嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 一般食糊仔係食到幾時架

如題

水晶宮

Re: bb 一般食糊仔係食到幾時架

曉晴

bb開始食粥就唔駛再比佢食糊仔

侯爵府

2019勳章

我係比咗bb食咗三個月度,到佢9個月大時就煲粥仔,但係間中出街or返99度都會帶定比bb,有時真係好方便,只要加水�奶就食得ma :mrgreen:

大宅

loloma,
你bb 只食 3個月糊仔咋

loloma, HIN_bb,
我bb 而家仲食緊糊仔呀

子爵府

好媽媽勳章

我個囝依家14個月仲食緊糊仔, 仲要食得不知幾快.

侯爵府

2019勳章

曉晴

因為我見佢好似唔多鐘意食,咁咪煲啲"希"粥比佢law,當然每日都要加啲唔同既材料,如紅羅白,南瓜,蛋,芝士,碎牛肉,魚咁,之但係又係食咗大約三個月左右,佢又唔like,咁大約一歲多啲就跟我地一起食飯lu :mrgreen:

大宅

我個仔15個月啦,都有食糊仔架∼
>>>>>????

民房

你好,請問你bb食什麼糊仔牌子,需要加東西在糊仔裡嗎,我阿b現在11個月有時食糊仔都扭計,不知是否厭了食糊仔呢

複式洋房

我bb一歲, 一餐爛飯一餐糊, 糊仔食長d時間都唔怕, 因營養好.

大宅

我個仔14個月, 佢如果那天食少左粥, 我咪比糊仔佢食, (萬朝(番茄煮魚), 佢好鐘意食,

子爵府

通常9個月到,嗰多D牙仔嘛! :mrgreen:
[size=small]My little baby Vivian !

侯爵府

我囡囡19個月啦, 都食糊仔.....

不過當然佢仲會食其他野啦~~ 粥仔都會食..... 我地食飯佢又會埋黎"chi"d咁.....

但係佢呢排咳, 我就冇比佢食law~~

民房

我囝囝十五個月大, 之前都係食糊仔, 因我唔係好like d即食野, 所以d糊仔係自己煮ga, 每天都有用唔同o既材料一齊煮(主要係用有機蔬菜及瓜)。
從這個月開始就改做午餐粥仔, 晚餐糊仔,因想佢學多d咀嚼及飽肚d, 及讓他的腸胃遁序漸進地適應固體食物。

男爵府

曉晴
I think the nutriation of cereal is better than congee, because if you cook the congee, you should add different kind of foods which have different vitamins, irons... but the cereal already has such materials inside. But i only give Moses the barley or oatmeal cereal ( organic , brand name is healthy times), bought in city super, because it does not have suger, not like the products by HK formular co., i only add water + veggi, fish or chicken, inside. or sometimes i add fruit inside, Moses loves it much.

首頁

尾頁

跳至