論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同埋我會開口讃佢,認同她的努力

男爵府

我現在第二張約,未續約前已講會加到$4800,但我平時唔會比乜嘢bonus, 聖誕、生日多數買衫,同佢切下蛋糕,唔會比利是,只會農曆新年比開工利是$200,我鐘意清清楚楚,唔想佢對bonus多少有任何不切實際期望。

大宅

回覆樓主:

$4810 ,contract 價加$500

別墅

victoriaqueen 發表於 18-1-23 20:57
有姐姐話她前僱主比緊4800一個月,還成日去旅行個幾兩個月。我出4500她都話不能接受。所以想問下大家收集數 ...

我同工人已經續第三份約,一直都係比緊合約價錢!不過我覺得係視乎你屋企情況,要照顧幾多個人,如果要湊2個小朋友,係會辛苦少少,比多幾百都合理!

大宅

回覆樓主:

簽約時4210。黎左3個幾月。不過每月都比足4500。

水晶宮

fibe0313 發表於 18-1-30 16:52
簽約時4210。黎左3個幾月。不過每月都比足4500。

$4500包唔包佢唔放假d補薪?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-30 17:08
$4500包唔包佢唔放假d補薪?

唔包。佢一個月放2日。每個月我會買佢2至3日假。一曰150

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

原來甘多人都比多.我冇. 我姐姐第二份約.唔使湊小朋友,唔使煮早/午餐.係煮晚餐同照顧兩狗.清潔同家務.冇咩做.

水晶宮

fibe0313 發表於 18-1-30 17:36
唔包。佢一個月放2日。每個月我會買佢2至3日假。一曰150

但你外傭只係黎左幾個月就加人工。到完約或下年度政府宣報加外傭最低工資時, 佢會更加有所祈望。

我現在比外傭係月薪+買假錢+不需找續。 假設月薪+假錢=$4845,我會比齊頭$4900。當比佢買零點。

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

PCCW2319 發表於 18-1-30 19:44

但你外傭只係黎左幾個月就加人工。到完約或下年度政府宣報 ...

我也是

子爵府

victoriaqueen 發表於 18-1-23 20:57
有姐姐話她前僱主比緊4800一個月,還成日去旅行個幾兩個月。我出4500她都話不能接受。所以想問下大家收集數 ...
我比$4310,工人只負責清潔,我煮埋俾佢食
屋企冇老冇嫩,冇貓冇狗,只是地方比較多一點

我都一年去幾次旅行,佢17年4月上工,我已出門3次,農曆年又出門,我諗佢應該滿意掛!

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-30 19:44

但你外傭只係黎左幾個月就加人工。到完約或下年度政府宣報 ...

我屋企有11個鐘都係得佢同我1歲女女,仲有2隻貓。
對佢好d,唔想佢對丫女唔好。而且我住東涌,車錢都超貴。當車資津貼囉。。。
同埋佢都講左完約後就準備返印尼結婚。

禁止訪問

伯爵府

細姐姐 發表於 18-1-30 21:39

你嘅條件真係唔使額外再比,我相信大把人爭住做

男爵府

細姐姐 發表於 18-1-30 21:39
同意樓上講你毋須額外比,我比多都係因為覺得屋企都唔少嘢做。

子爵府

Ytfc 發表於 18-1-30 22:33
你嘅條件真係唔使額外再比,我相信大把人爭住做
我份工都係冇人肯做呀!
唔使凑细路,唔使買餸煮飯,又嫌地方大呀!

本地完约,no, Singapore 6 年又唔肯

只有這個中東,台灣經驗肯做,都係工人揀我呀!

佢真係嘆過鬼,今晚我又煮咗煲叻喱雞翼俾佢食,我這個工人都肯做嘅,但冇一樣嘢會幫你記住!

大宅

笑得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

meetrush 發表於 18-1-23 21:24
再找一個新的。她都還沒幫你工作,就開始開價。我怎麼知道她真才實料?而且要比怎麼也比不完,這種工人, ...

請問是否經agent簽本地完約?定自己揾?

公爵府

victoriaqueen 發表於 18-1-30 22:25
原來市場上真是有咁多好工,難怪我呢些兩夫婦加兩幼小朋友家庭無人肯做
...
真係好難, 我鄰居比 5 k 只湊一個, 仲要係返全日 N

禁止訪問

大宅

細姐姐 發表於 18-1-30 23:17
我份工都係冇人肯做呀!
唔使凑细路,唔使買餸煮飯,又嫌地方大呀!

宜家興 Facebook 請 helper , 我見d僱主 post 哂自己的孩子、毛孩上去; 你又可鋪工人的房有幾正、自己喜歡cooking ( 有好野食)去吸引佢地,包保有幾十人應你,你 agent 個pool 不及 FB 大嘛~

首頁

尾頁

跳至