論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

佢如果完唔到約,無甘容易搵工,而且搵到都要比多D agent費呢(好似係6個月人工)。佢甘衰,你斷佢約好公平啊。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唔係架, 我用通知期代替佢餘下既日子, 我問左勞工處了, 再加上我會立即通知 immi 由 25/3 已經再與我無任何合約問題~~ 佢死佢事, 我買機票比佢係 1/4/09, 勞工處話無法例講明我地要比咩機票佢, 1/4/09 佢除非病, 有意外上唔到機, 我先又要再比錢佢~

只係我地合約關係完左佢地自動轉 14 日免入境 travel 簽証咋~

原帖由 demio 於 09-3-6 17:06 發表
期實比一個月通知工人, 但又會提早放佢走, 咁工人都好著數; 例如你今日比一個月通知, 照計應該4月5日last day, 但你比佢早走係因為你唔需要佢返工, 咁即係話工人人工照拿, 但實際工作期至4月5日, 之後佢再可以留多14 ...

大宅

婦人之仁!!! 你有媽媽係到唔駛驚佢咁多呀~~

男爵府

樓主,
真係好同情你,我就冇咁嘅忍耐力,比著我佢已經消失左n年,e+仲話要最低工資保障,咁邊個保障我地呀

男爵府

樓主, 咁您更加要響 3月11日前 dou 走佢, 佢做唔足23個月唔算完約, 就算比佢搵到新水魚都唔可以即時上工, 搞visa 要搞足6-8星期, 重要佢比 agent fee 都要比多d.

原帖由 mycathy 於 09-3-6 16:54 發表
廿幾日係已經扣左十四日, 正确來講, 佢4月12日到期

大宅

dun be nice to her anymore, fire her n kick her out at nite!!!

子爵府

好媽媽勳章

你好勁.. 咁都忍到..
咩你咁對自已架.. 攞苦黎辛..
不過都忍左咁耐. 耐多忍啦.
BUT.. 小心你D 財物.. 臨走比佢攞晒呀..

珍珠宮

原帖由 pipip929 於 09-3-6 18:53 發表
咩你咁對自已架.. 攞苦黎辛..
BUT.. 小心你D 財物.. 臨走比佢攞晒呀..

我都係咁話, 你咁「林」, 會encourage咗佢覺得可以為所欲為, 重有好處可以「攞」......
我係你, 唔好話俾多一個月, 再多個月都要掟佢走, 要知佢完得到約嘅話, 一定揾到工, 到時又害第二個!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

好感動有人回應下我, 佢好識捉我阿媽心軟
我晏奏同媽咪講, 想即炒佢, 阿媽已經又被佢tam掂, 唉!

我媽咪林, 生著我又係咁林

我會同老公好好商量, 錢其實真係唔緊要, 就係忍左咩耐,積左咁多怨屈, 更加想發泄下

仲有一個point, 驚佢害多個人, 不過佢哩d人係欺善怕惡, 初初來好ok架, 係我唔夠班做僱主。

新工人未來, 我叫做俾多次機會自己, 如果都衰, 就一世都唔會請賓賓, 印印。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

千其唔好仲佢哋,佢哋會教其他同鄉一模一樣咁做,同埋咪比佢哋以為我哋好好吓

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

我都係連2個幾月都唔忍果件賤野比3400抄佢,等人知道我連2個月都唔忍咁即係佢有幾可惡,佢想再找新水魚都幾難

大宅

樓主...

雖然我覺得你都好慘..
但係你都識講..好多野都係你同你媽咪自己造成~
如果你媽咪O係屋企,咁有乜好驚呢?

佢鍾意食乜就食乜...去高級餐廳俾埋佢食?
講真,我好多朋友都係去其他地方食野之前,
就買MCDONALD俾工人食左先,
之後佢地食野,佢就要TAKE CARE小朋友,
唔係要俾佢地HARD FEELING,
而係你食佢又食..無人照顧小朋友,
你叫埋佢出去做乜呀?!

你如果而家俾佢完約...
只會害左下一個僱主~

如果佢而家淨番一個月有多,
我都唔會俾佢完約..
咁咪一個月通知囉~
反正阿媽O係屋企~
等其他人知佢完唔到約都好嘛!

大宅

即炒啦...好似做左23個月都當完約...

大宅

唔好咁啦,學我媽媽話頭,等佢嘆夠24個月,去到新老細度就可以係佢死期架啦,等佢以為個個事頭都咁好蝦吖拿. 做到佢甩肺都得呀,有啲僱主好惡架........到時佢就會懷念你同你媽媽啦 (我哥哥個印印嗰時都係咁,仲寸到話唔續約,後來不知幾後悔,炸炸帝帝成日打電話俾我姪仔,搏我哥哥回心轉意,真係食懵佢......)

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 mycathy 於 09-3-6 16:02 發表
只能說一切都係我同我阿媽自已拿來, 對得佢太好, 怕左佢。

今日俾二百蚊叫佢去買餸, 佢話唔夠錢, 一係俾多d, 如果唔肯去。

請問買普通一條魚+半隻雞+基圍蝦+菜, 要幾錢。

最後我媽咪自己去買, 佢又得程。 ...

既然都係自己去, 咪帶埋佢去拎野...
比佢睇不係咪唔夠$囉
仲冇得打斧頭添

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

イ巨地做多句23个月已經算完約喇。你唔需要諗住炒イ巨制做繼約的效果等イ巨找不到,這个是irrelevant。。不過,我会在這段最後日子,不再就牠的飲食,當請个part‐time做青潔便算,少d交談。如真的忍不到,就提早deckイ巨走啦!比イ巨食、住、沖涼水電費通通都要錢架!

首頁

尾頁

跳至