烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆 ashleyroom 的帖子

LC, staub, debuyer, 易潔鍋同中式生鐵鍋都用過, 易潔鍋唔推介因唔夠鑊氣, 我諗你係未掌握到個用法, 你要燒熱鑊先落油, 油出微煙才落餸煮, 怕燒焦食物, 可在食物落鍋後較中細火, 就無問題。
對自己的心誠實!

大宅

2018復活節勳章

ashleyroom 發表於 18-1-17 23:16
請問大家有無咩鍋同煎pan介紹?我經常買個d都癡底,一係唔好用!貴既買過LC唔知係咪唔識用,LC傳熱太勁蒸野 ...
我就轉著用不鏽鋼, 只要先預熱隻鑊, 就唔痴底. 唔晒鍚住用, 用慣著, 真係幾方便.

珍珠宮

大廚勳章

ashleyroom 發表於 18-1-17 23:16
請問大家有無咩鍋同煎pan介紹?我經常買個d都癡底,一係唔好用!貴既買過LC唔知係咪唔識用,LC傳熱太勁蒸野 ...
既然閣下已經試過咁多 鍋、pan、鑊 都夾唔嚟 , 我諗 最大問題都係 閣下 喺 火力/溫度 嘅 控制能力 ...正所謂 "勉強冇幸福" , 倒不如 改用 d 有 自動溫控 嘅產品啦 .....

最簡單易用嘅就係 Brun~ 電熱盤 .
再唔係就改用 有 "恆溫" 功能 嘅 爐頭囉 , 例如 Pan 記嗰d made in japan 嘅電磁爐 .
再唔啱嘅 亦可以諗諗 有 "恆溫" 功能 嘅 不銹鋼 煎 pan 㗎 ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

回覆樓主

永安用印花換個隻kitchenaid獲好用到不得了!個塗層好掂仲要係平,換左一個之後忍唔住換多個煲($199 已經有28cm )

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mizzni 發表於 18-1-22 23:54
永安用印花換個隻kitchenaid獲好用到不得了!個塗層好掂仲要係平,換左一個之後忍唔住換多個煲($199 ...

點解我用一次(炒蝦)塗層以經花?

大宅

wkyeungcuhk 發表於 18-1-19 10:07
我就轉著用不鏽鋼, 只要先預熱隻鑊, 就唔痴底. 唔晒鍚住用, 用慣著, 真係幾方便. ...

請教: 我試過燒至半熱鑊才落油,再等極熱才落餸,算係唔太黐但仍好污糟,有黃色的油餸漬,日日要用力洗擦,請問有何竅門嗎?
現在轉用staub,好正

大宅

2018復活節勳章

goodfuture 發表於 18-2-15 11:07

請教: 我試過燒至半熱鑊才落油,再等極熱才落餸,算係唔 ...
我平時係咁用法, 先落油, 抺勻鑊身, 開中火加熱, 見到的油出微煙, 油紋變成好似蜘蛛絲狀向四圍散, (大約需時分半鐘), 哩個時候先落食材. 咁樣就唔會痴。如果係煎魚或者豆腐哩類多水的食物, 我會先用厨紙或者乾毛巾索走面頭的水, 先落去煎。如果煎蛋, 最好唔好雪櫃一拿出來就落鑊煎, 先攤一攤再煎。
煮完野食, 最好趁熱洗。如果用熱水, 會更加易洗。如果出現黃漬, 可以用潔而亮去污液(白色糊狀果款), 再用百潔布(我會用3M牌), 兜圈抺, 好易就可以洗得乾淨, 回復光量。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

永安用印花換個隻kitchenaid獲好用到不得了!個塗層好掂仲要係平,換左一個之後忍唔住換多個煲($199 ...
我都不時見到人攞住呢個牌子的鑊, 請問係咪要儲印花再加錢換? 唔該.

大宅

wkyeungcuhk 發表於 18-2-15 11:47
我平時係咁用法, 先落油, 抺勻鑊身, 開中火加熱, 見到的油出微煙, 油紋變成好似蜘蛛絲狀向四圍散, (大約需 ...

謝謝,好詳細(emoji)

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

匡橋
用左兩個月
好好用唔痴唔會花

子爵府

請問kitchenaid獲是什麼樣? 有幾大(cm)?

謝謝

大宅

rolandbb 發表於 18-2-15 15:42
我都不時見到人攞住呢個牌子的鑊, 請問係咪要儲印花再加錢換? 唔該.

係呀8個印花 +錢換

大宅

PandaVV 發表於 18-2-16 21:57
請問kitchenaid獲是什麼樣? 有幾大(cm)?

謝謝

好抵

大宅

回覆樓主:

請問佢係唔係PFOA and PTFE free呢?

大宅

wkyeungcuhk 發表於 18-1-19 10:07
我就轉著用不鏽鋼, 只要先預熱隻鑊, 就唔痴底. 唔晒鍚住用, 用慣著, 真係幾方便. ...

請問你用哪隻不鏽鋼pan?

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

最近換咗萬寧嗰個中式鑊, 好好用

大宅

2018復活節勳章

bigheadis 發表於 18-3-18 21:35
請問你用哪隻不鏽鋼pan?
我用緊法國CRISTEL

禁止訪問

子爵府

mizzni 發表於 18-2-20 23:50
好抵

我都換左最細嘅Pan同最大嘅中式連蓋鑊,細Pan唔夠LC TNS咁好用,因為我唔鍾意用輕飄飄嘅Pan
反而大嘅中式鑊就幾好,我專登買嚟炒蘿蔔絲,整蘿蔔糕用

首頁

尾頁

跳至