自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

pinky-peach 發表於 18-1-20 05:48
請問呢間係咪返工唔可以用私人電話?我幾年上過去做臨時工係咁講
...

可以,呢間係歐資I bank ,多數外國人或ABC。
我一邊用手機聽歌,一邊做嘢。
pantry 有mac機比staff用。平日會免費提供汽水飲品、餅乾、下午茶時間pantry會有生果比staff拎。

再之前做過日資,真係唔可以用手機,好strict。back office電話都會錄音。

依家轉咗中資,除飲品餅乾外,有埋杯麵提供。

水晶宮

canies 發表於 18-1-19 20:07
中資銀行,有平價飯堂,有过海免費車。

我朋友做local bank都有飯堂,好正

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

biloveu 發表於 18-1-19 21:17
高盛無一個月花紅?乜部門會咁差?

其實都唔出奇。我在某美資大行的朋友,他入職簽約時已經講明係無Bonus! 咁多年都無!

大宅

hebesiu 發表於 18-1-17 19:59
純粹 8 下 , 做銀行既 JM , 今年銀行花紅係咪派得好好 ?

我朋友係獅子做,佢話幾多都無用。睇全球。
其他國家唔爭氣,佢地都無。同埋人多 一般都係1-2個月

Ibank係唔同,佢地真係以bonus為主。

男爵府

回覆樓主

花其參銀行好做嗎?

子爵府

回覆樓主

呢到咁多做銀行的jm
真心請後如後勤部門private bank / corp bank / retail bank 好做? 悠閒d
我而家做嗰間我覺得好chur, 每日番工好似打仗,好似fire fighting 咁,我覺得咁唔仰長遠計

諗緊轉番銀行定semi-gov / ngo 機構

男爵府

回覆樓主

你地出花紅喇?我3月先知

水晶宮

lalang02 發表於 18-1-20 10:59
我朋友係獅子做,佢話幾多都無用。睇全球。
其他國家唔爭氣,佢地都無。同埋人多 一般都係1-2個月

獅子香港員工呢幾年都幾慘, 明明做到業績, 仲要增長明顯, 但俾其他國家拉低, 之前仲話人工加得果少少, 好影響士氣, 最衰係佢年頭公怖, 唔多唔少都影響其他公司決定(包括埋其他行業)。

大宅

bbbbb001 發表於 18-1-20 14:41
你地出花紅喇?我3月先知

我已經公佈左,下星期出...我做私募基金。睇12月尾條大數。

禁止訪問

侯爵府

yame 發表於 18-1-20 10:59
其實都唔出奇。我在某美資大行的朋友,他入職簽約時已經講明係無Bonus! 咁多年都無!
...
唔好再迷信大ibank,今時唔同往日.IPO大陸股唔揾佢上市,大陸有錢客唔敢接,業績麻麻,公司無情,Bonus又刻薄,我朋友做中X嘉華出9個月花紅,佢係elephant轉去。工作量少過大笨象好多。呢Dbank仔先係禾旱岑珍珠。
行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

DonnieBB 發表於 18-1-20 15:03
獅子香港員工呢幾年都幾慘, 明明做到業績, 仲要增長明顯, 但俾其他國家拉低, 之前仲話人工加得果少少 ...
獅子今年会出啦,再唔出個個跳船
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

pinky-peach 發表於 18-1-20 05:48
請問呢間係咪返工唔可以用私人電話?我幾年上過去做臨時工係咁講
...

所有 ibank 既 trading floor 都唔用得私人電話。如果有人話佢做個間 trading floor 可以用,咁佢地既 Compliance 好打有限。

男爵府

2ling 發表於 18-1-20 16:30
所有 ibank 既 trading floor 都唔用得私人電話。如果有人話佢做個間 trading floor 可以用,咁佢地既 Com ...

係!trading floor 一定唔得手提電話

男爵府

Paris 發表於 18-1-20 15:54
唔好再迷信大ibank,今時唔同往日.IPO大陸股唔揾佢上市,大陸有錢客唔敢接,業績麻麻,公司無情,Bonus又刻 ...

同意。
美資已經好過歐資Ibank ,我地歐資一個字,慘
朋友較早時做中資 ibank ceo 私人助理,只做了2 months 就已派一個月 bonus. 連 佢地既receptionist 都話瞓著都會笑醒⋯派四個月

男爵府

lalang02 發表於 18-1-20 15:07
我已經公佈左,下星期出...我做私募基金。睇12月尾條大數。

same here

PE

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-1-19 15:31
家人做三大retail bank, 從來無見過幾個月花紅

係囉....一向都係計分幾多個%of comm 或者%of basic ,幾多個月糧都係自己條數跑返黎
本身comm 吾減都偷笑啦,邊有加。

子爵府

Paris 發表於 18-1-20 15:54
唔好再迷信大ibank,今時唔同往日.IPO大陸股唔揾佢上市,大陸有錢客唔敢接,業績麻麻,公司無情,Bonus又刻 ...

中x真係幾好架 福利 office設施都幾好
Medical包埋家人 公司利是$2000

撈過幾間中資,都ok架。而且都多同事係由elephant 同佢個仔轉過黎。

首頁

尾頁

跳至