懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我由12周開始乳蕓痕癢, 乾同甩皮, 我以為乾燥所以搽多D乳霜....到最近兩星期乾嗰部份開始變厚皮, 顏色深了好多, 表面繼續甩皮, 究竟係點解? 我想睇醫生但睇皮膚科定婦科? 我其他皮膚無敏感, 只有乳蕓部份…我覺得好尷尬…有無媽咪可以幫到我?

大宅

我個時都有痕癢, 乾同甩皮, 我都有搽cream, so 都ok...
其實你去做產檢時, 順便同e生講, 佢會解釋俾你知, 唔尷尬...

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都有不停甩皮阿 我仲以為係老泥

禁止發言

男爵府

樓主,可能係濕疹,搽少少藥就okay。
如怕尷尬,可以搵個女醫生睇。

大宅

多數都係因為沖涼d水溫太高,試下唔好用咁熱ga水.
以前睇婦科時都有問過e生,佢話多數都係因為d水太熱,令皮膚好乾,所以有時會好養,我多數會用凡士林薄薄地查一次.

伯爵府

2024年龍年勳章

我起初都係咁呀, 又乾又甩皮又痕

去產檢時問過醫生, 醫生剩係叫我試下搽凡士林, 都唔錯....冇甩咁多.....
我~好~幸~福~呀~

大宅

我宜家搽緊Olive oil 唔知得唔得….我覺得D硬皮最恐怖, 唔知會唔會變返軟.

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我仲有2wks就生喇!都無你地所講嘅問題,不過真係黑咗同大咗好多,搞到有時自己見到都覺得有d似對熊貓﹒﹒﹒

大宅

唔需要擔心的係正常的現象, 我上次睇書話因為懷孕後我哋的身體會自動ready 去fit for bb的, 而初生的bb的視覺未完全發育完成, 所以我哋媽媽的乳蕓會變大同變黑, 令到bb容易'獵食', 亦都因為這個原因對於我哋有d媽咪的乳蕓不是太大的, 身體的反應令到原本不是屬於乳蕓的地方都有乳腺發展/脹大, 所以便會有甩皮的效果來擴充乳蕓.

大宅

原帖由 lindabb 於 09-3-6 10:45 發表
我就係禁搽 cream,係會乾嫁
但我 feel 越來越黑,乳雲又越來越大
我見到都唔開心,不過生完遲d 好返嫁
我連格痕底都黑埋呀!

我都覺得格甩底黑左.....但係乳雲就冇甩皮,只係大左同黑左~~ 聽講話生完會正常番既.....

複式洋房

我之前都有痕架,不過我睇過d書如果想將來餵母乳就可以預先每日搽olive oli,因為可以令乳頭變柔軟,方便第時亞b吸吮,開始搽之後,我又覺得冇咁痕同埋真係軟d,但要留意,不要按摩乳房,因為會宮縮。

首頁

尾頁

跳至