通別係在車上用咪説酒店wifi密碼時,全團人都唔知佢講嘜! :joyous ...

美食同匯景都唔會 sell 雞 sell 買野,我試過偷聽到兩個導遊傾偈,話有人 sell 野比公司好以罰左三千蚊

其實鐵泉真係唔醒目,管理層應該通知前台下級,匯景團友至少近日時間要多 D 照顧,匯景呢兩三個月睇怕日日有團到咁濟,我有次係兩團人到,呢段時間匯景應該都算係大客,我夜晚出去買宵夜,出面差唔多全部匯景團友 ,有 D 人一黎到就出去訂定先,叫人預時間劏定雞等佢夜晚黎宵夜,香港人一到,果度一晚死好多雞

你有個初一團,大節假期遇到既導遊都要撞下彩數,比導遊更重要係希望唔洗大塞車,導遊話佢帶節假期團,5 點食午飯 7 點食晚飯,12點幾到酒店,間酒店都唔知算係今日入住定係聽日入住

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

LoveFamily 發表於 18-1-22 15:10
肉食夠嗎?

出發第一日午餐都唔記得食過乜 ,鐵泉入面晚餐午餐就非常普通,我記得兩次晚餐都冇雞,第二日午餐都冇原隻雞,只有蒸雞 ~

公爵府

LoveFamily 發表於 18-1-22 15:28
請問梅酒正嗎?

我自己幾鍾意飲,唔酸,酒精味唔濃,其實酒精味濃我都飲唔到,我去第二度果陣買過,鐵泉呢邊見有所以又再買,兩包和田棗係午餐後超市買,買左 5 支,黃色大蓋果支係自釀黃酒,18 蚊一斤,佢比我試下味又幾好買左一斤,人地話間中飲小小黃酒對身體好

大宅

畀面勳章

LoveFamily 發表於 18-1-22 15:10
肉食夠嗎?

我1月20日第一天的午飯,是在惠州酒樓吃,有一隻雞、一條蒸魚、梅菜扣肉、一個唔記得嘜嘜蚊鴨煲、有一個豬肉讓豆腐、之後有兩個肉碎炒瓜炒菜、其餘就係菜心炒菜心咁,因我地12人一圍,加咗兩個餸,但都係加菜,兩碟都係同一款菜……
同枱團友問導遊何解只係加菜,仲要兩碟—様?
個導遊話這裡的菜出名好吃,所以酒樓加餸只會加菜!比幾多錢都係加菜!
我覺得這餐肉是夠吃的,味道70分
到了晚餐,在温泉區酒樓內吃,又係有一隻雞、—條蒸魚、有三碟唔記得嘜嘢肉抄嘜嘢瓜菜,之後全部都係菜,又係加兩碟餸,加咗兩湯碗仔嘢,原來係什菇湯……團友又問導遊,何解又係咁呀!導遊話惠州係咁喎!因為d菜出名喎!
我地懷疑導遊食夾棍……
但這晩餐很好味,我和兒子吃了3碗飯,我覺得有89分,肉是夠吃的。

第二天早餐唔掂
午餐又係在那温泉區酒樓吃,又係一隻雞、—條魚,之後全部冇肉,榨菜抄榨菜、豆角抄豆角咁,又係加兩碟餸,兩碟豆腐……
今餐唔好味,我比60分,肉一定唔夠……

公爵府

諗唔到 發表於 18-1-22 17:43
我1月20日第一天的午飯,是在惠州酒樓吃,有一隻雞、一條蒸魚、梅菜扣肉、一個唔記得嘜嘜蚊鴨煲、有一個豬 ...

我兩次鐵泉午晚兩餐都冇原隻雞上,非常記得,因為團友都話一雞一魚正常係基本,佢依家冇 ~當佢蒸雞都算,都比佢呃左 2 隻

大宅

畀面勳章

MiuMiuLi 發表於 18-1-22 17:56
我兩次鐵泉午晚兩餐都冇原隻雞上,非常記得,因為團友都話一雞一魚正常係基本,佢依家冇 ~當佢蒸雞都算, ...

會唔會係我星期六出發499元的關係呢?

首頁

尾頁

跳至