跳至

首頁

尾頁

別墅

我上網見到好多話e個月份既bb要練多d轉手玩玩具 要識得捉緊之外還要開始識放手 但我發覺我家心心每次我俾玩具她時 佢係想要呀 但好多時都係要我捉住佢手仔放係佢度才懂主動玩 你地既bb手部有冇咁既情況呀? e樣我比較在意啊!!

大宅

唔洗緊張,每個bb發展進度都唔同,
我b女起初都係咁,

試下揀d輕身幼膠手抦玩具比佢練習,
因為太粗身手抦或者太多"丁丁登登"既玩具,
bb手手會唔夠大或者唔夠力渣住,
自然冇興趣玩la...

你試下渣住玩具同佢講,
呢個係你既玩具,你玩下la(音調要高d,會吸引bb注意)
之後你在佢面前搖下玩具,
比佢聽到和留意玩具,
慢慢比佢渣住,教佢玩,
佢做到的話就讚下佢,
bb做得好好bor, 媽媽好開心呀!!
(可以kiss佢一下作獎勵)

即使佢做唔到都唔好灰心,
更加唔好在佢前露出不悅,
佢會好大壓力,唔敢做,
反而鼓勵一下佢,
bb努力就得la

如果佢連續試過幾次都唔得就要停止,
否則會令bb唔開心,討厭la

bb唔係一次就學識,
比信心自己同bb,
用多d時間&心機教佢la,一定做得到架!

原帖由 gobbylai 於 09-3-6 17:06 發表
我上網見到好多話e個月份既bb要練多d轉手玩玩具 要識得捉緊之外還要開始識放手 但我發覺我家心心每次我俾玩具她時 佢係想要呀 但好多時都係要我捉住佢手仔放係佢度才懂主動玩 你地既bb手部有冇咁既 ...

別墅

我成日都同佢玩玩具,佢對玩具又好有興趣.4個月已經自己拿到野.而家可以拿到較重既野.識左手拿左面野.右手拿右面.
唔駛怕.個個BB發展都唔同.但一定要多玩才學習得多野.你係咪自己臭?買D玩具有聲..唔好太大.一定俾佢拿得到先好..

別墅

係呀 我可能d玩具個柄粗左d呀 你地就好啦 咁快左右手可交換用 我要返全日工咖 返到家就湊女囉

男爵府

我個b識左手拎住個玩具交比右手了,因為好早我就俾野佢拎,慢慢黎la~有時d bb學野遲,但可能佢係咪方面既天才黎架~
我睇過本書話愛因斯坦唔知3歲先識行定講野,你睇佢幾叻

首頁

尾頁

跳至