自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小ice 發表於 18-1-19 00:38
婆婆眼唔好,以為印花是膠紙,點知回家發現係印花,第二日即送回去萬寧,如佢有心偷就唔會送返去
...

卷印花仲要貼紙內向

外向係白色底

唔怪之得婆婆睇錯啦

伯爵府

wendykaka 發表於 18-1-19 01:08
拎走任何野, 公司都可以報警處理. (不論佢足否年老/失明/唔小心拎咗/第日已經拎返去/同保安早已交惡)等.
...

呢d 咪小事化大,抵變成公關災難

執正黎做萬寧無錯,但為左乜?

翡翠宮

畀面勳章

LedTV 發表於 18-1-19 01:46
判佢無罪都無用啦
幾十歲無啦啦要承受呢d壓力
加上佢年紀同健康狀況,再搵到工的機會很細,就算判佢無罪,都等如懲罰左一個自力更生的老人
日日是好日

伯爵府

mlcbb 發表於 18-1-19 06:21
呢d 咪小事化大,抵變成公關災難

執正黎做萬寧無錯,但為左乜?

阿婆就多數無事嘅,萬0 我就唔評論佢個做法,淨係想知有無人認同呢條數...

萬寧計算出的印花價值不菲,608個印花每個價值50元。

三四皮野放枱底,經理可以炒得。

mother904    發表於 18-1-19 06:58

珍珠宮

畀面勳章

sarali 發表於 18-1-18 17:44
我也想,佢以為係膠紙?但點解要取人地啲膠紙返屋企?

同問....

子爵府

回覆樓主:

出一段聲明,再激嬲一班消費者,真係唔出好過出

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

nanananana 發表於 18-1-18 17:54
佢有吹大麼?事實顧客真的要買夠50蚊現有一個印花
而且報案,警方也要萬0提供估計的財物損失,萬0沒有話誰 ...

買夠50蚊送一個印花,點計得出一個印花值50蚊呀。我肯定法律認認可既會計準則唔會容許咁計囉,佢印多幾萬卷印花出黎,公司印花資產咪幾十億?
我諗啲c9阿嬸都唔會信佢個印花值50蚊蠅,唔係都唔會幾毫子賣出去,真係無腦先會信佢個印花值50蚊個。

男爵府

zola 發表於 18-1-18 18:02
情況就等於,如果我唔小心响超市拎走左d野,出到去先發覺無俾錢,就算我拎返件野返去,都一樣有可能俾人告 ...

但阿婆係員工,佢本身想拎膠紙出門口綁垃圾,咁如果佢拎中膠紙又係咪偷竊呀?員工拎野出門都係偷竊?我見好多次有萬寧員工拎啲貨出門口企係鋪外,再砌返放係門口位置既貨品。你講到拎到出門口鋪外就一定係偷。咁我諗阿婆不時拎膠紙出鋪,做左11年都係你口中既偷過幾千次野。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

萬寧做法話不妥又唔係
如果個保安同你講佢偷咗野
我都會報
個問題係點處理呢個不誠實保安
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

nanananana 發表於 18-1-18 17:54
佢有吹大麼?事實顧客真的要買夠50蚊現有一個印花
而且報案,警方也要萬0提供估計的財物損失,萬0沒有話誰 ...

事實係作只聽信保安一面之詞去報警, 根據報紙報到,當時係保安傍晚先無啦啦話阿婆偷印花, 但印花明明阿婆一早已經放番係cashier, 點解當時鋪頭經理唔點算清楚先報警, 而係誤信保安話係阿婆身上搵出黎。
再者, 萬寧誇大印花價錢, 佢好多時都係買指定產品又送多一件, 那何來值3 萬, 萬寧甘樣講大個value, 亦會影響左個判決。

男爵府

pumpumpurin 發表於 18-1-19 06:56
阿婆就多數無事嘅,萬0 我就唔評論佢個做法,淨係想知有無人認同呢條數...

以香港會計準則一定唔容許囉。印多幾卷公司可宣稱自己巿值幾萬億囉 不過真係有啲人信,你睇第一版就知,仲話萬寧冇吹大。

水晶宮

yui1625 發表於 18-1-18 18:00
萬0衰在到而家都唔知自己衰乜

1. 點解有人偷野唔係第一時間翻睇CCTV, 一黎就炒?

唔敢評論件事因為事實係點冇人知。不過萬o回應唔覺得有問題,查緊的確唔方便回答喎!咁你又覺得點回應先啱你心水?

伯爵府

回覆樓主:

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

74869 發表於 18-1-18 17:37
單睇事件, 有員工偷竊, 報警處理有咩問題?

七十幾歲就要可憐!?
龜屍果單太嘔心.唔敢睇, 係咪真係食咗
但個老婆婆好似係弱視,一隻眼廢咗,另一隻得返幾成.呢個可以體諒喎.

佢貪心就唔會打4份工咁辛苦啦, 拎綜援舒舒服服好過啦.

男爵府

asa2012 發表於 18-1-18 17:50
用那個偷龜阿伯同清潔婆婆相比,不合理吧。果個阿伯係為左私利無悔意,仲理直氣壯咁認自己去攞龜。 但婆婆 ...

我反而奇怪阿伯點會俾記者入屋拍攝

子爵府

74869 發表於 18-1-18 17:37
單睇事件, 有員工偷竊, 報警處理有咩問題?

七十幾歲就要可憐!?

分析正確

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

minigaga 發表於 18-1-19 07:11
買夠50蚊送一個印花,點計得出一個印花值50蚊呀。我肯定法律認認可既會計準則唔會容許咁計囉,佢印多幾萬 ...

50蚊一個印花是萬0報稱的價值,我唸好似等於,如果有人唔見某樣嘢,都是根據市場流通價格,而不是成本價吧⋯⋯

男爵府

我都經常誤袋咗公司物資返屋企,第二朝先還返去,如果以慢零個準則我應該被告咗好多次!成件事最離譜係個保安根本老屈阿婆,而竟然屈得到,所以先令咁多人睇唔過眼出聲鬧慢零。

伯爵府

eggcarol 發表於 18-1-19 07:23
唔敢評論件事因為事實係點冇人知。不過萬o回應唔覺得有問題,查緊的確唔方便回答喎!咁你又覺得點回應先啱 ...

佢份聲明係推晒所有野俾警方同律政司,萬寧完全被知會同只係協助

其實只講現正進入司法程序,法律意見表示暫時不便交代,會係之後再詳細交代,相信無咁多嬲嬲

首頁
45678...10

尾頁

跳至