論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉 ! direct hire既新賓賓來了5日, 我媽媽就要我炒佢....

好煩, 煩爆, 一日收幾十個我媽媽既投訴電話, 投訴個工人呢樣果樣, 尋晚返到屋企食飯時又叫我炒佢, 我問佢原因, 佢就話好憎個工人, 又唔鐘意佢有紋身(係手指公個扼位同埋手"比"有一個2個一蚊甘大既紋身(上工當日我先至見到)), 好唔順眼, 成日係度哼歌......

但係我返到屋企, d 野又做得幾企理, kitchen & toilet又乾淨, 又識買送煮飯, 都唔駛我點教佢, 初初兩日我都唔係幾接受到佢, 不過過左幾日好似感覺好番d, 我原本都諗住俾多兩個星期睇下佢適唔適合係我屋企做野, 不過我媽媽就真係憎到佢死, 仲要我快d炒佢, 真係煩鬼死....

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Re: 唉 ! direct hire既新賓賓來了5日, 我媽媽就要我炒佢....

florence,
我都覺得你真是左右做人難, 請工人的目的就是打理好家頭細務, 如你所說, 你工人之工作表現亦十分好, 但老人家主觀, 頑固和不接受都幾煩。

你的體驗恰恰好像我的一個好朋友的苦況:
一家三口加一個工人, 買了新屋, 剛巧她爸爸中了風, 出了院, 但不想爸爸入老人院, 再重新裝修: 拆廁所門, 舖防滑地板, 接了回家容易照顧, 但惡夢隨之而來, 日日投訴工人不是, 成日叫她換人, 朋友常常來電跟我吐苦水, 工作壓力大, 晚晚很夜才放工, 加上家裹兩個耆英日哦夜哦, 真煩!
直至工人完約, 另請一名新工人, 上工前說明一切以公公, 婆婆為先, 新工人很服從, 兩老亦很滿意, 直至有一日, 兩老說要搬回自己屋企住, 但要帶埋個新工人走, 天啊! 誰來照顧她的女兒, 再請人亦需要時間呀! 她的老公對此亦十分有意見。

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

Re: 唉 ! direct hire既新賓賓來了5日, 我媽媽就要我炒佢....

Florence:

我好明白你的苦況:

我對上的賓, 亞媽話佢咁咁咁唔好, 我都有眼睇到佢唔好,但每日打電話返屋企, 亞媽就好似同佢"對恃"咁, 扯到行, 個賓又真係工作時訓我張床, 我就即日炒佢換個個新;

亞媽又話個新印印八卦問佢住邊(亞媽只係暫住幫我睇下工人), 佢唔中意, 又話個印講野好似趕佢走, 但我見個印又唔係咁,因當日我嚮屋企, 我同亞媽講唔好咁敏感, 我可以換/炒幾多個工人呢?

當時每日都好煩, 返到屋企一係同我講野忍忍悔悔, 或投訴個印咁咁咁, 又叫我叫個工人咁咁咁, 我相信你都明白;

我老公直情話亞媽要住到何時, 以前請工人亞媽唔嚮屋企都無咁煩; 我就話; 我都係為頭家好, 你估亞媽住嚮度好舒服咩,日日咁早起身都係幫我地睇住個工人....

惟有你同你媽媽講下. 如果你見個工人做野ok, 對小朋友ok, 再商量下啦, 唔通真係一唔好就換,換到何年何月何日呢?
KooKuKooKu :pint:

大宅

florence,

我諗你要真正同你媽媽傾吓,問吓佢係唔係個工人對佢唔禮貌,畀面色佢睇,如果係,就算個工人喺你面前點好,你都要炒左佢,因為佢好奸,但如果你媽媽只係唔鍾意佢嘅外表,咁就開解吓你個媽媽啦,叫佢靜心啲觀察吓個工人囉.

男爵府

好媽媽勳章

我也有同類的經驗.,其實工人好叻的.他們知道是那一個出糧比佢的,我果位工人.係我面前做得唔錯.有禮貌,因係我出糧比佢的,但佢主要對住係我呀媽.佢知不是我呀媽出糧比佢.所以洽我呀媽.唔係咁聽講(例子多到不得了).果時,我同大家一樣.每日都聽到我呀媽對佢的投訢.在我觀察及問埋其他家庭成員的觀察及感受後,發現我呀媽投訢的是事實,我便向工人作出口頭warning,惟情況依舊,用左佢九個月便炒了

冇論如何.我覺得你要比工人知道,你是會聽老人家的意見的.,以免讓怹人前人後兩個樣

等待驗證會員

你妈妈是否与工人一起常相处?如是的话其实都要换工人;下次如真的换叫埋妈妈去law。

有时为呢D野真
[size=medium]mymyso

大宅

多謝各位......

