義工

自由講場 今日: 1203|主題: 977227

FB / IG 賣野呃人方式

象牙宮

國民生產總值:248492

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

只要知道乜野格局係呃人, 就唔係全部SHOP 都怕曬啦
https://www.facebook.com/172835149934320/photos/a.172938009924034.1073741828.172835149934320/173038629913972/?type=3&theater

近排facebook, instagram都成日彈d 影片廣告,如果你發現網站如果含有以下依幾個元素就要小
心。因為佢可能係rx100 式罐頭網站騙案,收貨後貨不對辦。
1. Facebook係新開, 只賣一樣產品。
如果係facebook廣告應該會show埋該公司既f
acebook專頁。禁入去睇,如果咩都無,得幾張九唔
搭八既圖既話佢好大機會係rx100 式騙案。

2. 產品價錢十分吸引
唔吸引又點氹你地去落單呢, 通常都係會拍埋影片去證明件貨好神奇或者有咩創新特別之
處。通常都係電子野,同埋平價出售名牌子袋鞋

3. 貨到付款
相比其他網站騙案,係rx100 式罐頭網站,買野你係唔驚無貨收, 因為佢只係要你submit個人資料地址,貨到付款。 有貨收還有貨收,收到貨係咪你所買既又係另一回事。 早期騙案都係用demo機當真機寄出,當受害人到sf取
件,簽收完俾晒錢先開箱就已經錢錢飛。 sf係唔會因為你話件貨係假or唔岩就俾返岩先d錢你既
。多數叫你同寄貨既人連絡,因為當你簽收左俾左錢就默認
已完成交易。

4. 網站顯示幾多分鐘前,邊個都買左件貨,賣出左幾多件
單純令你覺得安心,羊群效應,事實的確除左網頁寫既假人
,現實又真係好多真人被騙訂單買左. You are not alone. 唔知點解新聞播完,上網熱話完都仲係好多人中招。

5. 倒數時計,餘下幾多件
心理上push你去快d落決定,因為通常產品都係幾吸引
, 再加上個倒數計係咪郁緊,令你覺得唔買就蝕就快完。但其
實只要你重新開返個網,佢個計時器又重新開始再倒數

6. 留意facebook既嬲嬲豬
留言可以被del, block, 但阻擋唔住受害者們既嬲嬲豬
係買之前禁下d post 既嬲嬲豬睇睇, 連絡返俾嬲既人via fb, 特別係連絡幾個post都俾嬲既人, 你應該會得到你想要問答案

7. 網站首頁
無facebook, 可以禁下網頁既首頁or其他page, 如果粗制無咩聯絡資料其他product, 咁就要小心. 我曾經見過首頁都error既,不過騙徒會日出愈新,唔
排除細節方面會仔細

8. 最近更新日期

依樣係所有係網上網站購物都要主意既事項, 市面上好多執左笠荒廢左既網站, 仍然收緊錢但係就已經無人管理, 最好購物前睇下有無fb/ig, 對上一次更新又係幾耐

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珊瑚宮

國民生產總值:101836

2018勳章

good_pig 發表於 18-1-17 23:59
https://www.facebook.com/172835149934320/photos/a.17 ...

謝謝提醒

複式洋房

國民生產總值:156

good_pig 發表於 18-1-17 23:59
https://www.facebook.com/172835149934320/photos/a.17 ...

you are not lonely

男爵府

國民生產總值:9273

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

男爵府

國民生產總值:8739

多謝提點.最近fb真係彈出好多懷疑呃人網店既廣告出嚟.真係好恐怖.................

大宅

國民生產總值:4435

回覆樓主

我留意到一個專門賣kitchen aid既幾個網站 ,用同一條片,價格好平,重要全世界包郵。我留言話係scam,即刻被del同唔比在留言

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.