自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我對上一次犯太歲, 好冒險咁買咗層樓 今次雞年犯, 1月爸爸走咗, 之後鬼um 眼咁狂簽job, 攪到忙到假都冇得放 最巔係8 月去完10日日本後, 做到上星期, 我排除萬難安排自己放4日假去玩, 8月到1 月中, 一星期做足7 日, 就算唔係返公司的日子, 都在家工作。 今年小人勁多, 成日比人攪小動作, 好彩平時存埋好多人情牌, 整我唔到, 仲比我升職加薪 。 我手頭上簽落嘅job, 1 月尾到期, 我決定從新repack 過我d contract, 終於係立春前,有新offer, 係驚喜嘅offer 。

我嘅太歲年過得好充實, 好似一野做咗3 年工作量。

所以, 犯太歲, 未必一定係壞事。

寶石宮

2023年兔年勳章

Pulmma 發表於 18-1-19 19:22
我對上一次犯太歲, 好冒險咁買咗層樓 今次雞年犯, 1月爸爸走咗, 之後鬼um 眼咁狂簽job, 攪到 ...

正面思考

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我對上一次犯太歲, 好冒險咁買咗層樓 今次雞年犯, 1月爸爸走咗, 之後鬼um 眼咁狂簽job, 攪到 ...

禁止訪問

珍珠宮

大宅

回覆樓主

我上年冇犯太歲都勁多小人同事非,今年真係不敢想像

水晶宮

Agree, 有一年都係不過我揾到一份好工

大宅

正面能量,我2017-2018 年勁多小人,點好呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

joelycat 發表於 18-2-21 08:54
正面能量,我2017-2018 年勁多小人,點好呢?

之前做人正面, 唔怕蝕底, 自己積落d 人情。 雞年, cheap 到上司要我每次去廁所要簽薄, 去完簽薄。 我唔跟, 叫hr 寫 warning letter 比我, 有個更高層見到原因, 封letter 唔批之餘, 佢仲比人燉東菇, 佢個位 過咗立春, 我坐咗, 人工仲高過佢之 整我唔到, 仲比我head 番佢轉頭

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Pulmma 發表於 18-2-21 18:55
之前做人正面, 唔怕蝕底, 自己積落d 人情。 雞年, cheap 到上司要我每次去廁所要簽薄, 去完簽薄。 我 ...

真係天有眼。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

Pulmma 發表於 18-2-21 18:55
之前做人正面, 唔怕蝕底, 自己積落d 人情。 雞年, cheap 到上司要我每次去廁所要簽薄, 去完簽薄。 我 ...

恭喜恭喜。

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

男爵府

回覆樓主:

勁,你一定係女強人,我生左仔後都冇晒火氣衝。好佩服你衝勁。

首頁

尾頁

跳至