網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

333s 發表於 18-1-24 18:29
是帘? 是路條? 一條?

事件已解決,已決定了用point2point

大宅

親子王國15週年勳章

點對點集運, 小心隱藏收費

第1kg收$40 (佢送貨附加費一定要比, 就算送去工商區都要比, 其他間間唔洗, 得佢一間要)
每次最多集15件, 多咗要再開新單即再收$40, 續重要重計, 優惠無得累積
每件貨每不足0.5kg, 當0.5kg計

重量愈大, 續重愈平, 但佢同其他集運計法唔同
例如話滿50kg收續重$4, 如你集50kg, 一般集運計法係免首重, 同全部續重都收$4, 即一共收$200
但佢計法係第50kg至計$4, 第1kg要收$40, 第2-49kg要收$5, 實際收$284

有jm投訴: 點對點集運狂呃秤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21016447&extra=page%3D1&page=2

佢運梳化, 賣家報實重55kg, 點對點報85kg, 相差達30kg!!!!
佢話就話計實重, 但報數時會報大數, 實際可能仲貴過計體積重既集運

大宅

333s 發表於 18-1-24 18:29
是帘? 是路條? 一條?

佢的介紹

男爵府

竇漪房 發表於 18-1-24 15:02
快遞攬左件未?未就同賣家講改地址啦!4px唔收無主件,會退返俾賣家喎!
...

當時即叫賣家唔好發貨但已遲。。賣家提議到時叫官集拒收,件貨返來後再發佢我,到時可幫忙改地址。。不過,就會搞到新年後先收到

4PX..話無主件是唔會拒收,除非寫唔清楚掃唔到code。。

大宅

親子王國15週年勳章

回覆 q370006 的帖子

只可用單一轉運果件無主件?
即係果件要獨立運落黎? 咁運費咪貴咗?

有d賣家只填一個運單號, 但實際出咗兩個運單號
呢個情況又有無影響?
謝謝

大宅

bepower 發表於 18-1-24 19:35
點對點集運, 小心隱藏收費

第1kg收$40 (佢送貨附加費一定要比, 就算送去工商區都要比, 其他間間唔洗, 得佢 ...

多謝提醒,無辦法了,鬼叫自己淘啲咁長既野,如真的不收附加費,比佢計多少少重量都心甘命抵!相信窗簾呢啲,唔會計多30kg嗎!,佢收多10kg內都要接受!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

q370006 發表於 18-1-24 22:22
當時即叫賣家唔好發貨但已遲。。賣家提議到時叫官集拒收,件貨返來後再發佢我,到時可幫忙改地址。。不過 ...

你再問清楚,因為4px fb出左告示唔收無主件,佢地d客服個個回覆都唔同架,有d話得有話唔得,我双11有兩件無主件玩左好耐至到手

男爵府

bepower 發表於 18-1-25 02:17
回覆 q370006 的帖子

貴左都無辦法。。但求快d收到,唔好咁多生枝。。問左佢地價錢都是官集價但變相收多一次首重。。但去私集就計體積重。。

男爵府

竇漪房 發表於 18-1-25 14:41
你再問清楚,因為4px fb出左告示唔收無主件,佢地d客服個個回覆都唔同架,有d話得有話唔得,我双11有兩件 ...

多謝提醒,會再問,我都是半信半疑。。琴日佢地話會照收,認領之後就在線下發link我拍單出貨。。

大宅

親子王國15週年勳章

q370006 發表於 18-1-25 15:31
貴左都無辦法。。但求快d收到,唔好咁多生枝。。問左佢地價錢都是官集價但變相收多一次首重。。但去私集就 ...

請問有d賣家發貨只填一個運單號, 但實際出咗兩個運單號
呢個情況又有無影響?

