少年成長

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 畀面勳章 7周年華麗國民 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

「特別的利是封給特別的你!」今年BK利是封採用獨特雙面設計,寓意「好事成雙」!想為你嘅親朋好友送上雙倍祝福,就記得留意我哋今次一連日(1月29日至2月7日)嘅送利是封活動!

喺呢十日內,我哋每日都會送出 10 套利是封。國民只要捕住首頁,留意我哋會喺邊個討論區度發帖,到時入去留言分享就有機會獲得狗年利是封乙套㗎喇!祝大家狗年行大運!恭喜恭喜!

得獎名單 (排名不分先後):
cheryl789
CK1110
f10rence
fyyjott
heidys
longsky
PANCO
tracyynn
wahahaic
豬豬jessie

參加辦法:
於本帖下留言,回答以下問題,國王將揀選 10 名最有心思的分享,送上利是封乙套。

問題:你會教小朋友啲咩拜年嘅禮儀?

注意事項:
1. 參加次數不限,惟國民最多只獲贈利是封乙套。
2. 回覆發表後不可編輯或刪除,如曾編輯或刪除回覆即告失效,必須再次回覆參加,而失效之回覆會被刪除而不作另行通知。
3. 與參加活動無關的回覆會一律被刪除而不另行通知。
4. 活動結束後,我們會於2月13日或之前將利是封寄出,敬請耐心等候。
5. 請務必確認填寫正確的郵寄地址,如有任何郵遞失誤,請恕不設補寄。
6. 利是封不得兌換現金或轉售,一經發現,親子王國將禁止日後參與同類活動及保留追究法律權利。
7. 如有任何爭議,親子王國擁有最終決定權。

大宅

HiPP勳章(1) Poo得好勳章

人地派利是俾佢要講多謝
再大d就入屋叫人同識講恭賀說話

大宅

虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

回覆 中央情報員 的帖子

我會預先事前跟小朋友說明討利是也要有禮貌,不可即場拆利是 及會教小朋友入屋拜年要先和長輩打招呼叫人及入屋除鞋!

別墅

去人家度, 梗係要叫人先, 小朋友要學識叫姨媽、姑姐等等, 再同親友大聲講『恭喜發財』。個個親友見到佢地咁精靈都即刻心都甜埋啦!

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我會教小朋友見到人要笑容滿面打招呼,跟住講恭賀新年既說話。若人地派利是,要雙手接住講多謝。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我教小朋友去到人家門口就合起雙手,同大家拜年,說恭賀說話,如:恭喜發財!身體健康!心想事成!當收到利是時,要說多謝,加一句祝賀說話,如:青春常駐!這樣,大家都會開心!

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我會教小朋友去親友家入屋先除鞋,然後面掛笑容逐ㄧ叫親友名字問好,及向親友說句賀年祝福語。
當收到利是,還會說聲多謝。
最緊要教導他不能即埸拆利是。

大宅

回覆樓主:

见面要笑住講恭喜發財,收咗利要雙手接,一定要講多謝。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

阿B 19個月, 而家教緊佢抱拳講: 恭喜發財, 身體健康, 新年快樂, 大吉大利。
但係佢好似接龍咁, 要提佢恭喜, 佢先講"DAK DOI", 提大吉, 先講"DAI DAY"
不過好得意, 男B黎講, 當佢好醒架啦。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我會教小朋友入屋叫人, 笑住講幾句祝賀說話, 最緊要有句"身體健康".

大宅

我會系出發前同佢地講定去拜年嘅日程,一來讓佢地知道有份參與,二來佢地知道行程後,有左心理準備,最怕佢地扭計,嘈住話要走。第二,教佢地入屋要叫人同埋講吉利嘅說話,例如恭喜發財,身體健康.....收到利是要講「多謝」,先將利是放系袋度,返到屋企先可以拆。如果係一啲未識講野嘅BB,我會教佢地合上雙手做『請請』動作,以表謝意。

伯爵府

好媽媽勳章

會教小朋友入屋拜年要先和長輩打招呼叫人及入屋除鞋! 之後跟每位拜年, 年長的會斟茶拜年。亦會跟小朋友說明逗利是後不可即場拆利是。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當然會教小朋友拜年禮儀,
1. 首先要入屋講賀年說話
2. 要有禮物雙手接人地送出嘅利事
3. 收到利事除咗要講多謝,同賀年說話之外,仲要講長輩嘅稱號,例如要講:恭喜發財!表姨媽
4. 收到利事就要袋入袋,唔好拎出黎,等到初15先可以拆
日本の平安を祈ります

大宅

回覆樓主:

第一時間講恭喜發財~
跟住講d意頭吉利說話
收左利是儲起等過左十五先拆

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

首頁

尾頁

跳至