自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

GREENTEE 發表於 18-1-25 16:28
請問大家戴穚視鏡的小朋友是不是都用綠色韓國牌子的清潔濟?

我地用紅色盒,好似四十幾一支

禁止訪問

珍珠宮

birdbird 發表於 18-1-26 14:26
眼見d 用家在未用 ok lens 之前 的近視係每年增加起碼100度, 戴咗之後就保持在果個度數, 在 ...

是的,二年間由二百加到近四百就知驚,到中學可能已經六百度,身邊小朋友已帶了十年,停用都無加深,未試下囉

水晶宮

回覆樓主:

眼科醫生自己及家人不戴 ok lens, 佢地亦不會做 lasik (但眼科醫生會幇人做 lasik), 不代表 ok lens or lasik 不值考慮

琥珀宮

凝聚態 發表於 18-1-26 14:55
佢地有冇停戴幾個月再驗近視度數呢?
若冇就唔好咁口響,可能被誤導咋
...

Ok lens 停一個星期已經回復近視啦!

我仔幾個月前整爛咗副鏡,都停咗個多月(太多人book唔到)去驗眼再配!

我囡戴咗十幾年已經21歲仲戴緊,佢好多fd成年後已無戴ok lens改戴one day la,我大把真實個案可分享。

你只係齋睇文件,又講得咁口嚮?

珍珠宮

凝聚態 發表於 18-1-26 14:52
理大視光學系的研究水平很值得商確

我都會傾向相信身邊既例子,又真系停之後跟未用前差不多,最小都賺左日間吾洗帶眼鏡啦

男爵府

木土土 發表於 18-1-26 15:14

Ok lens 停一個星期已經回復近視啦!

請問點解你囡21歲仲要帶ok鏡?
咁其實ok鏡已經有起碼十幾年歷史?

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

凝聚態 發表於 18-1-26 16:19
你見得少啫,很多有戴OK鏡片的人與戴普通眼鏡一樣加深到某一程度就停止加深。
你認為日間可不用戴眼鏡而不 ...

話人見得少,請問你識幾多個戴ok lens既人?其中有幾個多係戴咗之後仍會好似戴普通眼鏡咁一樣50/100度近視咁加深?

琥珀宮

anteater 發表於 18-1-26 16:09
請問點解你囡21歲仲要帶ok鏡?
咁其實ok鏡已經有起碼十幾年歷史?

佢覺得方便過日間con law!

長期戴普通con有眼乾問題,我有fd四十多歲時戴了廿多年con,因眼乾問題易發炎不能再戴con,改戴ok lens,已超過五年,兩公婆加兩個女(已過18歲)一家四口都戴緊ok lends

琥珀宮

凝聚態 發表於 18-1-26 16:11
首先,停一星期眼角膜未完全回彈,晤信睇吓眼角膜的研究先啦。

睇論文已足以確定研究方法是否嚴謹,結論是 ...

現今科學原理不能解釋,就否定係「無用」?

牛頓未發現出「萬有引力定律」前,當時的科學原理也不能解釋蘋果為何會從樹上掉下來,依你logic ,當時的人就算眼見到,也應該不要相信「蘋果會從樹上掉下來」

禁止訪問

珍珠宮

凝聚態 發表於 18-1-26 16:19
你見得少啫,很多有戴OK鏡片的人與戴普通眼鏡一樣加深到某一程度就停止加深。
你認為日間可不用戴眼鏡而不 ...

我系見得小,不過識五六個小朋友都帶得好,未聽話系一年深100幾十度既

琥珀宮

GREENTEE 發表於 18-1-26 17:10

請敎可否分享一下戴了哪麼多年點樣可以保持不容易令眼睛敏 ...

我們唔貪心,每次有少少唔舒服(眼紅、眼㾗、"銀"住)就唔戴,每星期休息一天,咁多年未試過因此需要看醫生,身邊朋友也未聽過(我相信我識既朋友也是負責任的家長)。
若停戴後不適仍持續多於一天,我應該會去求診。

公爵府

畀面勳章

凝聚態 發表於 18-1-26 15:01
不是放大瞳孔而是放鬆眼球肌肉。其實這樣會使對焦較為困難,而效果也不顯注,對於基因決定的近視不能改變, ...

咁請教其實有冇咩方法可以減低加深速度。

琥珀宮

畀面勳章

凝聚態 發表於 18-1-25 16:32
其實根本戴都不能夠減少近視增長,完全沒有確實的科學原理去支持能減少近視加深的,視光師所説的原理其實在 ...

其實小朋友不當地戴眼鏡都會令近視加深得好快,我個女就係例子,一年加深一百度,戴左ok lens 9年,只係一隻眼加深左 25 度,度數同9歲時相約

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...11

尾頁

跳至