大宅

親子王國15週年勳章

ryan12151215 發表於 18-1-25 12:58
多謝提醒,無辦法了,鬼叫自己淘啲咁長既野,如真的不收附加費,比佢計多少少重量都心甘命抵!相信窗簾呢 ...
我少問超長附加費

少過2米, 好似都有集運唔收附加費
睇佢呃幾多, 唔知假實重定計體積重抵

如果賣家知, 問佢幾重, 心裏有個舖
睇佢報時差唔差得遠

大宅

bepower 發表於 18-1-26 22:40
我少問超長附加費

少過2米, 好似都有集運唔收附加費

實重大的話,一定係計實重,唔會再計體積重!

係,我會問埋連包裝的大概重量,另,我係大件物品、單邊計過會長過50cm的物品,先會送去「點對㸃」,其他細件物品仍然會送去用ing既集運度!要分兩間集運。

侯爵府

回覆樓主:

唔好意思,想問咩叫無主件?我係新手,一向用順豐,剛淘溫灸鑵,順豐不送,
bk jm話4px可運,第一次用,唔知順唔順利

大宅

smiletigger 發表於 18-1-26 23:20
唔好意思,想問咩叫無主件?我係新手,一向用順豐,剛淘溫灸鑵,順豐不送,
bk jm話4px可運,第一次用,唔知 ...

「無主件」,我都唔肯定,可能係無預先入運單號比集運公司即貨品,因為,賣家發貨後,有運貨單號,買家要將快遞公司名稱及運貨單號入落集運公司內的網頁內,買家等候集運公司簽收後入倉及給你重量,你收齊貨後,一次過拍下,即可送落香港。

大宅

smiletigger 發表於 18-1-26 23:20
bk jm話4px可運,第一次用,唔知 ...

我未用過4PX,我近一年都係用hotbuy ,咩都運落香港.清潔液、干花、電器、鐵棍淮山都運過!

男爵府

bepower 發表於 18-1-26 22:27
請問有d賣家發貨只填一個運單號, 但實際出咗兩個運單號
呢個情況又有無影響?

我就是這個情況,買左3款但有4件貨品,賣家一件件獨立發貨,但淘寶系統只能入3個快遞號碼,第4件就成左無主件。。

今日見派件中,就走去問4PX, 佢地話未入倉未跟進到。。中午時,突然收到2個 4PX sms話貨到左盡早俾錢出貨,但我其他貨又無收過這類sms..去問客服,佢地又是話未見入倉,我俾曬訂單號,第四件的快遞單號佢地,佢地地話會有專員跟進。。。叫等約2個工作天,就會有sms 通知。。 唔知有幾真。。

侯爵府

ryan12151215 發表於 18-1-26 23:27
「無主件」,我都唔肯定,可能係無預先入運單號比集運公司即貨品,因為,賣家發貨後,有運貨單號,買家要 ...

謝謝解答。
我第一次用4px,只在拍貨集運時選4px,再附款,知不知是否已ok.平時到倉時才選提貨点。

大宅

smiletigger 發表於 18-1-26 23:35
謝謝解答。
我第一次用4px,只在拍貨集運時選4px,再附款,知不知是否已ok.平時到倉時才選提貨点。
...

這點我也不肯定,因我未曾用過官集,只用私集,私集的話,貨到齊大陸倉,再選自取地點或送貨,之後付款,自取的就等SMS前往取件

侯爵府

q370006 發表於 18-1-24 22:22
當時即叫賣家唔好發貨但已遲。。賣家提議到時叫官集拒收,件貨返來後再發佢我,到時可幫忙改地址。。不過 ...

希望高人能解答

大宅

親子王國15週年勳章

q370006 發表於 18-1-26 23:32
我就是這個情況,買左3款但有4件貨品,賣家一件件獨立發貨,但淘寶系統只能入3個快遞號碼,第4件就成左無 ...
你呢個情況佢無位入單號, 但有d情況係賣家發多單號, 但佢只入一個就算
咁睇如賣家有位但無入, 都會中招

如果咁都幾煩, 係咪只係4px係咁?

首頁

尾頁

跳至