自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔11歲,今晚瞓瞓吓無啦啦抽筋,眼擘大,但無焦點,隻手不停好似打嘢咁嘅動作,全身疆硬,口不停流口水。叫佢無反應,抽咗大約4分鐘左右清醒。叫咗救護車入急症,要留院檢查。而家好擔心唔知咩事,有jm有同樣經歷嗎?
本身無發燒,無跌過,之前從未試過抽筋。

公爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

唔清楚,祝早日康復!

子爵府

2019勳章

回覆樓主

祝小朋友快d好返

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主

祝福小朋友快點好返

複式洋房

會唔會係癲癇症?我表弟大約十幾歲時又係突然患上癲癇症,瞓瞓吓覺得自己就來發作就捉實床邊的圍欄⋯但大個咗而家又冇咩事。睇吓醫生點講先,希望小朋友冇咩事,快啲好返出院

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我有個朋友既女同樓主個仔有一樣徵狀,醫生檢查過無事。

懷疑係做過 / 掂過 或見過強光。

象牙宮

豬包仔 發表於 18-1-23 00:09
仔11歲,今晚瞓瞓吓無啦啦抽筋,眼擘大,但無焦點,隻手不停好似打嘢咁嘅動作,全身疆硬,口不停流口水。叫 ...

祝小朋友早日康復

別墅

回覆樓主:

多謝大家的祝福。而家靜咗落嚟諗返起九月時都有發生過,當時係深圳一間酒店,佢瞓緊教我未瞓聽到佢嗌,但嗰次好快嗌醒咗佢,大約一分鐘都無,佢醒咗就衝入厠所話要吐口水,當時我以為佢胃酸倒流,所以無理。
而家諗諗吓會唔會其實佢間中都會咁,但因為我地唔同房,所以無即時發現呢?而家爸爸陪佢係醫院,因為唔可以兩個人陪,所以我返屋企先,明早再去醫院接更。好擔心有癲癇症。。。

大宅

回覆樓主:

希望你小朋友無大礙
等你好消息!'

水晶宮

豬包仔 發表於 18-1-23 01:16
多謝大家的祝福。而家靜咗落嚟諗返起九月時都有發生過,當時係深圳一間酒店,佢瞓緊教我未瞓聽到佢嗌,但嗰 ...

醫生應該會幫小朋友做MRI 同EEG,可能要食藥,冇事嘅,唔洗太擔心

大宅

回覆樓主

子爵府

回覆樓主:

佢係咪好活躍呀?同好夜瞓嗎?多d俾佢休息,唔好打咁多機!睇電視玩電腦/玩電話都唔好長時間唔停可減少~小朋友做腦電圖後有問題就食抗癲癇藥(要醫生調份量)見藥濟師~放鬆心情啦

大宅

回覆樓主:

我仔6個月大開始第一次抽,之後隔幾個月開始抽密左,到20個月開始食藥,而家3歲開始穩定少少,醫生話一食就要食2年藥,之後再睇情況

別墅

四眼雞丁 發表於 18-1-23 02:09
佢係咪好活躍呀?同好夜瞓嗎?多d俾佢休息,唔好打咁多機!睇電視玩電腦/玩電話都唔好長時間唔停可減少~小朋友 ...

雞丁,多謝你留言,祝福你健康

佢平時唔活躍,好少周圍跑跑跳跳,有做運動,參加球類活動,但運動唔叻。9點上床瞓,6:30起身。返學日子(星期一至五)、考試前一個月都不會比佢玩手機同睇電腦(做功課除外)。

昨天救護員都有問睡前有無玩手機,但佢對上的星期六、日都無玩,應該唔關事。醫院照咗x-ray同抽血,暫時正常,而家再等做其他檢查。

公爵府

回覆樓主:

現在情況點呀?醫生有咩睇法?希望無野

別墅

cakii 發表於 18-1-23 10:34
現在情況點呀?醫生有咩睇法?希望無野

多謝關心,做咗CT scan,驗血同x-ray,全部正常,現安排排期做腦圖,但個期無咁快可照,今晚都未出得院,要留院觀察24小時。醫生話如果全部正常搵唔到原因都唔知係咩事喎。叫我地下次可以拍片錄低,但昨晚發生得太突然,我同老公都騰哂雞,第一時間只想叫醒佢同call救護車

公爵府

豬包仔 發表於 18-1-23 12:01
多謝關心,做咗CT scan,驗血同x-ray,全部正常,現安排排期做腦圖,但個期無咁快可照,今晚都未出得院,要 ...

咁宜家無事就好啦

大宅

2019勳章

豬包仔 發表於 18-1-23 00:09
仔11歲,今晚瞓瞓吓無啦啦抽筋,眼擘大,但無焦點,隻手不停好似打嘢咁嘅動作,全身疆硬,口不停流口水。叫 ...

我仔尋晚訓訓下抽筋,8歲以來第一次…

冇發燒冇感冒症狀…而家入左院…

請問你仔之後點?仲有冇抽?腦電圖結果?

我好擔心…唔知咩事

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

看似比較似腦癇症(癲癇症), 如果是的話, 可以拍片上或者寫低記錄佢的情況, 抽了幾耐,幾耐一次。方便醫生觀察病情
腦癇症-不一定是抽搐的, 會分大發作及小發作. 大發作患者可能會尖叫一聲,全身僵硬,昏倒, 有些可能會失禁......等等(大約時間1-3分鐘)
有些可能是小發作,無意識行走,奔跑,不理別人.....等(大約時間1-3分鐘)
p.s 最近多了不少大一的學生或者是青年人, 因打機引發(家中成員有癲癇症),可能是鄉下的表姊等, 可以問下父母兩邊的家族成員有無人有癲癇症.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