親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想下個月帶2歲囝囝去泰國自由行, 佢第1次坐飛機, 唔知會否覺得唔舒服而扭計, 可以點處理呢?

請指教

男爵府

你可以帶定少少玩具上機比佢玩引下佢, 另起飛同降落時就比佢飲水, 舒緩耳仔不適.

原帖由 kachun0123 於 09-3-6 13:23 發表
想下個月帶2歲囝囝去泰國自由行, 佢第1次坐飛機, 唔知會否覺得唔舒服而扭計, 可以點處理呢?

請指教

別墅

原帖由 kachun0123 於 09-3-6 13:23 發表

請指教

準備4枝珍寳珠. 起飛一枝, 降落一枝 (回程一樣). 因為起飛同降落時小朋友耳仔會唔舒服. 所以要佢不斷吞口水去平行耳仔o既壓力. 但係小朋友又點會聽你話不停吞口水(或飲水)呢? 所以比佢食糖就最好. 而點解要珍寳珠 ? 因為珍寳珠可以食好耐 (以前廣告話可以食半小時)

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

請指教

我都好同意樓上兩位網友所講,小朋友 最怕都係耳仔痛 (尤其是降落o個段時間);可以的話,帶定一 D 平時佢最鍾意玩o既 "小玩具" 俾佢,盡量分散佢o既注意力 !! 佢肯食 "真保豬" 的話,亦不失為一個好方法 !!

男爵府

我下星期都同亞囡去旅行, 諗住起飛同降落都開支奶俾佢~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

唔該晒各位呀.

我唔諗住比佢飲奶, 因只坐2個半鐘飛機, 而且佢會食飽飛機餐, 佢實唔飲支奶.

我都怕食珍寶珠會否太甜, 佢未食過大人糖架.

仲有冇其他方法呢? 等我預備多幾樣, 到時呢招唔得, 可以用第2招.

Thanks.

子爵府

請指教

我女1月大約2歲2個月搭飛機去東京,之前我好擔心因為佢O係HK坐BUS都唔定,點知OK冇問題,佢只係玩個搖控同睇TV,有時企下起身,起飛開左支奶佢飲,點知架機遲左起佢都飲哂支奶,落機瞓左更加冇理佢,回程都冇特登俾野佢飲同食,TOUCHWOOD冇耳仔痛...

別墅

好媽媽勳章

請指教

希望以下經驗幫到您
我小朋友14個月大,已經帶佢去旅行, 我上機後先開奶, 差不多臨起飛先比佢食, 佢飲完支奶後瞓著咗, 所以去程無問題(可能早機關係, 所以眼瞓
另外, 您可以錄定一d 小朋友喜歡的歌或者戲於攝錄機到, 到時可以播比佢睇, 和帶佢喜歡的玩具

男爵府

唔該晒呀.

錄定一d 小朋友喜歡的歌或者戲於攝錄機到, 到時可以播比佢睇,
===>呢個係好辦法, 亞仔最鐘意睇movie, 可以果朝係屋企出發時拍, 佢一定未睇過嘛, hehe......不過有個問題, 飛機起飛及降落時乜唔係要熄相機咩? 我試過幾次起飛前都比空姐叫熄相機.

首頁

尾頁

跳至