懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第1次產檢果時,醫生同姑娘都話我可以入助產士小組,點知出到去原來話full晒...我非常失望

別墅

回覆 #18 的文章

我個次照左半個鐘左右, 照之前, 梁醫生同我們傾左一陣, 細心了解我們個case....差不多照完時, 我老公問梁醫生, 我胎盤係咪低(因為上次去c+照時發現), 咁醫生就再幫我睇下, 發現係低. 不過佢話遲d可能會升番高, 幫我mark低起file, 到32weeks時再跟進.

禁止訪問

別墅

入左助產士小組後, 之後d產檢就由一班助產士幫你做, (不過一有乜事都會搵醫生睇) 直到生都係個班助產士幫你. 聽人講仲會安排住新d個產房, 我都想入, 不過無得入

大宅

原帖由 Honey-Pig 於 09-3-8 22:58 發表
我個次照左半個鐘左右, 照之前, 梁醫生同我們傾左一陣, 細心了解我們個case....差不多照完時, 我老公問梁醫生, 我胎盤係咪低(因為上次去c+照時發現), 咁醫生就再幫我睇下, 發現係低. 不過佢話遲d可能會升番高, 幫我m ...

Thx!!
果時(第一胎),唔記得幾多周,照到bb個腦有個好似水long/瘤咁,梁e生話要觀察住,不過此類情況亦有好多自己會消退的,叫我唔洗担心,咁後來真係冇事....咁你個case係咪一路会由同一個e生follow up?

複式洋房

原帖由 joyjoyma 於 09-3-7 11:28 發表

乜唔係淨係照肚咩?點解咁尷尬?我仲諗住比我大仔一齊去睇bb結構tim.係咪仲有d其他檢查??

可能我每次都係睇c+, 無外人係間房, 所以個心情唔同卦...
就係同普通檢查一樣, 但會話比你聽D 內臟情況, 可能會照到男OR女咯...

別墅

原帖由 joyjoyma 於 09-3-9 10:25 發表

Thx!!
果時(第一胎),唔記得幾多周,照到bb個腦有個好似水long/瘤咁,梁e生話要觀察住,不過此類情況亦有好多自己會消退的,叫我唔洗担心,咁後來真係冇事....咁你個case係咪一路会由同一個e生follow up? ...

我個case好小事, 政府唔會搵同一個醫生follow, 我自己會去c+ 政府兩邊check, 希望個胎盤會升番上去啦

首頁

尾頁

跳至