婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

試過睇中醫, 睇左二個多月, 期間經常翻發, 最近睇西醫有好轉, 但醫生叫我唔好做家務, 點算, 湊住個女, 點可以唔做家務, 徵求大家的好方法。

複式洋房

我同你都一樣..有主婦手..做家務時,煮飯 , 都一定要戴多個棉手套 , 記住一定唔好搽d有香味既handcream , 沖涼時都一樣 , 戴棉手套在戴膠手套..要成日keep住搽aqueous cream , 厚厚搽一層cream在戴棉手套 , 會無咁痕..雖然好似好麻煩 , 要成日戴棉手套 , 但起碼無咁痕 . 因為之前我睇左好多次醫生 , 都係好唔到 , 仲嚴重左 , 最好唔好成日用洗手液洗手...

洋房

主婦手

其實主婦手是本身免疫系統出現問題, 導致痕癢及脫皮. 藥物治療主要是用類固醇药膏 eg. 0.025% Fluocinolone Cream. 平時生活要盡量避免接觸洗潔精; 含香料手膏及淋浴露. 在做家務時如果要接觸以上物品必需要把手套帶上, 在晚上睡前要塗藥膏.

複式洋房

想問下那裡有棉手套買, 我找了很多地方都沒有, 而家西醫話唔駛戒口, 你地又點睇?

子爵府

I have bought 棉手套 in jusco $10 shop ( causeway bay), watsons,#$10 shop is cheaper than watsons.

bk有mami教用白醋浸手, i have tried, quite OK. 浸左半年,雖未好番哂,但已冇惡化,......你有興趣可試下.

原帖由 littlewong 於 09-3-7 01:20 發表
想問下那裡有棉手套買, 我找了很多地方都沒有, 而家西醫話唔駛戒口, 你地又點睇?

複式洋房

真是多謝大家的意見!!我會試下,

複式洋房

棉手套係買家品個類既雜貨餔有得買..$4-5..平d呀..可以買多幾對換呀..

複式洋房

如果要用皂或lotion洗手 ,那一隻好?

大宅

原帖由 littlewong 於 09-3-7 18:46 發表
如果要用皂或lotion洗手 ,那一隻好?

可以試下我用開個隻皂係canada度買的,同可以搽jojoba油.非常好的.你要我俾舊你試下先.

大宅

荷荷芭油
Jojoba Oil 含豐富蛋白質,礦物質,及最接近皮膚的膠原質。滲透力強。是穩定性極高的滋潤及保濕油。可以保持皮膚水份、預防皺紋及軟化皮膚,是最理想美容護理油,用後能令皮膚有絲質的感覺,特別適合於面部。亦可用於頭髮的保養,改善粗糙髮質,防止頭髮曬傷分叉,使頭髮烏黑柔軟。

複式洋房

那裡有得買, 是否好貴?

首頁

尾頁

跳至