夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

原帖由 yuenwa 於 09-3-11 13:02 發表
大概十幾年前, 我老公的情況都係好多時冇工開, 一個月搵一兩千, 好彩當時我地未有小朋友.

以前每年過年, 我老公都冇錢比我, 直到早兩年, 佢先開始儲到一班客, 算係開足工.

以前我都覺得我老公唔上進, 冇工開就只係 ...

佢口咪話做看更保安都冇問題囉. 但得個講字囉. 寧願上網睇到冇野睇都唔去見下工.

大宅

我老公終於搵到野做喇..今日第1日返工

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

原帖由 emma_lws 於 09-3-11 16:24 發表
我老公終於搵到野做喇..今日第1日返工

真你鄧你開心, 恭喜

禁止訪問

別墅

我同我EX老公結左婚8年喇,都係因為呢個原因離婚,一個女人揹起成個家好辛苦
初初結婚,佢失業,我為個家返兩份工捱病左,佢無動於衷...之後我叫老爺俾佢返鋪頭做水吧,果時有左B仔,佢好勤力返工揍仔,以為一切都穩定落黎...點知鋪頭結業之後,又要我一個揹起頭家,仲揹埋筆債(因為唔夠錢用,所以借錢)我搵我朋友幫手搵工俾佢,份份工都做唔長,甘願做住家男,煮飯揍仔打機
到左我地派到公屋,間屋搞掂之後,我決定忍痛同佢離婚...依家佢帶住個仔情願拎綜援都唔肯搵工做,唉...

唔知好彩定唔好彩,我識到依家呢個男朋友(同居中),佢做裝修既...因為市度唔好,一個月搵得2-5千,收入同支出好唔平衡,相反我收入穩定...依家好似一個出糧兩份洗,唔返工既時間淨係識得係屋企打機...我有試過同佢傾,佢只係得話唔想我捱得咁辛苦,但又唔諗下辦法去改善...我都唔知點算好

別墅

好媽媽勳章

原帖由 cheukyinbaby 於 09-3-12 18:04 發表
我同我EX老公結左婚8年喇,都係因為呢個原因離婚,一個女人揹起成個家好辛苦
初初結婚,佢失業,我為個家返兩份工捱病左,佢無動於衷...之後我叫老爺俾佢返鋪頭做水吧,果時有左B仔,佢好勤力返工揍仔,以為一切都穩定 ...

只係男朋友啫,又唔係老公.做乜咁傻要同佢捱喎.
襯仲早就快快離開佢啦. 現實都係咁話架喇. 男人一懶咗, 好難再努力.

別墅

我都唔明點解依家d男人會咁冇上進心既,下下依賴女人,唔通"男主外,女主內"呢個觀念改左,變為"男主內,女主外"?? 唉...

伯爵府

原帖由 cheukyinbaby 於 09-3-14 09:29 發表
我都唔明點解依家d男人會咁冇上進心既,下下依賴女人,唔通"男主外,女主內"呢個觀念改左,變為"男主內,女主外"?? 唉...

如果個男人真係做到 "煮家男" , 我覺得無所謂.
至少佢真係有為個家付出.
但若然係做 "大男人" 就真係要趕佢走啦.

大宅

原帖由 chol1mama 於 09-3-9 11:03 發表

C6得中三程度, 做開冷氣工程喎, 都啱嗎 ?

我老公都係做冷氣工程,我老公都話做完手頭既工程,都未有新工程做,我都有啲擔心,其實依家都幾清閒

不過佢話過一排有可能會中標,就有嘢做,但係未知

另外,佢早幾年都試過無工開(有一年),都係靠我份糧頂咗成年

別墅

如果c6甘心做湊仔兼煮飯公,都沒辦法,不要將湊仔放學講成搵唔到工的借口

市好又唔搵工,到市差才夢醒,死未?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公收入都少左好多呀,夠供樓囉,
其他屋企雜費洗費都係靠我份糧,
我老公有唔開心嫁,我咪安慰佢囉,
兩公婆冇所謂啦,大家一齊捱過佢囉

男爵府

我老公1月被抄,直到現在還末找到工做,他已經比晒姿料介紹所,但無奈地市道差,見左4-5份工,都無聲氣,我是主婦,無做野,有兩個女女,錢已經開始無,都很擔心,我老公都很唔開心,我好驚我比到壓力佢,所以無出過D咩聲,但開源唔到就該截流,佢無囉,成日出街,話唔想見到我們,唔識面對我們,我都唔識講,我唔明白男人想D乜野??

男爵府

My husband being unempolyed nearly for 6 months la. Fortunately, my income still can afford the expense. I have one daughter now and July a new born baby will be coming so feel trouble .

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 emma_lws 於 09-3-9 23:10 發表
我老公都成2,3個月冇野做喇..
但佢又唔比我出去做野..佢話唔想湊仔
仲話湊仔好麻煩,,,但佢到依家都未搵到野做
我壓力都好大..驚冇錢用..但佢又話唔會冇錢
我都唔知佢D錢係點黎..佢又冇乜學歷
係大陸讀到中3,,佢做開 ...

有時d男人係咁
自己搵唔到野做, 但又唔想主內
其實都係各司其職啫
我老公未致於無野做
但係, 佢成日話佢間公司好似就執咁
我話: 都唔驚, 靠我份糧, 其實都可以基本維持到家庭開支
但係, 到時要佢做工人囉...唔請工人, 慳番一筆
不過, 我知佢實唔情願

子爵府

好媽媽勳章

比我都接受吾到.

大宅

如果比我, 我會選擇唔同一啲時有工開時冇工開既人拍拖, 維修冷氣, 水電, 地盤.....全部都接受唔到.

No Offend...

大宅

我情況又係差唔多,老公失業半年,都係我一個撐住頭家,積蓄差唔多用完,好辛苦又擔心。最初都唔想俾壓力他,但真係無辦法。老公又係成日上網打機,屋企家務湊仔之類又唔幫手,全靠工人,仲要成日發脾氣,叫他搵工就話時勢唔好搵唔到,又話唔想俾人壓價,我知他自尊心好強,知他心情唔好,我體諒他,但他都要體諒我先得架。返工、放工湊仔、教大女功課,教工人,連三餐食咩都要plan埋,真係人都癲。一家大小,有時放低身段都要架啦,如果有積極搵但搵唔到都算,但他連搵既行動都無,我就真係好失望囉。

子爵府

其實男人一冇野做時會好大壓力, 一開始多數會逃避.... 自尊同自卑心作崇...
我相信, 絕大多數0既男人都唔會想吽0係屋企做大食懶,只不過怕搵工0既過程, 怕失敗, 怕比人迫去搵野做...
我地女人只可以體諒同支持, 比多0的鼓勵佢地...
希望大家0既老公都快0的搵到份好工...

大宅

我都明,所以幾個月來我都無催,但屋企情況點一眼睇晒,唔通錢會係天上跌落來?唔搵工,咁幫手湊下b,做下家務,等我唔用工人,多幾千蚊鬆動d又唔肯,總之就激氣!

男爵府

唉..我c6已經 2weeks無返工了.....淨係我份人工根本唔夠cover....叫佢搵工又話對住我好大壓力....我唔出聲...佢又不停手打機上網...成日話等人打電話黎通知...大佬呀...你都著緊下...四圍打電話搵下丫....唉....好想死!!
勁影響關係....

首頁

尾頁

跳至