時事熱話

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

BB防敏心得分享勳章 熱血金章

婆婆背景:
77歲
獨居
冇申請綜援
一隻差唔多失明,另一隻視力唔好,要戴眼鏡 (事發時無戴眼鏡)
喺多間萬0做清潔工超過十年
自稱誤當印花係膠紙袋咗返屋企,第二日一早等開門自己放番原位
事發後已被炒魷

萬0保安:
保安聲稱當日搜婆婆個袋時搵到卷印花,但CCTV 係影到婆婆自己放喺原位

萬0:
報警處理,告婆婆盜竊,控罪指婆婆「意圖永久剝奪屬於萬寧的財產」,萬0話印花每個值50蚊

萬寧印花依單野,報導寫婆婆就咁擺番原位,當日有無出聲交待番呢?定係原先有貪念,過後後悔所以放回原位?(純粹列出所有可能性,不喜勿插)
保安話搜婆婆個袋搵到印花,但睇CCTV又唔係呢?佢一直唔妥婆婆?婆婆好乞佢憎?
萬0既然婆婆將印花放回原位,點解要告婆婆「意圖永久剝奪屬於萬寧的財產」?印花每個值50蚊?!

而家已經上咗堂,等緊26號判,我相信法庭會公平公正作出裁決,無論點判,今次萬0一定失左唔少分

男爵府

牛年勳章 親子王國15週年勳章

如果證實保安講大話,應該告唔入

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

保安冇理由記錯掛?如果佢一開始咁報比上頭聽,上頭實報警處理,結果件事鬧大,萬寧又話d印花值咁多錢,真係公關災難

子爵府

回覆樓主

我又唔覺萬寧有乜問題喎,今日仍然好多人去萬寧買野。

禁止訪問

侯爵府

親子王國15週年勳章

就目前睇,保安同婆唔妥,所以,因為失物系一早搵返,一般解釋過,一場同事唔會搞大.
而舖頭遇到偷野只會望被偷那一段,所以要律師問先搵返第二日cctv來看,提告前其他人未必知佢有攞返出來.
萬0立場印花被偷報警唔錯,錯在虛標印花價值,其他,都系分店人事問題多啲

伯爵府

回覆樓主:

如果證據真係咁薄弱都擺上法庭,律政署先係最大問題

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

提子餅 發表於 18-1-18 16:21
婆婆背景:
77歲
獨居
我覺得個保安同清潔婆婆有私怨, 如果個保安唔係話係婆婆手袋搜出印花, 萬寧未必會報警

公爵府

回覆樓主:

律政司覺有夠証據告都幾搞嘢
特別係婆婆自己 return番d stamps
要 prosecution去証明婆婆袋落袋果陣係想偷有d難度(特別係佢視力唔好)

by the way萬寧仲未回應?

公爵府

ar_mak 發表於 18-1-18 16:53
回覆 提子餅 的帖子

我嘗試解釋下點解一個印花值50蚊啦。

個印花都幾難估值。佢睇嚟似係一個 right去換/買其他嘢
佢唔係$50
佢係之前消費$50(即另一消費品價值) 得來的
咁可以話佢價值係可換品之一般零售價&印花換購價個 difference

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我尊重萬寧報警的決定,點講都好阿婆係做左犯法的行為,點判係法官的責任,個阿婆有無心真係佢自己先知,但印花確實離開左店舖一整晚,假如阿婆唔拿回去,公司幾時先會發現?咁個經理是否要對這件事負責?偷左野真係放回原處可當無事?咁在超市偷完野捉到放回原處又是否無事?整件事我唔覺萬寧處理上有問題,一間咁大的公司,如果以感性行先,係好危險的事,至於個保安問題,真係要睇官判先知佢有無比假口供。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

LucaLuLu 發表於 18-1-18 16:44
保安冇理由記錯掛?如果佢一開始咁報比上頭聽,上頭實報警處理,結果件事鬧大,萬寧又話d印花值咁多錢,真 ...

依家就係個保安有兩份口供,睇完 CCTV 被踢爆後先改
總有離別的時候

禁止訪問

水晶宮

願我能 發表於 18-1-18 16:49
我又唔覺萬寧有乜問題喎,今日仍然好多人去萬寧買野。

等官判啦、問題係保安俾假口供吧

子爵府

回覆樓主:

萬x告阿婆,啲廣告費入鹹水海。啲管理層咁做嘢嘅?!
仲要人哋係放返去,告到都輕判,亦未必告到
搞到阿婆咁大年紀都要上庭,陰功

水晶宮

414928 發表於 18-1-18 17:00
我尊重萬寧報警的決定,點講都好阿婆係做左犯法的行為,點判係法官的責任,個阿婆有無心真係佢自己先知,但 ...

因為單案係阿婆 vs 大機構、好多人感性左

水晶宮

Chowying 發表於 18-1-18 17:01
依家就係個保安有兩份口供,睇完 CCTV 被踢爆後先改

咁要告埋保安,比假口供

水晶宮

anyuser18 發表於 18-1-18 17:18
萬x告阿婆,啲廣告費入鹹水海。啲管理層咁做嘢嘅?!
仲要人哋係放返去,告到都輕判,亦未必告到
搞到阿婆 ...

又唔可以咁講、究竟我們要法治定人治?
自己係老闆就敢、但大機構、邊個敢私了?
阿婆要放、咁伯伯呢?其他人又點

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

luckybaby2011 發表於 18-1-18 17:18
因為單案係阿婆 vs 大機構、好多人感性左
沒錯,近年都唔知發生咩事,大家對法治的睇法變左質,完全感性行先,香港淨餘的法治精神真的沒剩多少了。

珍珠宮

環保接龍勳章

sangria 發表於 18-1-18 16:56
律政司覺有夠証據告都幾搞嘢
特別係婆婆自己 return番d stamps
要 prosecution去証明婆婆袋落袋果陣係想偷 ...

剛回應了

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
人生本是苦

首頁
12345...14

尾頁

跳至