自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

陪月勳章

chinatea 發表於 18-1-24 13:17
回覆 siumak 的帖子

佢亞媽有次同我地飲茶(成日見架)佢話叫左個女一早攪婚宴,因為D舅父,亞姨多,D長輩又多, ...

只怪唔做好措施。。。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

一定唔會囉影你定影你個嬰兒好呀

公爵府

回覆樓主:

好失禮人,2揀1啦,免日後遭人垢病嘲諷
恭賀新禧,迎春接福!

大宅

回覆樓主

我朋友係結婚嗰日同自己屋企人食飯(幾圍貴價啲),派餅咭俾朋友。阿b百日宴先請好友親戚

男爵府

回覆樓主

我覺得冇問題,仲幾溫馨,我有2 個朋友都係咁,佢地冇提百日宴,只講婚宴,但就帶埋BB 一齊進場

至於做幾多人情,我會睇番張帖出乜,婚宴就比婚宴價,百日宴比番百日宴價

大宅

boeysamuel 發表於 18-1-22 23:07
可唔可以分享下
場地流程係點
張貼個名點印

冇問題呀,雙喜臨門,D朋友一次過祝福新人同BB,唔洗走两次。

珍珠宮

chinatea 發表於 18-1-23 02:14
回覆 boeysamuel 的帖子

我有個世姪女,就係攪百日宴,順便通知人話6點註冊,咁我都搵個朋友問下,因為張帖係 ...

佢擺百日宴酒樓/酒店每席個價錢都平過婚宴好多啦。百日宴張帖又唔洗比餅卡。
成本就想百日宴,收禮就想收婚嫁人情,太著數了。

大宅

回覆樓主

我認我傳統,覺得肉酸

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 yurijm 的帖子

果晚一開席仲有人出來講,冇魚翅宴,食唔哂仲可以交比某機構送比人食,其實都已經分餐,連D飯同麵都比人打包哂定食哂.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 mrschocolate 的帖子

所以做800加BB金介子套裝,打左隻介子比世姪女low.
<br><br>

伯爵府

回覆樓主

係咪全世界都知你結左婚先?
如果係,就唔好補擺酒啦,直接擺百日宴啦,免得招人話柄,話你cheap攞R兩份人情

你錢又出左,心機又放左,但最後比人笑比人唱,好無謂吃力不討好呀

雖然有jm話2合1都幾溫馨,但香港人既性格都係諗左衰果面先既,所以,算吧啦

大宅

janicewong888 發表於 18-1-24 15:23
我認我傳統,覺得肉酸
我都係咁話!我承認我傳統,我真係接受唔到結婚+百日宴一齊搞,好失禮!如果日後我D仔女有咁嘅情況出現,我會叫佢地乜都唔好搞,我自己過唔到同親戚朋友開口呢關!有JM話咁樣安排好溫馨,對不起我完全感受唔到!就算呢個時代未婚生仔係好平常,但我覺得都唔駛擺晒出嚟叫大家慶祝!(純粹個人意見,如有得罪,請見諒)。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

boeysamuel 發表於 18-1-22 23:20
因為發現呀b已經4個月 所以黎緊簽左紙先 考慮緊會唔會同百日一次過做 始終第一胎好多野唔識 買結婚d野已經 ...

我想只辦百日宴較好...閒話都少點

大宅

iPhone5 發表於 18-1-24 16:44
我都係咁話!我承認我傳統,我真係接受唔到結婚+百日宴一齊搞,好失禮!如果日後我D仔女有咁嘅情況出現,我 ...

冇錯呀,有啲嘢寧俾人知,莫畀人見,過到我自己個關,相信都過唔到女家父母過關,冇面子....

大宅

janicewong888 發表於 18-1-24 16:54
冇錯呀,有啲嘢寧俾人知,莫畀人見,過到我自己個關,相信都過唔到女家父母過關,冇面子....
...

淨擺百日宴算啦,可以話之前註冊左,冇咁肉酸

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我比較傳統,唔太接受冇 planning 嘅嘢
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

百日宴自己兩家人食就算,
唔好兩件事溝埋.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

boeysamuel 發表於 18-1-22 23:07
可唔可以分享下
場地流程係點
張貼個名點印
出席過朋友的婚宴塈百日宴
仲宴開50席大宴親朋

基本上同普通婚宴差不多
好似多左紅雞蛋
我地照做婚宴禮 (因為之前探BB時已送禮物)

PS 佢生B前已註冊

首頁

尾頁

跳至