母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

睇標題好似好好, 其實係我自己氹下自己咋......

因為我病左, 頭2日因為話俾醫生知我餵人奶, 醫生開藥講明我仍然可以餵, 咁我都照餵, 但兩日後覆診, 連燒都退唔到, 醫生話要食消炎藥, 停2-3日人奶啦, 但都有提我擠走d奶, 好番再餵, 咁我都唔堅持啦, 因為我痛到瞓唔到, 又食唔到, 再病唔好, 點湊阿囡? 我請左一星期假, 下星期返工都做死架.........
阿囡清哂我冰奶的存貨, 其實都係2日貨, 窮媽媽一向唔多存貨啦.......
阿囡這兩天仲開始要補粉, 除左滿月前有補過之外都無食奶粉, 昨天食第一餐奶粉嘔左一大半出來, 而家開奶粉5安只食到3安多少少......
連工人姐姐都心痛話不如食番媽媽奶, 但我而家泵出來的奶係唔食得架........

我泵左出來留俾阿囡沖涼, 應該無問題吧????
就咁倒左去我覺得好哂.......

可能病緊, 泵奶又少左, 又唔知阿囡幾日無埋身之後仲肯唔肯埋身食, 真係好擔心.....

明天最後一日藥, 希望食完快d好番可以餵阿囡啦, 我個囡得4個月, 好想繼續餵落去呀.....

大宅

唔好咁啦.你好快就好返無事咖啦..我前兩日都發燒呀,仲燒到39度幾呀,仲要右胸痛,不過我都堅持唔肯去睇醫生,因為我覺得去睇醫生要食藥,咁就會對亞b唔好,所以我只係自己係屋企不停咁full退熱貼,一晚full佐四块,到第二朝就退佐燒啦..希望你食埋聽日藥就好快晒啦..不過你最緊要多d休息同飲多d水呀..
我覺得醫生話唔好俾亞b食d奶,就最好無要,連沖涼都無用..晒都晒幾日..豪俾距lor..

大宅

你可以自己飲/溝豆漿/整燉旦食/開面膜,唔好浪費.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

你唔好咁唔開心啦!心情唔down,都會影響奶量啊!

伯爵府

原帖由 Jojolaw99 於 09-3-6 09:15 發表
你可以自己飲/溝豆漿/整燉旦食/開面膜,唔好浪費.

咁係咪即係bb沖涼唔得?
我自己食番就唔好啦, 因為我打算一停藥就復工, 我飲番d有藥奶, 之後又餵奶, 咁好似唔好囉......
開面膜都好, 不過我差不多2星期以上才去一次美容院, 自己懶屋企唔會做, 等我去美容院可能都過哂期啦,
或者我自己試下攞黎沖涼先.........

伯爵府

原帖由 Auathena 於 09-3-6 09:28 發表
你唔好咁唔開心啦!心情唔down,都會影響奶量啊!

我知我唔可以咁down 既, 所以先上來呻下, 等大家俾d 支持我囉......

多謝大家

大宅

BK Milk勳章

回覆 # 的文章

你唔好唔開心啦, 我坐月時都病過個幾星期, 仲要立即轉晒全奶粉, 自己就泵出黎倒, 果時都未係上奶上得好好, 2邊加埋由5oz泵到得番 2-3oz, 好辛苦先追得番咋, 你要加油呀, 仲有當時e生話停藥後仲要等 12小時先餵得架wor, 你都要問吓你e生要等幾奈先好餵

大宅

加油,快d好返. 我之前都試過唔餵得要泵出嚟唔要. 不過最麻煩係之後追返奶量, 真係要好比心機先得.....同埋保持心情, 唔好急呀
支持你

複式洋房

加油!偉大的奶媽

:loveliness: :loveliness:

伯爵府

原帖由 GCCHAN 於 09-3-6 12:21 發表
你唔好唔開心啦, 我坐月時都病過個幾星期, 仲要立即轉晒全奶粉, 自己就泵出黎倒, 果時都未係上奶上得好好, 2邊加埋由5oz泵到得番 2-3oz, 好辛苦先追得番咋, 你要加油呀, 仲有當時e生話停藥後仲要等 12小時先餵得架wo ...

多謝你提醒, 我問左醫生啦, 今日食完最後一次消炎藥, 24小時後可以餵人奶, 我打算安全d, 等到夜晚先餵佢囉.

我知追奶辛苦, 我本來都夠窮了, 真係越窮越見鬼呀......不過阿女都食左2日奶粉, 佢肯再埋身食我已經很滿足了, 奶量慢慢再追好了.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