夫婦情感

跳至

首頁
34567...17

尾頁

男爵府

回覆樓主:

大宅

唔好吊癮啦。好多讀者追緊架

複式洋房

回覆樓主

恭喜樓主搵到好歸宿

大宅

回覆樓主

樓主加油 既然有好歸宿 忘記過去啦

男爵府

bbooeeyybb 發表於 18-1-24 22:10
今晚老公同同事食飯,我話M come 唔舒服,佢話咁如果同事未食完,佢都照十點走,早D返嚟陪我。
我 ...

大宅

回覆樓主

真係睇到火滾,點都好,樓主而家搵到愛錫自己嘅好為你高興而我而家處於感情嘅低潮,好傷心,希望可以早點走出痛苦

大宅

回覆樓主:

《前6299 知道後反應+小三高調fabecook tag 前夫》

其實前夫搬出去果個幾月,我地keep 住有分別去見同一個輔導,我以為咁積極、正面去見輔導,可以輓回婚姻。可惜,輔導員表示前夫想藉佢地把口同我講離婚。
到前夫生日,我沒特別約佢,因為已經無信心,打定輸數,只send 咗句happy birthday 比佢,佢回返句thank you . 仲淡過普通朋友,突然間覺得,放佢搬出去好似令我地關係仲遠咗。
剛好果年興玩bitstrips , 即係整自己個卡通樣可以用圖片表達一d感受/行動等。小三響前夫生日已經響前夫面書post bitstrips d圖,個意思係準備咗surprise 比佢咁。我都無可奈可....

前6299 因為搵個仔個仔唔聽電話又唔返屋企,只好搵我。醜婦仍須見家翁,我咪上去見前6299 囉,將成件事講比佢地知。
前99(喊): 「你真係好堅強。」
我心諗,唔堅強,唔通為左你個仔跳樓咩。
前62:「搞咩呀?一定係你2個有問題先搞成咁。」
我見2位都唔會幫到呢件事,我都係講完快d走。
前6299 車我返屋企,去到樓下。
前99:「天氣咁凍,唔知佢夠唔夠被。」
我話佢走果日我搬左張羽絨被比佢啦。
前62:「如果佢搵你,你叫佢返嚟屋企(佢地屋企)。」
頂,聽完佢哋咁講,我勁興,呢個時候你個仔晚晚攬住條女訓啦,點會凍呀?!

到咗前99 屋企個family trip, 小三又響前夫Facebook 用bitstrips tag 佢,個圖象係小三個卡通同前夫個卡通撃掌,並表示:have a nice trip.

已經睇到我眼火爆。

呢個時候,我個best friend 搬咗嚟警察宿舍陪我,而我又響BK 識咗班同路人,所以一直有人分擔。而我亦開始睇台劇《犀利人妻》及一大堆心(emoji)雞湯書,加上進修課程,已經開始無前夫既生活。

待續......

大宅

回覆樓主

《補充返facebook 》

其實前夫一搬走已經block 咗我Facebook, 而佢好快開咗新account, 第一個friend 就係條八婆Winnie Lxx ,因為我太有效率,佢未add 其他fd我已經刮到佢新Facebook.

所以睇到小三d bitstrips 圖,係小三 open to public 的真係好賤格

子爵府

tansyneko 發表於 18-1-26 15:27
噢,我去台灣無chop的

因為係入台証度

大宅

bbooeeyybb 發表於 18-1-27 13:52
《補充返facebook 》

其實前夫一搬走已經block 咗我Facebook, 而佢好快開咗新account, 第一個friend 就係 ...

個個Winnie Law又真擺出一個討厭既勝利者姿勢喎,其實佢玩到咁揚,我估佢D同事都知佢搶人嘢。佢好鬼唔知醜。

子爵府

Joannechau777 發表於 18-1-27 15:20
個個Winnie Law又真擺出一個討厭既勝利者姿勢喎,其實佢玩到咁揚,我估佢D同事都知佢搶人嘢。佢好鬼唔知醜 ...

咪係囉, 咁全公司都架喎, 真係唔怕醜?!

大宅

回覆樓主

其實佢地果行聽好多都係咁,可能容易調部門容易識到人。前夫同小三都係響一個course 度識既。

前夫同期有個madam 朋友都係搶人老公,人地個老婆都係madam, 仲有2個仔。果時前夫仲話:「好地地一個女仔又唔係生得差,出去搵其他紀律部隊d督察咪幾好,竟然搵個人夫,個人夫仲係沙展級咋。」(而家前夫自己有口話人無囗話自己)
個madam 成功搶完更結婚生仔。所以d同事應該覺得呢d野好common.

