懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

全身麻醉定半身麻醉好?

因為BB到現時都未轉頭, 我將會剖腹生產了, 想請問各位媽咪, 全身定半身麻醉好d? 聽講半身麻醉的費用比較貴, 是否屬實?
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid132/pc9da7b29ebf71191269531bc3e3d03c4/f79d07a6.jpg[/img]

大宅

Re: 全身麻醉定半身麻醉好?

ToTo_Mum,

我BB都係唔調頭呀...我BOOK左時間開刀喇...我個醫生話全身或半身麻醉價錢一樣...冇分別....半身麻醉好過全身麻醉呀....又可以睇到BB出世...好開心嫁

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

最重要係半身無咁危險, 而全身就危險得多. 另外半身可感受到bb出世的喜悅, 與自然生不同之處是不會即時痛.

****放心選半身麻醉吧****

男爵府

我第一胎係全身麻醉, 因為要緊急開刀, 今次第二胎希望可以半身麻醉, 好想睇到BB出世既重要時刻呀!

男爵府

放心揀半身麻醉啦, 你絶對唔會後悔!!

用半身麻醉老公可以陪產, 大家一齊見證bb的出世, 呢d係用全身麻醉冇可能感受到的.

複式洋房

依? 原來半身麻醉老公可以陪產嗎?

好! 多謝大家的意見, 我會選擇半身麻醉了, 謝謝.

另外, 請問大家會否擇時辰剖腹呢?
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid132/pc9da7b29ebf71191269531bc3e3d03c4/f79d07a6.jpg[/img]

洋房

我都係半身麻醉,最興奮就係第一時間聽到bb的叫聲和可以當場拍照,bb給老公抱住,真是畢生難忘! (我在仁安生,老公可陪產).

複式洋房

Santoro,

請問你用咗幾多錢呀?

大宅

Hi, Santoro:

请问您打针时痛不痛? 落刀时有无感觉, 仲有场面是否血淋淋,好恐饰? 我惊我会紧张到心跳加速,跟住晕左! 会否呢?
还有, 麻醉过后是否慢慢地有番感觉, 会不会很痛, 我会在晚上八点做手术, 如果半夜才痛就惨了,想找个亲人帮下都几难, 实在太多问题了, 麻烦您代为解答, 谢谢!

心急人
Crystal
:-P

大宅

各位用過半身麻醉的媽媽, 請問你們由推入產房, 直至bb出世, 歷時幾多個鐘? 另外, 我曾經睇書話半身麻醉係將d麻醉藥打入脊骨的, o甘你地宜家會唔會好容易腰骨痛呢?

我上一胎是全身麻醉的, 因為e生話由我推入產房到bb出世呢段等待的時間,媽媽唔係太好受, 因為又聽到e生同麻醉師and姑娘的對話, 又聽到d手術刀等工具的聲, 怕我會驚.

但係我呢胎真係好想第一時間睇到bb, 而且e生話佢收費一樣, 只係麻醉師會多收$1000, 所以我宜家都心大心細?!

可否給我多些意見?

謝謝!

洋房

Hello,

我在仁安生bb,半身麻醉,由打針麻醉至推出手術室大約30分鐘左右,推到手術室時,麻醉師會幫你"吉"盬水,然後叫你側身打麻醉藥於脊骨處,不夠1分鐘,醫生會問你有沒有感覺,立刻便開刀取bb,然後姑娘會將bb抱於你面前,你會十分開心和感動!一切的辛苦都會忘記,只希望快些見bb.聯針約20分鐘,完全沒有感覺,只feel到醫生很大力.好似脫牙一樣!!回到病房,麻醉藥過後,有小小痛,不過吃過止痛藥便沒事,咳時便覺痛,平時ok,一個多星期便慢慢好,不用怕!!

洋房

還有,收費方面,醫生費9千多元,麻醉師費3千多元,住院費1萬5千多元,還有兒科和其他費用,共3萬多元出院...

別墅

請問邊位醫生幫你開刀?

大宅

各位媽咪,

我都係半身麻醉.醫生會叫你將身体盡量卷曲好似蝦米咁,跟住就係你脊骨下半打麻醉針,都有D痛架!不過你千祈唔好郁,打歪左就麻煩.成個手術過整都好快,你係唔會睇到血淋淋o既場面,因为有塊布係你前面遮住,你仲可以同老公傾計,問佢手術既情況(如果佢唔驚),感覺好好.不過可能有一個後遺症,就係頭痛,有百分之一既人會有(我就係個百分之一) !頭痛令你不能坐起身莫講話行;真係痛到不得了!如果食左止痛葯幾日都唔能止痛,唯有再打D液体入脊骨填補番個"lung"不過如果要我再選擇,我仍然會選擇半身麻醉.

Liu

首頁

尾頁

跳至