懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

知道有之前已經BOOK 晒機票同酒店, 又唔想唔去...

男爵府

牛年勳章

你而家幾多wks呀???

我咪又係, 今日5wks幾, 19號飛星加坡呀, 又係唔想唔去, 因為有咗小朋友之後都唔知幾時可以去旅行喇...

大宅

剛有5星期.........都有去日本....都係一早已買package呢!!
其實只要小心一些.都沒有問題的....
不要行太多....休息一會再行......預備休閒一些的節目
relax一些.....重有飲食要小心.....我全程買水飲..
重有重有....同airline講他們會為你安排較前較佳位置的~~
^_^

男爵府

牛年勳章

Thanks...

同airline講??? 即係check-in嗰陣同服務員講, 等佢編位 ???
原帖由 木子太太 於 09-3-6 11:46 發表
剛有5星期.........都有去日本....都係一早已買package呢!!
其實只要小心一些.都沒有問題的....
不要行太多....休息一會再行......預備休閒一些的節目
relax一些.....重有飲食要小心.....我全程買水飲..
重有重有... ...

大宅

去邊度呀?如果去先進國家,事事小心,唔好玩得太顛、太累、坐車要小心點,要有足夠休息,真係當去休息、relax,頭三個月好容易累的,我個時成日要午睡。
如果去台灣、泰國呢類國家,建議唔好週街食野,係酒店/乾淨的餐館食飯較好。
早D去check-in,同航空公司講你有佐三個月,睇下佢地可唔可以安排D好坐D、舒服D的位。
如果覺得搏唔過,睇下可唔可以延期甚至取消你個package,不過要比手續費,同埋真係兩、三年內都唔會有得去旅行囉。

男爵府

牛年勳章

我去星加坡+民丹島呀...
我諗呢個trip我會齋喺酒店同海灘relax囉...
如果個package要延遲就會好麻雀, 因為我哋係幾個朋友一group咁買, 所以要一齊上機嘅...
而我又無講比呢幾個朋友知我有咗, 不過佢哋應該會估到, 因為我知道有咗問過佢哋我可唔可以唔去, 不過佢哋話package嗰度會比較難攪...
原帖由 CatEgg 於 09-3-6 12:06 發表
去邊度呀?如果去先進國家,事事小心,唔好玩得太顛、太累、坐車要小心點,要有足夠休息,真係當去休息、relax,頭三個月好容易累的,我個時成日要午睡。
如果去台灣、泰國呢類國家,建議唔好週街食野,係酒店/乾淨的餐館食飯較好。
...

男爵府

我有左5wk果時都有去旅行,仲要攀山涉水tim...當時都唔知有左...番到黎先知...
touch wood~~而家bb都健康..

男爵府

我有左10wk果時都有去旅行,係歐洲10天自由行,去在6個國家 仲上雪山tim, 而且個10日 日日都成日行,成日跳嚟跳去影相 有時囉好重既行李都無咩事,而家bb3個月啦都好健康。

其實好睇你自己個人體質。

男爵府

牛年勳章

多謝咁多位嘅意見...
咁我都無咁驚...
不過都會盡量小心啲架喇...
Thanks...

大宅

原帖由 lai_tat 於 09-3-6 12:25 發表
我去星加坡+民丹島呀...
我諗呢個trip我會齋喺酒店同海灘relax囉...
如果個package要延遲就會好麻雀, 因為我哋係幾個朋友一group咁買, 所以要一齊上機嘅...
而我又無講比呢幾個朋友知我有咗, 不過佢哋應該會估到, 因 ...

新加坡飲食都ok乾淨,唔好食未煮過的食物、刨冰個D,係新加坡飲食要忍口都幾辛苦。
民丹島就要小心D,千萬唔好係佢地個市集食野,唔多乾淨的,係resort食飯喇,安全D。我個時係民丹住佐四日,餐餐resort食又貴又唔方便,所以有兩餐lunch係自己煮麵(個時住suite,有廚房)。
一定要食樽裝水,唔怕重就係新加坡帶過去,我記得民丹的水係印尼牌子。
由新加坡去民丹要坐一個鐘船,好"浪"。
其他,基本上都安全,自己小心喇,個個人體質唔同嘛。
民丹的resort好正,enjoy your trip!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

其實有左3個月前同7個月後醫生都唔建議搭飛機...airline有權唔比你上機的....
本來早前我都去thai, 咩都比晒錢, 不過最後決定唔去喇.....有d野錢係買唔到的
anyway, 你地要小心呀

大宅

多謝大家的回覆和關心呀!
我今次係去台灣, 都係第一次去咋, 竟然會係有餡咁去, 真係估佢唔到. 只係4wk倒, 剛check到的.
這是我第二胎了, 因有小朋友(27個月)同行, 所以之前安排的行程都唔會太pack, 而家就更加唔可以粗勞了.
凍野就更加唔洗諗, 我個膳食總監一定會好好看著我的!!!!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我8weeks同18weeks都坐過飛機~都無問題
我搭CX,佢無特別安排個位比我wor...
不過就可以要求佢特別照顧你e.g.幫你攞行李(因為我自己一個)
另外要着壓力襪上飛機同埋有醫生信證明你可以飛呀!

首頁

尾頁

跳至