果段時間,響BK 識咗個JM 個男朋友又係督察,又係識咗個madam 之後話要冷靜下之後分手。

大宅

回覆樓主:

《報復心態》

到新年了,一直未同親戚講,所以無面目出席親戚聚會。而且出街,特別人多地方,覺得好驚,好怕會撞到佢地。直至返到屋企,心情先可以完全放鬆。自信心低落到一個點,係覺得自己好醜樣好冇吸引力。(明明我靚過小三清醒咗係咁覺得,至少我心地好過佢)

而響年初四,我去咗舊同學屋企玩,就收到前夫問我幾時搬離宿舍既msg, 我真係火都嚟。我都唔客氣msg 回覆:「你有冇搞錯呀?我岩岩心情先平伏d,你又趕我走?」
(9月攤牌、11月佢搬走、2月新年)
當時結婚父母因為我搬走而換咗間細屋,諗住唔洗供得咁辛苦,突然要我搬,我真係無咁既心情睇樓。完全覺得呢個人變唒,變到好陌生,變到好無人情味。

我相信經歷過對方有婚外情的人,除咗傷心之外,一定會有憤怒、沮喪,到最後才去到接受既階段。

曾經有個諗法係去佢警局搞大件事,等佢2個樣衰都好。朋友個男朋友係警察,仲已經幫我check 咗佢2個守邊區,教我可以寫信去邊度等。
而且一直有個諗法,一直唔簽紙離婚,等2年分居自動離婚唔成全佢地都好。
好多好多負面、報復既諗法.....

最後當然我無做到啦,佳因本身並唔係一個咁既人,我知道做咗我只會開心一陣,到最後未必改變到结果。亦因為台劇《犀利人妻》呢套戲,比我好多正面諗法,所以覺得最好既所謂復仇方法,係要活得比佢地好。

《犀利人妻》主角謝安真入面,有幾幕好感動我,亦都令我開始釋懷....

「雖然,我們最心愛的東西都失去了,但是沒有關係,我們還有自己,現在只是命運要我們學習新的課程而已,就這樣而已,不要怕。」

「超越傷痛的唯一辦法,就是原諒傷害你的人。.....為什麼我要讓這些傷害我的人一直控制我,讓他們影響我的心情,讓他們破壞我的快樂。甚至讓他們扭曲我的性格,我不喜歡這樣。」

「決定復仇需要勇氣,可是決定原諒,比復仇更有勇氣。」

下篇開始會講用咩方法企返起身

待續.......

Jolin_Yuen    發表於 18-1-30 13:19

大宅

you are so tough! Support~~~~

男爵府

有時,唔係個男人變得無情,係佢一直都係咁樣,只係佢以前未有機會展示你眼前。又或以為好了解佢,其實從未真正了解佢衰格的一面。

大宅

回覆樓主

《認識一個全新的自己》

唔記得講,我其實有響Facebook msg 個小三鬧過佢,不過佢好高招無覆,我亦無再msg 佢。

記得佢搬離宿舍,天氣好凍,雖然話best fd 有時過嚟住下陪我,但總有d日子自己一個人。天未光去返工,訓醒果一下感覺好差,但每日都會同自己講句加油。夜晚一個人訓張兩人床,感覺冷冰冰,宿舍成千呎,靜到好恐怖。我都無諗過咁怕黑既我,可以一個人響宿舍住咗大半年。有時放工返屋企,打開門會好希望前夫返咗屋企,希望佢識得返黎....

或者佢以為搬走,唔搵我,以為我可以好快好返,以為我後生就可以輕鬆面對。但其實個過程好痛苦,每日返工笑面迎人,放工先可以返屋企大喊一場。果時成日都會諗我咁細個就離婚,我將來仲可唔可以遇到個唔介意我離過婚,又愛我既人,就算個男既唔介意,佢屋企人又會點諗呢。

三月27嵗生日,好姊妹個個拎假同我去海洋公園玩,仲預備咗個蛋糕(之前講過前夫話生日食buffet 所以唔買蛋糕,我都唔知幾多年無食過一個生日蛋糕。

而我開始無再諗簽紙問題,我報咗好多興趣班,學攀石、做瑜珈、學整陶瓷、學跳肚皮舞、學潛水(水都未識游就學人學潛水),之後再同朋友去左2次旅行,其中一個trip仲行華山(行咗九個鐘到山頂)。呢d野加加埋埋,無諗過其實已經慢慢建立返我既自信,而且識多咗好多朋友。覺得單身都唔係咩咁差既一回事。

反而開始覺得前夫好廢,淨係識食女做gym做差人。覺得呢個世界好大,識咗好多男/女既新朋友,佢地好多條件好過前夫,突然覺得眼光擴闊咗。已經開始唔鐘意呢個人....

《搜神記》呢首歌好岩聽,由中學畢業拍拖,個世界只有佢,淸醒咗,其實佢只係一個普通人,爭件垃圾返嚟做乜啫?

拋開你先識去審美
往後我便有自己見地
無論愛幾高 身價亦低過青花瓷器
評核我自己 只顧投資於愛情
困在你小宇宙損失看大世界的福氣

ivory0915    發表於 19-4-24 10:52
Nasaph    發表於 18-2-5 16:15

水晶宮

bbooeeyybb 發表於 18-1-27 17:36
《認識一個全新的自己》

唔記得講,我其實有響Facebook msg 個小三鬧過佢,不過佢好高招無覆,我亦無再msg ...

你好硬淨
祝嗰對賤人早日比第三者破壞

大宅

回覆樓主

好仔果然唔當差,祝你幸福快樂

子爵府

回覆樓主:

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

祝福樓主

首頁
34567...17

尾頁

跳至