自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

話說親家奶奶之前整走左阿女個工人。
佢現在又整走埋陪月姨姨。咁阿女忍唔到,帶埋bb 回家坐月,阿女嬲到同佢老公投訴..........

同奶奶住,真係小的功力都唔得。

唯有叫阿女忍下.....點知親家奶奶現在又日日過黎,聲稱睇bb ,但係又日日問燉品係乜。搞到連我呢邊個工人同新陪月姨姨都開始不滿。
親家係咁問,點解要加呢的藥材,唔加另一種。

咁,我地咪又照佢意思,下一餐加返佢講既藥材,佢又話加得小又話加得多,我工人/同新陪月姨姨 開始黑面,工人跟左我地家十幾年,當然唔會聽親家既話,但個心一定唔舒服。於是,每次親家黎,我就叫工人出去買野,我自己和新陪月姨姨面對佢。

EQ 大考驗。其實,佢次次上黎,唔會事前通知,好多次都因為要招呼佢,嘈醒埋BB

珍珠宮

shadowrainbow 發表於 18-1-19 21:55
佢現在又整走埋陪月姨姨。咁阿女忍唔到,帶埋bb 回家坐月,阿女嬲到同 ...

到底邊個係屋主?
請工人&陪月,有冇問過99先?

男爵府

brindlewin 發表於 18-1-19 22:00
到底邊個係屋主?
阿女同奶奶住,工人,奶奶自己請既,陪月係阿女請,諗住可以比奶奶多的時間休息。但奶奶就唔想用陪月,結果家務同帶bb 都係阿女一個人負責,現在阿女坐月如何做咁多野呢?

侯爵府

2018復活節勳章

shadowrainbow 發表於 18-1-19 21:55
佢現在又整走埋陪月姨姨。咁阿女忍唔到,帶埋bb 回家坐月,阿女嬲到同 ...

你個女好慘,坐完月係咪要返去99度住? 無BB時可能都仲相處到,但一旦有小朋友,啲關係真係好易轉差。 尤其同住更加更加會差。

除非佢c6識做,話下佢阿媽。 搬出來住。

公爵府

回覆樓主:

有這樣的99......你女兒遲早俾她逼去跳樓! 依我睇不如叫你女兒及女婿搬離99屋企啦?甘樣落去你女兒不逼死也會逼瘋!

男爵府

淘寶 發表於 18-1-19 22:09
你個女好慘,坐完月係咪要返去99度住? 無BB時可能都仲相處到,但一旦有小朋友,啲關係真係好易轉差。 尤其 ...
阿女呢排情緒唔太好,bb 尚算乖。
女婿一知道陪月姨姨唔做,立刻致電回家,了解因由後,好唔客氣咁同奶奶講,"點解妳咁鐘意針對的工人!"
當日我在場,有拉埋陪月姨姨,同佢傾,希望佢肯留,但佢話,"呢個處境,都係你地處理會好的。"
我地個個都喜歡佢。可惜無法子。

現在好倉促下,找到另一位到我家,本來呢位新陪月姨姨做得好開心。現在每次親家一來我家,陪月姨姨就唔點出聲,我都唔知到底親家奶奶想點。

日日過黎。我阿女同左老公投訴,仲話,唔會返去住。女婿成日同我講 "媽咪,對唔住...搞到你."

原來個女係大笑姑婆,現在每天都唔開心。我呢個母親,都唔知點幫佢...

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

返左娘家99仲過黎?!
仲聽佢點!?
你個囡都係為左避佢先走,
點解仲要招呼佢?
直頭落閘放狗啦!

男爵府

美之選468 發表於 18-1-19 22:14
有這樣的99......你女兒遲早俾她逼去跳樓! 依我睇不如叫你女兒及女婿搬離99屋企啦?甘樣落去你女兒不逼死也 ...
老實,我覺得親家奶奶是attention seeking, 但真係好難開口叫佢唔好上黎。次次黎,阿女無得睡,bb一抱上手,就喊。交返比陪月姨姨,bb 就情緒穩定。有時呢的錢,係唔可以慳,人地專業既。佢又日日問住燉乜野,我好驚連呢位陪月姨姨都走埋就..............

陪月姨姨提左我,太多既探訪,會影響bb 睡眠質素。親家仲帶埋佢的家姐,姐夫黎睇bb , 阿bb又喊過...

男爵府

babyhoi 發表於 18-1-19 22:22
返左娘家99仲過黎?!
仲聽佢點!?
你個囡都係為左避佢先走,
我祇能笑笑口,畢竟,親家奶奶,唔想個女難做人。
但佢日日咁搞法,點算呢?

男爵府

回覆樓主

我經歷過,有d咁既99真係唔知前世做錯乜,根本連個仔都控制唔到佢,仲要同住,等同慢性自殺,無抑鬱都變有抑鬱!如果你有地方真係叫呀女返去住,咁辛苦生個女出嚟唔係比人虐待,佢99就由佢個仔即係女婿自己處理!經濟許可就快快搬,唔得既不如叫埋女婿一齊住!有d人真係前世唔修架!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

聽完個心都實埋,我自己都有女,我奶奶都係麻煩果種,我好明白
處理呢d事真好考智慧,最緊要第日洗唔洗靠奶奶湊b或繼續同住,不如直接同你一起住唔好搬返去

侯爵府

2018復活節勳章

shadowrainbow 發表於 18-1-19 22:19
阿女呢排情緒唔太好,bb 尚算乖。
女婿一知道陪月姨姨唔做,立刻致電回家,了解因由後,好唔客氣咁同奶奶講 ...

咁真係好難搞喎,上來探唔係問題,但如果咁來搞事真係好煩。

我會強烈建議情況許可嘅真係搬出來住。 如果唔係真係人都癲

水晶宮

回覆樓主:

你係屋主,謝絕探訪

公爵府

shadowrainbow 發表於 18-1-19 22:28
我祇能笑笑口,畢竟,親家奶奶,唔想個女難做人。
但佢日日咁搞法,點算呢?
...

你應該說俾女婿聽呀?

男爵府

章魚妹妹 發表於 18-1-19 22:28
我經歷過,有d咁既99真係唔知前世做錯乜,根本連個仔都控制唔到佢,仲要同住,等同慢性自殺,無抑鬱都變有 ...
親家奶奶連佢自己女既工人,又係一樣整走。親家老爺就一向唔出聲既。女婿現在日日兩邊走。
阿女話唔想再返去,亦唔想過新屋住,因為如果去新屋,祇剩下阿女,陪月姨姨同BB ,好可能又會逼走埋呢個陪月姨姨。
現在有我,咁起碼佢會客氣的。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

brindlewin 發表於 18-1-19 22:00
到底邊個係屋主?

99以前做乜?有乜學歷?係咪好多錢?

你話煲啲嘢問過中醫,叫佢放心。陪月湊B多過你同我。更加放心。

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

搵幾次狠心d, 佢冇通知就上黎扮屋企冇人唔好開門

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

同女婿講, 請親家奶奶每日指定時間上嚟(最多1個鐘), 其他時間bb同媽咪都要休息

男爵府

淘寶 發表於 18-1-19 22:30
咁真係好難搞喎,上來探唔係問題,但如果咁來搞事真係好煩。

我會強烈建議情況許可嘅真係搬出來住。 如果 ...
女婿都知佢媽咪係咁,叫左佢都唔聽。
其實我自己都有些受不了。但為左個女,咪招呼佢。

公爵府

回覆樓主:

你的親家很自私又無賴(應該是無乜受過正規教育也不懂尊重別人)

首頁
12345...12

尾頁

跳至