夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 cincin_ko 於 09-3-6 10:13 發表
唔知係咪淡左,

近來好唔開心, 不知道是不是近來經濟環境影響, 老公心情都不是太好, 亦都冇乜attention 放在我到, 有時候我要求的事真的好簡單, 只要你間中抱下我, 親我一下, 我已經好滿足.. 可惜最近都沒有.

...

cincin_ko,

男人向來就係咁被動, 所以你唔駛咁介意, 而且結婚到一定時間, 一定無拍拖果時同結婚初期咁甜蜜, 但唔等於你老公唔關心你呢, 我同我老公結婚就快4年, 當結婚1,2年後都有你依家呢種感覺, 覺得老公好似無拍拖果時咁細心, 同覺得大家關係平淡左, 但細心諗下, 呢個係必經階段, 有時我都會覺得平淡是福, 結婚初期, 我唔鍾意老公成串我, 果時我會好唔開心, 會發脾氣, 但到今時今日, 我反過黎會串番我老公, 有時你串下我, 我又串下佢都係生活上一種情趣, 一種溝通

水晶宮

委屈d,你 honey 鐘意打機咪陪佢一齊打一齊研究,係好悶,但試一試, work 唔 work??

大宅

係呀, 要加油呀! 唔好咁容易心灰或者放棄, 因為如果你唔努力, 段婚姻會越變越差, 比心機, 你老公都係人, 人心肉造, 你付出的努力佢會感受到的, 比啲耐性

水晶宮

cincin_ko

看完你以上的述說,我有以下分析:
他對你冷淡了,你因而很缺乏安全感,所以你很想從他那裏得到一個kiss一個擁抱去安定自己的心,因為你認為這些親蜜的舉動等同你被重視、被需要。可是你卻得不到你想要的,於是你哭你不快樂,但他不明白你為何憂傷,亦覺得你的哭訴等同在投訴他做錯了,可是他又不明白自己錯在那裏,所以表現煩躁,加上他近來不開心,於是更加不耐煩!成為惡性循環,一直滾下去,把你倆的距離越拉越遠。

我未清楚了解你倆的種種,所以只能概括道出幾點,讓你參考:
1)
安全感可以來自自己,你能肯定自己的存在和價值,認識自己及愛自己,就不須從別人身上去獲取那份安全感。
2)
你先生對你的冷淡,並不一定表示對你的感覺感情變了,可能是他不開心的表現:withdraw、想有空間不想受騷擾。你有了解過他不開心的真正原因嗎?
3)
男女面對和處理煩惱困擾的方法有大分別的:女人喜歡說出來,男人喜歡藏起自己。所以你希望大家真係用個心去明白對方,佢真係會用個心去明白我點解唔開心的想法,是很正面,但似乎可能不太實際。我建議你先看看這本書 < 男女大不同 > (各大書店有售、public library有得借),從網上找到一個有關的書評,見下:
http://helenlhs.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=459497
4)
婚姻是需要經營的,如同想彈好綱琴就必須持續練習一樣。夫妻二人均須明白這一點。坊間有很多有關兩性關係的書籍、講座和工作坊,你想辦法邀請你先生一起去補習吧!
5)
我直覺認為,重點是先了解他不開心的真正原因,我覺得他對你的冷淡跟他不開心的原因有著直接或間接的關係。Just my guessing
祝福你

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主,我個case同你一模一樣,一齊四年半,除我比你多兩個小朋友,留家帶孩子之外,真係同你一模一樣,真係好唔開心,維持一段時間,好辛苦,如果唔係有小朋友,以我未生小朋友前性格,真係好耐能會走去,但而家,只有無奈

民房

近排,見到老公好煩惱,我咪主動買左佢鐘意食既零食比佢食 lor,
結果佢望左一眼,好冷淡咁講左句多謝,就繼續上網....... 無再理過我。
好傷心...

複式洋房

Sisters,

Cheer up~

I think the guys are really no mood now

I was talking to my bf and he say the current job / economic situation make him very stressful !

Maybe your hubby or bf is facing the same situation now, just they do not like to talk about it, like we gals.

Verli,

You hubby maybe very down, i'm sure he will be better and thank you deep down inside his heart!

複式洋房

我都覺得我同我老公嘅感情變咗,同佢已有15年,近哩幾年好似淡咗好多同以前真係冇得比,由其兩年前生咗之後,有時有嘢問佢,佢嘅答案就比我覺得我係多餘冇嘢揾嘢嚟問,
心諗我都係唔知先問你, 所以我依加都唔想知咁多,佢對我
同個女好就算喇,免得過都唔想影響緊有嘅感情

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我同我老公已有20年,有兩個小朋友,自有兩個小朋友後感覺似越來越淡咁,大家都把心機放晒在小朋友身上,冇溝通 冇嘢傾,有嘢問佢 唔問好過問,通常鬧交收場
往後的日子甚過

男爵府

好媽媽勳章

嘩...我睇睇吓重以為自己出咗呢個post唔記得添。

原來同是天涯淪落人。

別墅

哎!其實沒段婚姻走到那個階段一定會有的。
樓主的經歷我都已經感受過了。。。。
好多時候,女人的心情會忽然的壞起來,又會突然的好起來!
我一家同老公都好似主要圍繞工作,細路,其他的話題都。。。。
更不要說什麽kiss,擁抱,ml....
是你就是你,不是你勉強都無用~

大宅

天涯淪落人.....

大宅

cincin_ko,

I did the exact same thing as you...express my sadness to him...but, his respond makes my heart break....

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

同老公冇交流,每日只是例行講吓仔仔啲嘢,個心好唔開心

男爵府

回覆 # 的文章

cincin

我老公初初都係咁, 成日掛住打機, 摸部機多過摸我, 後尾我嬲到走左出街打比個fan喊, 個fan就打比老公傾計, 比我老公知女仔係要點..., 之後就好得多了. 有d野可能要靠第3者講出口先入到耳.

另外可能你無小朋友, 全副心機就放晒老公度, 所以老公對你既一舉一動你都會好著緊. 呢d情況, 一係就投其所好一齊玩, 一係就比佢自己發揮, 不過你可以為佢好要求佢唔好打咁耐.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至