時事熱話

跳至

首頁
34567...14

尾頁

珍珠宮

ar_mak 發表於 18-1-19 13:50
警方起出一批毒品,估計市值一億。但去到判刑,就緊係跟番個重量去判架啦。估值呀。而你講既1蚊同1萬,已 ...

所以大家咪質疑萬寧如何計算出一個印花值$50

侯爵府

凝聚態 發表於 18-1-18 17:41
個保安俾假口供,而婆婆事後自己放回原處,便符合婆婆自己的説法,就是她說不是有意偷而只是誤會而拿了,而 ...

一定冇罪,以我認知香港跟英美,被告唔需要搵證據比自己凹身,係告果個party 搵證明去話我有犯罪,仲有犯罪要有意圖,呀婆拎嚟做乜?之前有冇賣過?好多疑點利益歸於被告,佢唔會有罪,只係煩有官司啫

公爵府

mother904 發表於 18-1-19 13:40
抄佢唔係因為報警,係因為俾假口供,誠信有問題點做保安!
個保安今次講大話係屈自己員工 , 如果係屈 D 客咪懶野

子爵府

wy_yen 發表於 18-1-18 17:59
印花好似都要每晚埋數,發現唔見,可能當晚已報警落案,其實好難怪,但不評論保安與婆婆是否有爭執。。因為 ...

當晚報警睇cctv就知亞婆偷,警察當晚就會上亞婆屋企拉人,係佢身上搜到印花就斷正。
但而家唔係,cctv睇到第二日亞婆等鋪頭一開門就入去擺返印花,而保安聲稱係黃昏時搜亞婆袋搜到,之後報警。
而家連亞婆自己買野果幾個印花都話佢偷。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

MiuMiuLi 發表於 18-1-19 14:18
個保安今次講大話係屈自己員工 , 如果係屈 D 客咪懶野

我見 Facebook 都有人咁留言,話邊夠膽入萬0買野,一陣比保安老屈
總有離別的時候

子爵府

Tracy221 發表於 18-1-19 11:16
其實係架, 而家d人有咩一定係政府錯, 大公司錯, 又唔諗下自己有冇錯, 我地教小朋友偷左就係偷架啦, 邊有得 ...

亞婆又唔係攞返屋企用,咁都係偷?老師無問過學生家長校長就偷學生作業返屋企改呀?偷係有意圖架嘛!

子爵府

Chowying 發表於 18-1-19 15:35
我見 Facebook 都有人咁留言,話邊夠膽入萬0買野,一陣比保安老屈
...

睇清楚身上有冇袋住印花,有就要比職員睇過數過先好行入去,咁應該無事掛。

公爵府

回覆樓主:

阿婆事實係有錯,就算果卷真係普通膠紙佢都唔應該拎走!何況係印花!不過佢第二日-早放返原位其實情有可原!

公爵府

Chowying 發表於 18-1-19 15:35
...
咪係 ~ 我睇完放返上架 , 然後比佢話我偷 , 屈我話係喺我袋搜到果陣咪死得

子爵府

2018復活節勳章

提子餅 發表於 18-1-18 16:21
婆婆背景:
77歲
獨居
早幾日報紙話cctv個part. 係影到啊婆將印花放回原位.跟住個保安改口供由係佢個袋搵到變左冇印象.

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

算死草 發表於 18-1-19 15:55
睇清楚身上有冇袋住印花,有就要比職員睇過數過先好行入去,咁應該無事掛。
...

咁就死喇,我成日都唔執袋,手袋總有幾個
總有離別的時候

公爵府

算死草 發表於 18-1-19 15:55
...
無事 ~ 不過先決條件都係要佢唔會講大話屈你

子爵府

純討論:

既然辯方搵到cctv 阿婆係第2日還返印花, 如果萬寧係第1晚點數果陣唔見左, 跟住報左警, 話阿婆偷, 咁都叫做合情合理!
但宜家係第2日還左印花先報警, 仲要第一份口供係個保安話係阿婆度搜出成卷印花, 然後萬寧又信, cctv都唔睇, 咁即係萬寧方面有問題, 如果係搜出來, 佢一d機會都唔比人改過, 係都要鋤死個阿婆, 要佢坐牢!但宜家係人地自己還返來.. 都唔比機會佢改, 大公司就可以咁既咩? 我見有時超市有小朋友偷野, 個家長走黎比返錢講句對唔住, 人地超市都比機會小朋友改過, 點解萬寧唔可以息事寧人?

我相信最後阿婆會無事, 但果位講大話既保安, 會不會因為作假口供, 而又比律政署告呢? 呢個我反而想知!

翡翠宮

luvkaka 發表於 18-1-19 13:50
CCTV唔係間間公司可以自己睇,除咗偷睇,因為有d要報警先睇得,啱啱公司大廈管理處發生過
...

我覺得你講得啱嫁,的確間間公司 policy 唔同,不過,如果真係要報左警先可以睇得,咪一樣睇得姐 個經理睇黎全盤信個保安,冇查証 呢樣先好緊要
總有離別的時候

禁止訪問

水晶宮

Chowying 發表於 18-1-19 16:15
我覺得你講得啱嫁,的確間間公司 policy 唔同,不過,如果真係要報左警先可以睇得,咪一樣睇得姐 ...

咁唔同架,要警方開case先可以查CCTV ,開咗要follow,两樣唔同(我都係啱啱知)以為係人都開得,開咗又要record 大公司好嚴

子爵府

ar_mak 發表於 18-1-19 16:19
點解唔好跟車太貼,就係咁解。好多內情係大家唔知,知果D人又講得,等判啦。
例如第一晚唔見,唔報警先係 ...
所以咪話純討論lor..
如果人人都知晒, 咁仲使查咩..
就係因為警察都唔查個cctv 呀嘛..

禁止訪問

禁止訪問

首頁
34567...14

尾頁

跳至