其實我媽咪係針對人, 而唔係對事.....好像昨日有好多小事, 真係雞毛蒜皮, 佢都可以拎出黎"插"個工人.......唉, 都唔明佢仲點解甘好火......

尋晚佢仲同我講, 如果我係信佢講既野, 就即刻炒左個工人, 佢幫我湊住個女先 (0甘咪即係我做埋工人果份 !!); 如果我唔炒個工人就即係唔信佢, 甘佢就走, 唔幫我睇住個女 !!

唉, 即係無彎轉..........."婆工關係"真係好鬼死煩 :-( :-(

等待驗證會員

哈哈!kam你真是币家伙啦!快D处理好啦,如果唔

男爵府

florence

我同事亦有一樣煩惱.. 佢兩老又係針對個工人.. 又話工人偷左佢幾蚊.. 唉..個同事話佢d錢都係隨便放.. 又未見個工人掂過.. 又點會偷幾蚊丫 ..幾蚊都無用啦...而工人做野又幾好 .. 唔想炒 .. 但結果都係要炒..因為太煩..頂唔順 .. 再搵個新工人時就叫佢去試工 .. 實質係俾兩老過目 .. 真係好似揀新抱咁

我諗你都要炒左佢啦 .. 如果唔係.. 你會煩死架..
Ding

大宅

剛剛媽咪又打黎投訴, 仲要好好好勞氣, 好激, 我隻耳膜都差少少保唔住…….
隔左一陣, 我又打返屋企, 個工人聽到我電話就喊晒………
其實我諗佢地兩個都有唔妥, 不過我當然要做到相信我亞媽架啦, 無理由信一個黎左6日既外人架, 所以我就照同個工人講, 婆婆真係唔鐘意佢, 我叫佢諗下好唔好resign….

我當然係想慳番一個通知金炒佢啦, 所以向佢提出以下提議:

1) 佢自己resign, 俾一個月通知我, 期間佢可以搵新僱主 (不過呢段時間佢仍然要對住婆婆, 唔知佢頂唔頂得住, 我叫佢自己諗下); or
2) 佢自己resign, 俾一個月代通知金我, 我出機票俾佢可以即走 (不過其實我都唔會收佢$$既); or
3) 我炒佢, 俾一個月通知, 期間佢可以搵新僱主; or
4) 我炒佢, 俾一個月代通知金佢即走

當然我想佢choose (2)啦, 最唔想佢choose (4)啦, 叫左佢今晚答覆我 ~~~~

你地仲有無好d 既提議 / 意見可以俾我 ??
?-( ?-(

男爵府

florence

做左6日唔洗俾一個月通知.. 7日就得架啦..就算補錢都係蜻7日代通知金...
Ding

等待驗證會員

唔好kam傻呀!你無需比一個月kar。

以往我會同工人商量,叫工人可即走,而她不用賠,我由不用賠;只比機票。

男爵府

MYMYSO 寫道:

以往我會同工人商量,叫工人可即走,而她不用賠,我由不用賠;只比機票。

Yes, correct. For termination of domestic helper, we need to pay them $3270 in lieu of one month notice no matter how many days she has been worked for you.

大宅

florence,
八掛問下, is your helper is introduce by your friends? Why you through direct hire?

大宅

Linchan,

Yes, u're right. I've confirmed it with Labour Department.

linchan 寫道:
[quote]
MYMYSO 寫道:

Yes, correct. For termination of domestic helper, we need to pay them $3270 in lieu of one month notice no matter how many days she has been worked for you.[/quote]

大宅

MYMYSO,

How can I negotiate with her ? Actually she has done nothing wrong, only my mother dislikes her ja........

Also, I don't want to be involved in any legal proceeding in future......

大宅

LuLuCheung,

My brother's ex-colleague is a Philipino who introduced this new helper to me. She is the sister of that ex-colleague's wife.

男爵府

Florence

根據勞工法例..試用期首個月內解僱係唔需要俾一個月通知架.. 如果唔係..d工人就可以做1,2日搏炒..唔洗等個幾月先搏炒.. 以下係僱傭條例第8章.. 有關終止合約條文.. 請去參考下..

終止僱傭合約的通知期或代通知金
Ding

大宅

hi ding,

唔該晒, 我睇左個chapter 8, 不過裡面mention既係"試用期內"炒先至唔駛俾一個月, 但係外籍傭工好似係無試用期呢家野架喎.........

而且我打去勞工處查詢後, 佢地話係要陪一個月salary呢 ~~

首頁

尾頁

跳至